Sentetik deriyle hissedebilen robotlar

Minnesota Üniversitesinden mühendislik araştırmacıları, robotlara ya da protez ellere dokunma hissi verebilecek elektronik sensör cihazları geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Minnesota Üniversitesinden mühendislik araştırmacıları, robotlara ya da protez ellere dokunma hissi verebilecek elektronik sensör cihazları geliştirdi. 3D yazıcı ile üretilen, esnek ve hassas sensörler, gerçek deri üzerine de yazdırılabiliyor.

Bu sensörlerin en önemli kullanım alanlarından birisi, cerrahların ameliyat sırasında kamerayla görmeye çalışmak yerine, aletlerin dokunduğu noktayı hissetmesi olabilir. Ameliyat robotlarının hassaslığı da bu yöntemle arıtılabilir. İşlem aynı zamanda robotların yürümesini ve çevreyle etkileşimini daha kolay hale getirebilir.

Geniş kullanım alanları

İnsan derisinin üzerine direkt olarak elektronik cihazlar yazdırmak nabız takibi, hareketlerden enerji üretimi, parmak hareketlerinin takibi ya da kimyasal algılama (askerlerin tehlikeli kimyasalları ve patlayıcıları algılaması için) gibi amaçlarla kullanılabilir. Ya da parmak ucuna yerleştirilecek bir bilgisayar faresiyle dilediğiniz yüzeyde parmağınızı fare olarak kullanabilirsiniz.

Araştırmacılar henüz insan derisi üzerine baskı işlemini gerçekleştirmedi ancak bir model elin eğimli yüzeyi üzerinde teknik başarıyla kullanıldı. Ayrıca daha sonradan deri üzerine yerleştirilen bir sensörün, kalp atışlarını gerçek zamanda takip edebilecek kadar hassas olduğu görüldü.

İşleme özel 3D yazıcı

Araştırmayı yöneten Prof. Michael McAlpine ve ekibi, bu işlem için özel bir 3D yazıcı geliştirdi. Çok fonksiyonlu yazıcının dört farklı yazma ucu, farklı malzemeleri kullanarak birbirinden farklı katmanlar oluşturabiliyor. En altta bir silikon taban, onun üzerinde gümüş tabanlı piezodirençli elektrotlar, bobin şekilli bir basınç sensörü ve tüm bunları bir arada tutan bir destek tabakası, farklı uçlar kullanılarak yazdırılıyor.

İlginç bir şekilde, kullanılan malzemelerin hepsi oda sıcaklığında olacak şekilde ayarlanabiliyor. Sıradan 3D yazıcılarda kullanılan plastik malzemeler, deri üzerine uygulamak için fazla sıcak oluyor. Anca bu işlemde kullanılan malzemeler sorunsuz bir şekilde direkt olarak deriye uygulanabiliyor. Ayrıca esnek yapısıyla sensörler kendi boyutunun üç katına kadar uzayabiliyor.

Araştırmacılar bir sonraki aşamanın yarıiletken malzeme kullanarak gerçek yüzeylere baskı yapmak olduğunu söylüyor. Üretim zaten işlemin bir aşaması olduğu için, teknik şu anda kullanılmaya hazır.

Kaynak: Kurzweil AI

Minnesota Üniversitesinden mühendislik araştırmacıları, robotlara ya da protez ellere dokunma hissi verebilecek elektronik sensör cihazları geliştirdi. 3D yazıcı ile üretilen, esnek ve hassas sensörler, gerçek deri üzerine de yazdırılabiliyor. Bu sensörlerin en önemli kullanım alanlarından birisi, cerrahların ameliyat sırasında kamerayla görmeye çalışmak yerine, aletlerin dokunduğu noktayı hissetmesi olabilir. Ameliyat robotlarının hassaslığı da bu yöntemle arıtılabilir. İşlem aynı zamanda robotların yürümesini ve çevreyle etkileşimini daha kolay hale getirebilir.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği