Haftanın Özeti: 93

1 – 7 Ağustos 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

Rus tasarımcı Misha Petrick’in Windows 95 için Instagram isimli çalışması ‘her şey zamanında güzel’ iddiasına kuvvetli bir kanıt olma niteliğinde. Sınırlı renk paleti, piksel piksel fontları, parıltıdan yoksun filtreleri, hareketli GIF’leri ve düşük çözünürlüklü clipart’ları ile insanın içini burkan 20 yıl öncenin masaüstü Instagram’ının ‘instant’ kısmı (anlıklık) başta olmak üzere Instagram’ı Instagram yapan özelliklerin yüzde 99’undan yoksun olduğu gözlerden kaçmıyor.

Avrupa’daki milli kütüphanelere benzer bir kütüphane oluşturma düşüncesi ile 1884 yılında kurulan Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde yürütülen yenileme çalışmaları tamamlandı. Minimal müdahale yaklaşımının öne çıktığı yeni görünümde tarihi doku ve modern öğeler itinalı bir sürecin sonunda bir araya gelmiş. Işığı filtrelemek ve kontrollü bir iç mekan sağlamak için açık avlu üzerine getirilen hafif membran, el yazmaları ile nadir kitapların bulunduğu şeffaf bölmeler, Bizans kalıntılarını görünür kılan cam zemin bu ‘modern’ dokunuşlardan bazıları. 1884 yılından bu yana araştırmacılara kaynak sağlayan kütüphane Türkiye’de devlet eliyle kurulan ve oluşum şartları bütün ayrıntılarıyla bilinen ilk kütüphane olma özelliği taşıyor. Yaklaşık yarısı kitaplardan oluşan bir milyona yakın doküman barındıran Beyazıt Devlet Kütüphanesi (eski adıyla Kütüphane-i Umumi Osmani), Bayezid Camii ve tarihî Sahaflar Çarşısı arasında, Beyazıt Meydanı’na bakan iki tarihi binada hizmet veriyor. Türkiye’de şahıslar tarafından oluşturulmuş en önemli koleksiyonlardan olan ve farklı dillerde kitap, gazete, dergi, yıllık ve tarihi hikayeler barındıran Hakkı Tarık Us Koleksiyonu 2003 yılında Beyazıt Devlet Kütüphanesi’ne devredilmişti.

beyazitkutuphanesi (1200x800)
El yazmaları ve nadir kitapların yer aldığı koruma bölmelerinden biri (Fotoğraf: Emre Dorter).

Çizim yapmak (başlarda ulaşılabilir olan her tür yüzeye) çocukların genellikle epey ilgi duydukları ve gelişimleri için faydalı sayılan aktivitelerdendir. Pek çok yetişkin tarafından ‘kargacık burgacık’, anlaşılmaz ya da ‘çirkin’ sayılan o çizimler anne babalar ve özgün sanatın hasından anlayanlar için kıymetli birer eser olabilir. Buzdolabının üzerini, kapıları, duvarları, dolapları, çekmeceleri doldurmaya başlayan bu çizimleri her zaman göz önünde tutmak da, hakkıyla saklamak da – çocukların ne kadar üretken sanatçılar oldukları düşünülürse – hiç kolay sayılmaz. Tasarım Takarım takı atölyesinde çocukların çizimleri takılabilir (kolye, bilezik, kol düğmesi, broş gibi) ve dekoratif (masa üstü, ayak izi, el izi gibi) sanat eserlerine dönüşüyor, böylece sanata ve sanatçıya hak ettikleri ehemmiyet bir nebze de olsun teslim edilmiş oluyor. Favori eserinizi seçmek gibi son derece zorlu bir işin üstesinden geldikten sonra Tasarım Takarım ekibi ile e-posta üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

tasarimtakarim (1100x600)

Avustralyalı girişimci Mike Pivac’ın kurduğu ve 10 yıldır araştırmalarını sürdüren Fastbrick Robotics, ürettiği Hadrian X adlı robot ile ev inşaatını otomatik hale getiriyor. İnsan müdahalesine ihtiyaç duymadan çalışan Hadrian X, saatte bin adet tuğla yerleştirerek sadece 2 gün içinde ev inşaatını bitirebiliyor. Robot tuğlaların arasına harç yerine inşaatlarda kullanılan bir yapıştırıcı madde yerleştiriyor. Bilgisayar destekli 3D tasarıma göre tuğlaları yerleştiren robot, gerektiğinde tuğlalara şekil vererek onları tasarıma uygun hale getirebiliyor.

Samsung’un şeylerin interneti odaklı markası SmartThings, gelecek yüzyılda ‘sualtı toplulukları’nı mümkün kılacak gelişmeler için araştırmacıların bugünün teknolojilerinden faydalanabilecekleri öngörüsünü içeren bir rapor yayınladı. SmartThings Geleceğin Yaşamı Raporu’na göre (pdf), 100 yıla kadar suyun altında ‘balon şehirler’ olarak tabir edilen yapılar içinde yaşayabiliriz. Şehirleşmenin ve yapı yoğunluğunun etkisi ile karasal yaşama alternatif oluşturma potansiyeli olan model için kullanılabilecek pek çok teknoloji ise bugün mevcut. Balon şehirler etraflarını saran sudan ihtiyaç duydukları enerjiyi, elektroliz tekniği ile solunabilir oksijeni, yakıt olarak kullanılabilecek hidrojeni ve tuzdan arındırma yöntemi ile içilebilir suyu elde edebilir.

Britain’s leading space scientist Dr Maggie Aderin-Pocock unveils the SmartThings Future Living Report, which predicts that within the next 100 years, sub aquatic communities will be commonplace. The surrounding water will be used to create breathable atmospheres, generating hydrogen fuel through the process. The report was commissioned by Samsung. EMBARGOED TO 00.01hrs 15th February 2016.

Amerika Birleşik Devletleri Illinois Üniversitesi’nden araştırmacılar fotosentetik güneş panelleri aracılığıyla karbondioksitten araçlarda kullanmaya uygun sentetik benzin üretmeyi başardı. Bu teorik olarak, iklim değişikliklerine sebep olan karbonun atmosferden toplanıp arabalara yakıt olarak geri verilebileceği anlamına geliyor. Fotosentetik paneller bitkilerin soludukları karbondioksidi su yardımıyla oksijen ve glikoza çevirme yeteneklerini taklit eden bir teknolojiye dayanıyor.

karbondioksit (1200x590)

Ukraynalı yetkililer, insan yaşamı için uygun olmayan Çernobil bölgesine dünyanın en büyük güneş enerjisi santralini kurarak bölgeyi yeniden kullanılabilir hale getirmeyi amaçlıyor. 1GWh enerji kapasitesiyle dünyanın en büyük güneş enerjisi santrali olması planlanan yapının 6 ayda inşa edilmesi bekleniyor. Bölge daha önceden de enerji üretimi için kullanıldığından, mevcut enerji iletim altyapısı, maliyetin düşmesine yardımcı olacak.

36931392-solar-power-for-electric-renewable-energy-from-the-sun-solar-farm-1200x0

Z Technology adlı şirketin kendi adını verdiği cihaz iPad ve iPhone’ların kamerasını bir güvenlik kamerası olarak kullanmaya olanak sağlıyor. Şarj istasyonu şeklindeki cihaza yerleştirilen telefon ya da tableti başka bir noktadan görüntüleyerek, evde olmasanız bile evinizi kontrol edebiliyorsunuz. Cihazın 360 derece dönebilen yapısı, içinde bulunduğu odanın tamamen görüntülenebilmesini sağlıyor. Z Technology Indiegogo üzerinden ön siparişle 59 dolara satılıyor.

Jason Leach’in Birleşik Krallık merkezli şirketi And Vinly, müşterileri için biraz garip, biraz dokunaklı ve epey alışılmışın dışında bir hizmet vererek hayatını kaybeden (ve bedeni krematoryumda yakılan) yakınlarının küllerinden plak imal ediyor. Hearing Madge isimli bu kısa belgesel ise annesinin son günlerinde kaydettiği (kendi sesinden) hatıraları ile küllerini buluşturmak için Leach’e başvuran bir adamın hikayesine odaklanıyor. Andrea Lewis imzalı belgesel sıradışı bir mesleğe ve kaybedilenleri yâd etmek için seçtiğimiz yollara dair ‘duygu yüklü’ bir çalışma olma niteliğinde.

LaserDock ev tipi lazer yansıtıcısı görsel-işitsel gösteri atmosferinin her zaman her yerde yaratılabilmesi için tasarlanmış. ‘Tak çalıştır’ pratikliğinde kullanımı ve 100’den fazla dahili lazer şovu seçeneğiyle müzik deneyimini kuvvetlendirmeyi hedefleyen cihaz sanatçıların, müzisyenlerin ve ışık profesyonellerinin de ortaklığıyla 5 yılda geliştirilmiş. Görselleştirme işi kullanıcı tarafından ele alınabildiği gibi LaserTunes kütüphanesinden (aralarında Pink Floyd gibi popüler grup ve sanatçıların da yer aldığı) ücretli ve ücretsiz lazer gösterileri satın alınabiliyor. Cihaz Hong Kong merkezli Wicked Lasers‘ın üretimi.

Ovio adlı şirketin geliştirdiği PairLock adlı kilit sistemi, hem anahtar hem de şifre kullanarak iki aşamalı koruma sağlıyor. Kilidi açmak isteyen kişinin hem anahtara sahip olması hem de şifreyi bilmesi gerekiyor. Daha sonra anahtarın silindirleri kilidin şifresine göre ayarlanarak kullanılabiliyor. Bu şekilde ayarlanan anahtar, aynı kilit sistemine sahip başka kapıları da açabilecek şekilde düzenlenebiliyor. Böylece tek bir anahtarla birden fazla kilit açılabiliyor.

Alman teknoloji tasarımcısı Simone Schramm fiziksel aktivite yapanların performanslarını görünür kılma isteklerinden ilham alan ‘Muscle Shirt’ ile giyilebilir teknolojiden görsel ve dokunsal geribildirim için faydalanıyor. Telefonda bir uygulaması olmayan, performansa ilişkin veriler, grafikler, öneriler sağlamayan bu akıllı body, daha etkileyici bir yol izleyerek yükselen kas aktivitesi ve kalp atış hızına göre şekil ve renk değiştirmekle yetiniyor. Kişi hareket ettikçe sıkılaşıp darlaşan sistem, alt tabakadaki renkli kumaşı görünür kılıyor. Kas hareketleri ve kalp hızı normal seviyelerine dönünce gevşeyerek eski ‘renksiz’ ve ‘bol’ haline dönen giyilebilir, Schramm’ın yüksek lisans tezi için tasarladığı, henüz ticari kullanıma uygun olmayan bir model.

Kişiye göre özelleştirilebilen Vixole Matrix sneaker’lar dahili ekranları ile zamanın ruhuna uygun bir ‘kendini ifade’ imkanı sunarken dahili alıcıları ve LED’leri artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik oyunları ile etkileşimi mümkün kılıyor. Örneğin Pokemon Go’da bir Pokemon’a yaklaşmanız durumunda ayakkabılar ışık ve titreşimle uyarı verebiliyor.

ABD’de San Diego Kaliforniya Üniversitesi’nde geliştirilen yeni alkolmetre, deriye geçici dövme gibi yapıştırılıyor. Terin içeriğinden kullanıcının kanındaki alkol seviyesini algılayabilen cihaz 15 dakika boyunca topladığı verileri akıllı telefona ya da bilgisayara gönderebiliyor. Araştırmacılar cihazın polis ve doktorlar tarafından kullanılabilmesi için kapasiteyi 24 saate kadar çıkarabilmeyi amaçlıyor.

Flexible-wearable-electronic-skin-patch-offers-new-way-to-monitor-alcohol-levels

Motosikletleri hızlı ve güçlü kılan teknolojinin yaygınlaşması ile motosiklet üreticilerinin rakiplerinden ayrışmak için gelecekte kişiselleştirilmiş tasarımlara ağırlık verebilecekleri düşünülüyor. Endüstriyel tasarımcı ve grafik sanatçısı Mehmet Doruk Erdem’in ‘art deco’ çizgisi taşıyan motosiklet tasarımlarının (şimdilik) yalnızca el işçiliği ile oluşturulabilecek detaylı yapıları da geleceğin motosikletleri için alışılmışın dışında bir ‘konsept’ çalışma örneği sunuyor.

rollomehmetdorukerdem (1200x750)

Apple’ın çok gizli ‘otomobil’ departmanı odağını tamamen elektrikle çalışan otonom bir araç geliştirmekten bu tip bir aracın kullanımına uygun yazılım ve servisleri geliştirmeye kaydırıyor. Teknoloji habercisi Mark Gurman, şirketin otonom teknolojiyi geliştirmeye artan şekilde önem vermeye başladığını ve BlackBerry’den bazı otomotiv yazılım geliştiricileri ile anlaştığını açıkladı. BlackBerry’nin kullandığı işletim sistemi QNX’in kurucusu Dan Dodge da bu isimler arasında yer alıyor. Daha önce Volkswagen ve Daimler tarafından kullanılan QNX, şimdilerde Ford araçlarda kullanılıyor. Otomotiv yazılımlarına odaklanmak için attığı bu adımlara ek olarak Apple, BlackBerry’nin bazı ArGe merkezlerine ev sahipliği yapan Kanada’nın Ontario şehrinde bir araştırma – geliştirme merkezi açtı.

Apple CarPlay in Volvo XC90

Mercedes bir süredir üzerinde çalıştığını söylediği Urban eTruck adlı elektrikli kamyon konseptini tanıttı. eTruck tek şarjda 200 kilometre gidebiliyor ve 26 ton yük taşıyabiliyor. Bu kamyonları 2020’nin başlarında piyasaya sürmeyi planlayan Mercedes, aynı dönemde geliştirmeyi planladığı otonom araç teknolojisini elektrikli kamyonlarında kullanabilir. Bu tanıtımın Tesla’nın elektrikli kamyon planlarını açıklamasının hemen ardından gelmesi de dikkatleri çekti.

Çin’in 2 metre yükseklikte (altından arabaların geçişine izin verecek şekilde) seyredebilen otobüsü Transit Elevated Bus ‘TEB’ yollara çıktı. Elektrikli otobüs 21 metre uzunluğu ve 7,5 metre genişliği ile 300 yolcu kapasitesine sahip. 300 metre uzunluğunda bir kontrollü yolda hizmete sunulan TEB, 40 geleneksel otobüsün yaptığı işi tek başına yapma potansiyeline sahip. Kullanımda olan yolların kenarlarına döşenen bir ray sistemi üzerinde saatte 60 km’ye kadar hıza ulaşabilmesi beklenen araç, metro yapımının 50’de 1’i kadar maliyetli olması ile öne çıkıyor. Yine de otobüsün Çin genelinde yaygın olarak kullanılıp kullanılmayacağı bilinmiyor.

TEBChina

Bir nesnenin videosunda görülen titreşim hareketlerini kullanarak hareket simülasyonu yaratabilen bu etkileşimli interaktif video teknolojisi sabit objeler ve imajlarla ilgili ezberlerimizi yerle bir ediyor.

Gelişmeler devam ediyor! Sıradaki sayfaya aşağıdan geçebilirsiniz.

Etiketler:

8 Yorum

  • Amirim merhaba,

    AKK’nın yanısıra bir de upload hızı sorunu var. ttnet 100 mbps download / 2 mbps upload. çekilecek dert değil. https://teknoseyir.com/durum/287510 diye bir haber vardı, 6 ayın üzerine 1 yıl daha geçti, tık yok (aynı haber pek çok sitede çıkmıştı, ben birini örnek verdim). Bir de bu konuya el atsan, tadından yenmez.

  • yeni tasarimda videolar cerceveden tasiyor.
    yazi uslubu amirime ait olmadigi apacik. okumak can sikici hale geldi :(
    haberler arasinda ayirici yok. ilk bakista hangi resim hangi habere ait belli olmuyor
    sayfa ustlerinde yer alan kocaman kapkara alan cok gereksiz. göz yorucu. bosuna mause hareketi
    lütfen birseyler yapin amirim

    • Yorumunuz için teşekkürler. Konuyla ilgili cevabımı ‘cmalgac’ adlı kullanıcının yorumuna cevaben aktardım. Oradan takip edebilirsiniz.
      Selamlar, sevgiler.

  • Serdar Bey alıştırdığınız seviye yüzünden bu kadar eleştiri alıyorsunuz, keşke en sade haliyle Canvas temasına dönüp bizi özetlerle buluştursanız. Sade, net, akıcı, dolu !

    • Aynı siteye mi bakıyoruz emin değilim ama birkaç bilgilendirme yapayım.
      Sitedeki bütün içeriği hala ben belirliyorum. Bu konuda bir değişim yok. Yorumunuzda değindiğiniz gibi ‘bu kadar’ diyecek oranda bir eleştiri de almıyoruz açıkçası; hatta tam aksine yeni tasarımla birlikte sitenin trafiğinde ciddi bir yükseliş de oldu. İstikrarlı bir şekilde de artmaya devam ediyor.
      İçerik hacmimiz sürekli genişliyor. Haftalık özetler de buna dahil. Eski sayılara kıyasla çok daha zengin ve detaylı bir kapsama sahipler. Arşiv taramasıyla bunu gözlemleyebilirsiniz.
      Yeni tasarımla sayfalarımızda daha fazla bilgilendirme yapma ve görselleri daha etkin kullanma fırsatı yakaladık. Mobil arayüzde de çok daha kullanışlı bir yapı kazandı.
      Arama motorumuzun algoritması düzeltildi. Arşiv taraması yapmak daha tutarlı ve kolay hale geldi.
      Şimdiye kadar onlarca site hayata geçirip yönettiğimden bu yeni tasarımların yarattığı geçici huzursuzluklarına aşinayım. Bir süre sonra her şey yerli yerine oturur (o zaman da sıradaki yenilenmenin vakti gelmiş olur zaten).
      Selamlar, sevgiler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği