Çernobil güneş enerjisi santrali oluyor

1986'da nükleer enerji santralindeki kaza sebebiyle büyük bir facia yaşayan Çernobil bölgesine dünyanın en büyük güneş enerjisi santrali yapılacak.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Ukrayna hükumeti, 1986 yılında yaşanan facia ile yıkılan Çernobil nükleer enerji istasyonunun bulunduğu alandaki 4 bin kilometre karenin üzerindeki yasak bölgeye güneş enerjisi panelleri yerleştirmeye hazırlanıyor. Radyasyon seviyesinin yüksekliği sebebiyle insanların yaşaması için uygun olmadığı belirtilen alan, eski işlevini geri kazanarak, enerji üretimi için kullanılacak.

Ukrayna hükumeti adına konuşan Ekoloji Bakanı Ostap Semerak’a göre, dört Kanadalı enerji şirketi ve iki ABD’li yatırım firması ile bu konu üzerine görüşmelere başlandı. Hükumet 1 GWh’lık güneş enerjisi santralini altı ayda tamamlamayı planlıyor. Bu santral bugün tamamlansa, dünyanın en büyük güneş enerjisi santrali olurdu. Benzer büyüklüklerdeki başka santraller de şu anda planlama aşamasında.

Enerji iletim altyapısı mevcut

Çernobil geçmişte bir enerji üretim merkezi olduğu için halihazırda enerji iletim altyapısına sahip. Semerak “Çernobil bölgesi, yenilenebilir enerji üretimi için iyi bir potansiyele sahip. Eski nükleer enerji santralinden gelen iletim hatlarımız hala yerinde duruyor. Bölgeden toprak satın almak çok masrafsız ve enerji santralinde çalışması için eğitilmiş pek çok insanımız var” diyor.

Çevre ve bankacılıkla ilgili sorunların çözülmesi konusunda Avrupa Rekonstrüksiyon (yeniden inşa) ve Gelişim Bankası bu projede yer almak isteyeceğini açıkladı.

Bölge terk edilmiş durumda

1986’daki facianın ardından 31 reaktör çalışanı ve acil durum ekibi üyesi yaşamını yitirmişti. 2008’e dek bu faciadan etkilenerek yaşamını yitirenlerin sayısının 64’ü bulduğu ifade edilmişti. Ayrıca radyasyon sızıntısının yol açtığı kanser vakaları sebebiyle ölen insan sayısı çeşitli kaynaklara göre 4 bin ila 100 bin arasında değişiyor. Bölgedeki köylerde halen yaşayan 700 civarında kişi bulunsa da geçmişte 14 bin kişiye ev sahipliği yapan pek çok yerleşim yeri bugün birer hayalet kasaba görünümünde.

Proje için belirlenen hızlı inşaat süresi konusunda Electrek tarafından yöneltilen önemli sorular bulunuyor. Güneş enerjisi santralinde çalışan işçilerin radyasyondan etkilenme riskine karşın radyasyona dayanıklı kıyafetler sağlanacak mı? Çalışma süreleri, radyasyondan etkilenmeyi engellemek için kısaltılacak mı? Çernobil’in yeni ölümlere yol açmaması adına, projeye başlamadan önce bu soruların yanıtlanmış olması gerekiyor.

Kaynak: Yahoo

Ukraynalı yetkililer, insan yaşamı için uygun olmayan Çernobil bölgesine dev bir güneş enerjisi santrali kurarak bölgeyi yeniden kullanılabilir hale getirmeyi amaçlıyor. 1GWh enerji kapasitesiyle dünyanın en büyük güneş enerjisi santrali olması planlanan yapının 6 ayda inşa edilmesi bekleniyor. Bölge daha önceden de enerji üretimi için kullanıldığından, mevcut enerji iletim altyapısı, maliyetin düşmesine yardımcı olacak.

1 Yorum

  • Çernobil musibetinde yörenin yakınlarda ben ve eşim görev yapıyorduk. Radyasyondan eşim kansere yakalandı. Onkoloji hastaneleri karadenizli yurttaşlarımızla dolup taşıtlar. Dönem bakanı cahit Aral çıktı TV de çay içti radyasyon değil dedi. Netice malum. Karım toprakta. Cahit Aral var mı yok mu. Bilmiyorum. Bildiğim Çernobil nükleer santral felaketinin beni hayatta yalnızlaştırdığı. İki çocuğumun öksüz ve benim dul kaldığım. Hakkımı helal etmiyorum. Burda olmazsa mahşerde hesaplaşacağız. İsmail Gültekin 19.01.2019

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği