Kendi kendine ev inşa eden robot

Avustralyalı Fastbrick şirketi, hiç bir müdahale olmadan, saatte bin tuğla yerleştirerek iki gün içinde ev inşa edebilen bir robot geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Avustralyalı Fastbrick Robotics adlı şirketin geliştirdiği Hadrian X adlı robot saatte bin adet tuğlayı yerine yerleştirip birbirine yapıştırarak sadece iki gün içinde bir ev inşa edebiliyor.

Bir kamyonun arkasına yerleştirilen robot 30 metrelik vinç kolu ile olduğu yerde durarak inşaatı tamamlayabiliyor. Fastbrick CEO’su Mike Pivac “Öncü bir firmayız ve tam otomatik, uçtan uca 3D basılmış tuğla ile inşaat işlemini ana akım bir hale getirebiliriz. Bu teknoloji inşaat sektöründe devrim yaratabilir. Daha önceden Hadrian 105 adlı cihazımızla tanıttığımız bu teknolojiyi dünyaya sunmak heyecan verici.” şeklinde konuştu.

Hadrian X, tuğlaları birleştirmek için geleneksel olarak kullanılan çimentonun yerine bir inşaat yapıştırıcısı kullanıyor. Şirket, “Geleneksel inşaat malzemelerinin değiştirilmesi ile Hadrian X inşa hızını, gücünü ve binanın termal etkinliğini en üst seviyeye çıkarabilir” diyor.

Tuğlaları şekillendirebiliyor

Hadrian X farklı boyutlardaki tuğlaları kavrayabiliyor. Cihaz ayrıca tuğlaların tam olarak oturması için onları kesip zımparalayarak şekillendirebiliyor. Şirket bu cihazı ‘3D otomatik robotik tuğla yerleştirme teknolojisi’ olarak adlandırıyor.

3D baskı teknolojisi ile üretilen tuğlalar robotun uzun kolu boyunca ilerliyor. Kolun ucunda bulunan pençe benzeri cihaz, lazer yönlendirme sistemini kullanarak, tuğlaları metodik bir biçimde yerleştiriyor.

Tuğladan oluşan dış cephe tamamlanıp sıra evin diğer ihtiyaçlarına gelinceye dek bu yapıya bir insanın herhangi bir şekilde müdahale etmesi gerekmiyor. Sistem durma ya da dinlenme ihtiyacı hissetmeden sadece iki gün içinde evi tamamlayabiliyor.

Evin şeklini belirlemek için bilgisayar destekli 3D tasarım kullanılıyor. Robot bu tasarıma göre hangi tuğlanın nereye yerleştirileceğini tayin ediyor. Tuğlaların birleştirilmesi için kullanılan yapıştırıcı madde de yine robotun uç kısmına gönderilerek tuğlalara otomatik olarak uygulanıyor.

Robot, tasarımda yer alan kablo ve tesisat boşluklarını da hesaplayarak belirli tuğlaları ona göre kesip şekillendiriyor.

“İnşaatları otomatize etmek istiyoruz”

Şirketin Avustralyalı kurucusu Mark Pivac insanların yaklaşık 6 bin yıldır tuğla yerleştirerek ev yaptığını, sanayi devriminden bu yana da bu işlemin otomatize edilmeye çalışıldığını belirterek “Bunu gerçekleştirebilecek birkaç teknolojinin gerekli seviyeye ulaştığı bir dönemdeyiz. Biz de bunu hayata geçirdik” şeklinde konuştu.

Yaklaşık 10 yıldır üzerinde çalışılan proje için 7 milyon dolar harcandı. Bu teknolojinin hiçbir müdahaleye ihtiyaç duymadan 7 gün 24 saat çalışabilecek olması, inşaat sektörünü baştan aşağıya değiştirebilir.

Öncelikle Avustralya’da kullanılmaya başlayacak olan teknolojinin daha sonra tüm dünyaya gönderilmesi hedefleniyor.

İnşaat işçileriyle bir problemi olmadığını belirten Pivac sadece ev yapım sürecini geliştirmek istediğini dile getirdi. Pivac bu teknolojinin gençlerin de bu sektöre olan ilgisini artırabileceğini düşünüyor.

Kaynak: DailyMail

Avustralyalı girişimci Mike Pivac'ın kurduğu ve 10 yıldır araştırmalarını sürdüren Fastbrick şirketi, ürettiği Hadrian X adlı robot ile ev inşaatını otomatik hale getiriyor. İnsan müdahalesine ihtiyaç duymadan çalışan Hadrian X, saatte bin adet tuğla yerleştirerek sadece iki gün içinde ev inşaatını bitirebiliyor. Robot tuğlaların arasına harç yerine inşaatlarda kullanılan bir yapıştırıcı madde yerleştiriyor. Bilgisayarda yapılan 3D tasarıma göre tuğlaları yerleştiren robot, gerektiğinde tuğlalara şekil vererek onları tasarıma uygun hale getirebiliyor.

3 Yorum

  • Genelde ülkelerin tuğlaları ve onlardan ev yapış şekilleri farklıdır. Teknoloji yığma bina yapıyor, biz ise mutlaka betonarme taşıyıcı ve döşeme tercih ediyoruz. Nasıl ki yalıtım değerleri daha iyi olan kuru duvar sistemine alışamadıysak, bu da zor. Beklentilerimiz yuva ve barınak arasındaki geniş yelpazede neredeyse sınırsız olunca iş zorlaşıyor. Bir duvar Uzadıkça maliyeti düşüyor burada da duvarlar oldukça uzun ve basit. Aslında aynı evi bizler de 4-5 günde yapabiliyoruz. Ah şu bürokrasi olmasa :)

  • Yazılım üzerinden yapılan hesaplamalar robot (Makine) tarafından hesaplanıyor yada karar veriliyor gibi yazmışsıniz. Yazılım kısmında tüm çalışma tamamlandıktan kodlar oluştuktan sonra kollu robotlarla hareketler tamamlanıyor. Otomotivde farklı ürünleri tanıyarak uygun programı çalıştıran sistemler kullanılmaktadır.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği