Haftanın Özeti: 93

1 – 7 Ağustos 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

Altyapının ve şartların iyileştirilmesi yerine internet kullanıcılarının ücretini ödedikleri internet hizmetini alırken tercih ettikleri kullanım şekil ve miktarlarını sınırlandırarak ağ verimliliğini korumayı hedefleyen ve bu sebeple sert eleştirilerin hedefi olan Adil Kullanım Kotası uygulaması son bulabilir. Turkcell, Türksat, Vodafone ve Tolkoder CEO’larının geçtiğimiz günlerde fiber optik altyapı hizmetleri için Ortak Altyapı Şirketi (OAŞ) kurma kararı almasıyla gündeme gelen uygulamanın iptali, kapasitelerin etkin kullanımı ile yüksek hızda internete erişimi mümkün kılacak geliştirmelerin bir sonucu olacak.

hacker-inline

Speedtest by Ookla isimli Chrome eklentisi ile internet bağlantınızın hızını (ping, indirme, yükleme, web sitesi yükleme özelinde) doğrudan Google Chrome araç çubuğu üzerinden ölçebilirsiniz.

ookla (1200x634)

Amazon Birleşik Devletler içindeki talebi daha iyi karşılayabilmek için kendi uçaklarını kullanmaya başlıyor. 4 Ağustos’ta Seattle kentinde düzenlenen bir medya etkinliğinde ‘Prime Air’ markası ile tanıtılan uçak aslında Amazon, Atlas Air ve Air Transport Services Group işbirliği ile kargo uçağına çevrilmiş bir Boeing 767. Amazon önümüzdeki 2 yıl içinde özel kargo uçaklarının sayısını 40’a çıkarmayı hedefliyor. 11 tanesi zaten yapım aşamasında olan uçaklardan ilk boyanan N1997A (1997 Amazon’un doğum yılı) kuyruk numarası ile bu uçak oldu.

Belçikalı politikacı Marc Tarabella, Tinder, Happn, Runkeeper gibi bazı uygulamaların, kullanıcılardan izin almadan özel bilgileri ve fotoğrafları kullandığını ifade etti. Tarabella’ya göre Tinder hesabını silen kullanıcıların verilerini kullanmaya devam ediyor, Happn ve Runkeeper ise kullanıcılar uygulamayı kullanmazken bile veri toplamaya devam ediyor. Bu durumun AB yasaları ile uyumlu olmadığını belirten Tarabella, bu tarz uygulamaları geliştiren kişilerin cezalandırılması gerektiğini belirtti.

Instagram blogundan yaptığı açıklamayla Instagram Stories adlı yeni bir özelliği duyurdu. Bu özellik, geçmişte Snapchat uygulamasından alışkın olduğumuz 24 saat içinde silinen fotoğraflar ya da fotoğrafın üzerine yazı yazıp çizim yapma gibi özellikleri barındırıyor. Stories ile birlikte, yapılan paylaşımı belirli kullanıcılardan saklama seçeneği de kullanıcılara sunulacak. Bu özelliklerle birlikte Instagram, Snapchat ile doğrudan rekabet eder hale gelecek.

Facebook tık avı (clickbait) ile mücadele başlattı. Haber kaynağında yer alan ve ‘yanıltıcı’ nitelik taşıyan haberlerin en aza indirilmesi için algoritma değişikliğine gidileceği ve haberi saklama ya da çarpıtma amacı taşıyan başlıkların ‘yem’ muamelesi görerek kullanıcıların haber kaynaklarında daha az görünmesinin sağlanacağı öğrenildi. Facebook Haber Kaynağı Ürün Yönetimi Başkan Yardımcısı Adam Mosseri ‘Yayıncılardan insanların gerçekten önemsedikleri içeriği paylaşmalarını istiyoruz ve doğrudan başlıkların daha ilgi çekici olduğunu düşünüyoruz’ ifadelerinde bulundu. Facebook haber kaynağının bütüncül yapısını koruyarak kullanıcılarının Facebook’ta mümkün olduğunca daha uzun zaman geçirmesini sağlamak için çalışmalarına devam ediyor.

bait (1200x800)

İran’da hükumete yakınlığı ile bilinen hacker grubu Rotten Kitten tarafından gerçekleştirildiği düşünen saldırıda 15 milyon Telegram kullanıcısının bilgisi ele geçirildi. Yüksek güvenlik sağladığı gerekçesiyle, hükumet tarafından izlenme endişesi taşıyan aktivistler, siyasetçiler ve gazeteciler tarafından yaygın olarak kullanılan uygulamaya erişmek için hackerların SMS doğrulama özelliğinin kullandığı ifade ediliyor. GSM operatörlerinin hackerlara bu konuda yardımcı olduğu belirtilirken saldırının arkasında hükumetin olduğu düşüncesi daha da kuvvetleniyor. Geçtiğimiz aylarda İran mesajlaşmalar üzerinde daha fazla kontrol sahibi olabilmek için Telegram’dan sunucularını ülke içerisinde tutmasını talep etmiş, Telegram bu talebi reddetmişti.

telegram (960x602)

Geçtiğimiz günlerde .web ve .webs alan adı uzantılarının kullanım ve satış hakları için yapılan açık artırmayı Nu Dot Co adlı şirket kazandı. Verisign tarafından desteklendiği düşünülen şirket bu uzantılar için 135 milyon dolar ödeyecek. Bu rakam herhangi bir uzantı için bugüne dek ödenen en yüksek rakam. Önceki rekor 41,5 milyon dolarla .shop uzantısına aitti.

network-cables

Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılma kararından sonra Londra merkezli 10 girişimin Almanya’nın başkenti Berlin’e taşındığı öğrenildi. Berlin Londra’nın fintek endüstrisinden pay kapmak için çırpınan diğer Avrupa şehirlerine göre daha düşük maliyetli ve yaratıcılığı teşvik eden bir yapıya sahip olduğu vurgulanıyor. Genellikle ticari ürün fiyatları, emek pazarı ve kira maliyeti gibi kriterleri göz önünde bulunduran ve ‘hayat pahalılığı’nın görece düşük olduğu yerlerde yaşamayı tercih eden 10 ila 18 arası çalışana sahip fintek girişimlerinin Londra’dan Berlin’ e taşınmalarının ana sebebi Avrupa pazarına giriş imkanını kaybetmemek olarak görülüyor. Ekonomi, Teknoloji ve Araştırma senatörü Cornelia Yzer, Britanya’nın aksine girişimlerin Avrupa Birliği’nde kalmayı tercih ettiklerini, Berlin’de her 20 saatte bir yeni girişimin doğduğunu ve Almanca konuşmanın şart olmadığını belirterek başkentin cazibesini vurguladı.

berlin

Almanya’nın en önemli otomotiv şirketlerinden Daimler, araç kiralama şirketi Blacklane‘e yatırım yaptı. Daha önce mytaxi ve Hailo şirketlerini birleştirerek Avrupa’da geniş bir bölgede hizmet veren şirket, Blacklane’i de kendi hizmetleri arasına dahil ederek araç çağırma hizmetlerinde söz sahibi olmayı amaçlıyor. Bu şirketlerin mevcut yasalara uyumlu olarak sigortalı işçiler çalıştırması da Daimler’e Uber karşısında önemli bir avantaj sağlıyor.

limo_blacklane

2 yıl süren zorlu rekabetin ardından Uber Çin operasyonlarını yerli rakibi Didi Chuxing’e satıyor. Anlaşma sonucu Uber Didi’nin 1/5 hissesine sahip olarak en büyük hissedarı haline gelecek. Anlaşma Didi tarafından doğrulanırken değer konusunda bir açıklama yapılmadı. Yakın kaynaklar birleşmenin (28 milyar doları Didi’ye, 7 milyar doları Uber China’ya ait olmak üzere) 35 milyar dolar civarında bir değere karşılık geleceğini tahmin ediyor.

uberdidi

Elon Musk’ın sahip olduğu Tesla Motors ile en büyük hissedarı olduğu SolarCity birleşiyor. 300 milyon dolar daha fazla olan ilk teklif ‘SolarCity’e kıyak geçildiği’ gerekçesiyle eleştirilince Tesla Motors, SolarCity’i 2,6 milyar dolar karşılığında satın aldı. Fiyatı çok düşük bulan analistler yorumlarıyla Musk’ın iki şirketi birleştirme vizyonunun sorgulanmasına sebep oldu.

musk-tesla-solarcity (1200x628)

WhatsApp‘ın güvenliği üzerine çalışmalar yürüten iOS araştırmacısı Jonathan Zdziarski uygulamanın silinen mesajların diskte kapladığı yerin üzerine yeni veriler yazmadığını, böylece diske ulaşabilen herkesin veri kurtarma uygulamaları sayesinde silinen mesajlara ulaşabileceğini ortaya koydu. iCloud üzerinde de kaydedilen bu konuşmalar silinmiş olsa bile, daha önce kaydedildiği diskten geri döndürülebiliyor. Bu tarz problemlerin çoğu mesajlaşma uygulamasında bulunduğunu belirten Zdziarski, mahremiyet odaklı uygulamaların bu konuya dikkat ettiğini ifade etti.

Whatsapp

Wikileaks son günlerde sızdırdıklarını düzenlemeksizin yayınlaması sebebiyle özel hayat, mahremiyet ve güvenlik konulu tartışmaların odağına geçmiş bulunuyor. Son olarak sorumlu olduğu sızıntılar sebebiyle sürgünde yaşayan Birleşik Devletler Ulusal Güvenlik Ajansı’nın eski çalışanı Edward Snowden da Twitter’da Wikileaks’in bilginin demokratikleşmesine katkıda bulunduğunu fakat aynı zamanda yayınladığı bilgilerle ilgili en ufak bir düzenleme sorumluluğu almamakla hata ettiğini belirtti. Bu açıklama üzerine Wikileaks Snowden’i fırsatçılık ve sansürcülük ile itham etti. Wikileaks Birleşik Devletler Demokratik Ulusal Komitesi’nin e-posta yazışmalarını yayınlamıştı. Hack operasyonunun seçim sonuçlarını etkilemek isteyen Rus devleti tarafından gerçekleştirildiği iddia edilirken yayınlanan yazışmaların Ulusal Komite bağışçılarının e-posta ID’leri, telefon numaraları ve pasaport numaraları gibi kişisel bilgilerini içermesi tartışma yarattı. Wikileaks Türkiye’de gerçekleşen darbe girişimini takiben link verdiği veri tabanının yüz binlerce seçmenin kişisel bilgilerini içerdiğinin anlaşılması üzerine de benzer şekilde eleştirilmişti. Bilgiyi özgürleştirmek için sivillerin mahremiyet haklarının hiçe sayılmasının kabul edilebilir olduğu günlerin sonuna gelmiş olabilir miyiz?

Rus Güvenlik Servisi, ülkenin önemli askeri ve bilimsel merkezlerinin de arasında bulunduğu pek çok kuruluşun bilgisayar ağlarına zararlı yazılım kullanılarak siber saldırı yapıldığını duyurdu. Saldırının kim tarafından gerçekleştirildiği henüz belirlenemezken yetkililer bu saldırıların birbiri ile bağlantılı, uzmanlık gerektiren ve koordine saldırılar olduğunu ifade etti.

german

ABD ile Rusya arasındaki siber alan ve casusluk mücadelesinin yeniden alevlendiği bu günlerde ABD donanmasının özel teknik yeterliliklere sahip denizaltıları diğer ülkelere siber saldırılar gerçekleştirmek için kullandığı ifade edildi. Bu konuda sahip oldukları saldırı yeteneğini aktif bir şekilde kullandıklarını söylemekten çekinmeyen ABD donanmasının rütbeli askerleri, gelecekte denizaltıları drone’lar ile donatarak daha fazla erişim sağlamayı hedeflediklerini belirtiyor.

Fast_attack_submarine_USS_Annapolis_(SSN_760)

İngiliz İstihbarat Ajansı’na bağlı Hükümet İletişim Başkanlığı’nın 2009 İran seçimlerinde ve Arap Baharı olarak da bilinen 2011 demokratik ayaklanmalarında online aktivistleri etkilemek için çalışmalar yürüttüğü Edward Snowden tarafından sızdırılan belgelerle kanıtlandı. İletişim Başkanlığı’ndaki özel bir birimin anonim hacktivistlerin de aralarında bulunduğu online topluluklara sızmak ve bunları manipüle etmek için ‘honeypot’ gibi taktiklere başvurduğu anlaşılırken grubun aktivistlere karşı yürüttüğü çalışmaların daha önce de bildirildiği fakat Orta Doğu’da yürütülen etki kampanyasının daha önce hiç raporlanmadığı öğrenildi. Özel birimin kendi ürünü olan ücretsiz bir URL kısaltma servisi sayesinde Twitter ve diğer sosyal medya platformlarından yayınladığı devrim yanlısı mesajlara ‘ilgi gösterenleri’ tespit ve takip ettiği artık bilinen bir gerçek.

İllüstrasyon: Shaye Anderson
İllüstrasyon: Shaye Anderson.

Google kullanıcılarının şifresiz bağlantılar üzerinden giriş yapmasını engelleyecek bir geliştirme ile bilgi güvenliğini artırmayı hedefliyor. HTTP Strict Transport Security (HSTS) adı verilen önlemle Google sunucuları, tarayıcılara gelecekteki tüm bağlantı girişimlerinin HSTS üzerinden gerçekleşmesi gerektiğini söyleyecek. Kullanıcı bir siteye ilk kez bağlanmaya çalıştığında genellikle sıradan bağlantıyı kullanır. Adres çubuğuna http:// yazılmasa da tarayıcı adrese HTTP ile ulaşılacağını varsayar. HSTS’nin özellikle ağa saldıranların bir aracı kullandığı man-in-the-middle tipi (kullanıcının daha önce kullandığı URL’in altına güvenli olmayan bir sayfa yerleştirilen) saldırılarda kullanıcıyı ve veri güvenliğini korumak için etkili olması bekleniyor.

secure (1200x800)

Gündemi sarsan ya da çok konuşulan ne varsa ordan oraya zıplamak zorunda kalmadan, tek bir yerden takip etmenize imkan veren Dropfeed uygulaması özellikle gündemi Twitter’dan mı gazetelerden mi yoksa Facebook haber kaynağından mı takip edeceğimizi şaşırdığımız şu günlerde dağınık ajandalarımıza biraz çeki düzen verebilir.

dropfeed

Logopony gelişmiş düzenleme araçları, yüzbinlerce şekil ve logo şablonu içeren havuzu ile kendi logosunu kendi tasarlamak isteyen sade vatandaş için biçilmiş kaftan. Siz de girişiminizin ilk adımını ister düzenlenebilir bir şablondan, ister bir karalamadan yola çıkarak dakikalar içinde tasarladığınız tertemiz, jilet gibi logonuzla atabilirsiniz.

Trafikte ya da park halinde tartışmalardan kaçınmak ve söylenmesi gerekeni söylemek arasında kalmak yaman bir çıkmazdır. Araçlar arası doğrudan ve anonim bir mesajlaşma sağlayan Chimo ‘başıma bela almayayım’ kaygısını eleyerek yanlışı olana ‘yanlışın var’ deme özgürlüğü sağlayan yepyeni bir mobil platform. Plakayı girmek ve mesaj yazmak araç sahipleri ile bağlantı kurmak için yeterli. ‘Hatalıysam ara’nın sıcaklığını vermese de ondan daha güvenli olduğu kesin olan Chimo ideal bir ortamda sadece şikayetler ve uyarılar için değil teşekkürler için de kullanılabilir. Neden olmasın?

chimo

Paylaşmaya değer sofralar kurmak güzeldir – sofrayı paylaşma arzumuz yediklerimizin ve bir arada olmanın verdiği keyfi gölgelemediği, tadımızı kaçırmadığı sürece – Ikea da herkesi sakin olmaya ve güzel sofraların hakkını vermeye davet ediyor.

Gelişmeler devam ediyor! Sıradaki sayfaya aşağıdan geçebilirsiniz.

Etiketler:

8 Yorum

  • Amirim merhaba,

    AKK’nın yanısıra bir de upload hızı sorunu var. ttnet 100 mbps download / 2 mbps upload. çekilecek dert değil. https://teknoseyir.com/durum/287510 diye bir haber vardı, 6 ayın üzerine 1 yıl daha geçti, tık yok (aynı haber pek çok sitede çıkmıştı, ben birini örnek verdim). Bir de bu konuya el atsan, tadından yenmez.

  • yeni tasarimda videolar cerceveden tasiyor.
    yazi uslubu amirime ait olmadigi apacik. okumak can sikici hale geldi :(
    haberler arasinda ayirici yok. ilk bakista hangi resim hangi habere ait belli olmuyor
    sayfa ustlerinde yer alan kocaman kapkara alan cok gereksiz. göz yorucu. bosuna mause hareketi
    lütfen birseyler yapin amirim

    • Yorumunuz için teşekkürler. Konuyla ilgili cevabımı ‘cmalgac’ adlı kullanıcının yorumuna cevaben aktardım. Oradan takip edebilirsiniz.
      Selamlar, sevgiler.

  • Serdar Bey alıştırdığınız seviye yüzünden bu kadar eleştiri alıyorsunuz, keşke en sade haliyle Canvas temasına dönüp bizi özetlerle buluştursanız. Sade, net, akıcı, dolu !

    • Aynı siteye mi bakıyoruz emin değilim ama birkaç bilgilendirme yapayım.
      Sitedeki bütün içeriği hala ben belirliyorum. Bu konuda bir değişim yok. Yorumunuzda değindiğiniz gibi ‘bu kadar’ diyecek oranda bir eleştiri de almıyoruz açıkçası; hatta tam aksine yeni tasarımla birlikte sitenin trafiğinde ciddi bir yükseliş de oldu. İstikrarlı bir şekilde de artmaya devam ediyor.
      İçerik hacmimiz sürekli genişliyor. Haftalık özetler de buna dahil. Eski sayılara kıyasla çok daha zengin ve detaylı bir kapsama sahipler. Arşiv taramasıyla bunu gözlemleyebilirsiniz.
      Yeni tasarımla sayfalarımızda daha fazla bilgilendirme yapma ve görselleri daha etkin kullanma fırsatı yakaladık. Mobil arayüzde de çok daha kullanışlı bir yapı kazandı.
      Arama motorumuzun algoritması düzeltildi. Arşiv taraması yapmak daha tutarlı ve kolay hale geldi.
      Şimdiye kadar onlarca site hayata geçirip yönettiğimden bu yeni tasarımların yarattığı geçici huzursuzluklarına aşinayım. Bir süre sonra her şey yerli yerine oturur (o zaman da sıradaki yenilenmenin vakti gelmiş olur zaten).
      Selamlar, sevgiler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği