Haftanın Özeti: 81

9 – 15 Mayıs 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim / Yazılım / Donanım

  • Finans Teknolojileri başlığı altında sıkça değindiğimiz Blockchain teknolojisi sadece finans dünyasının ilgi odağı değil. Ancak en iddialı önergelerden biri bu sistemin (Endüstri Devrimi, elektrik ve raylı sistem ve internetten sonra) 4. Sanayi Devrimi’nin ana motoru olacağını savunuyor. Şeylerin İnterneti (IoT) kavramından devşirilen Endüstriyel Şeylerin İnterneti (IIoT) kavramının ihtiyaç duyacağı makina, cihaz ve sensörler arasındaki iletişime yönelik Blockchain’in potansiyeli tartışılmaz. Detayları bu yazıda. BONUS BİLGİ: Blockchain’in yeni Google olduğunu iddia edenlerin varlığını da kayıtlarımıza geçirmiş olalım.

  • Otonom bir araç geliştirmek için Project Titan kod adıyla çalışmalarını sürdüren Apple, ARGE çalışmalarını yürütmek ve test sahası olarak kullanmak üzere yaklaşık 250 kilometrekare bir araziye gözünü dikti.
  • Alman demiryolu işletmecisi Deutsche Bahn, demiryolu sistemine otonom araçları da dahil ederek evden eve kesintisiz ulaşım sağlamak istiyor. Yeni sistemle, otonom araçlar yolcuyu evinden alıp durağa bırakacak ve ineceği durağa geldiğinde bir başka otonom araç yolcuyu duraktan alıp gideceği yere götürecek.

DeutscheBahn_gobeirne

  • Google iOS cihazlara özel geliştirdiği Gboard adlı sanal klavyesini duyurdu. Şimdilik sadece ABD hesaplarınca yüklenebilen klavye içerdiği özel düğme sayesinde bir yazışma anında uygulamadan çıkmadan doğrudan arama yapabilmeyi ve içerik paylaşabilmeyi mümkün kılıyor.

  • Google’ın duyurduğu bir diğer yenilik ise Chirp kod adlı Amazon Echo rakibi donanım oldu. Bu cihazla aynen mobil cihazlarda ‘OK Google’ komutuyla tetiklenen olay ve hizmetleri sabit bir donanım ile evin / işyerinin bütün üyeleri kullanabilecek.

onhubrouter_beauty-100611061-orig

  • Japon şirketi Vinclu, kullanıcılara günlük işlerde yardımcı olmak üzere yapay zekalı kişisel asistan Gatebox’u yarattı. Gatebox diğer kişisel asistanlardan farklı olarak hologram formatında geliyor; bu da kullanıcıya daha gerçekçi bir deneyim sunuyor.

  • Apple, tablet bilgisayarlarda kullanılmak üzere esnek ekranlı akıllı kılıf patenti aldı. Akıllı kılıf ikinci bir ekran olarak kullanılabilir ya da üzerinde çizim yapmak için kullanılabilir. Kılıfın bir kısmının ekran, geri kalanının güneş enerjisi paneli ile kaplı olması da başka bir fikir.

ipad_patent

  • Teknoloji sayesinde torunlar ile dedeler insanlığın hiçbir döneminde olmadığı kadar birbirine yaklaştı. Ancak her iki grup için de cep telefonu üstünden iletişim bir miktar sorunlu. Bu boşluğun yarattığı fırsatı gören markalardan biri de Ily. 100 bin dolarlık fona ihtiyaç duyan fikir ailenin uzak üyelerini kolay ve güvenli bir platformda buluşturmayı hedefliyor.

  • Pay Your Selfie adlı girişim, araştırma yöntemi olarak katılımcılara çektikleri özçekimler için para ödenen bir sistem kullanıyor. Sistem sayesinde şirketler kullanıcı kitlesinin günlük yaşamı ve ürünleri kullanım şekli hakkında detaylı bilgiler edinebiliyor.

pay-your-selfie

  • Eyse adlı kamera üç boyutlu video çekme yeteneğini internetten canlı yayınlama özelliğini birleştiriyor. GPS modülüne de sahip cihaz sarsıntılara ve suya karşı da korumalı. 5MP çözünürlüklü iki kameraya sahip Eyse, çektiği görüntüleri wifi üstünden cep telefonu ya da sanal gerçeklik (VR) gözlüklerine aktarabiliyor (349 dolar).

https://youtu.be/Q9-hiUssvOY

  • Lojistik şirketi UPS tarafından 3D yazıcılara yönelik gerçekleştirilen bir araştırmanın sonucuna göre bu cihazların (materyal ve hizmetler de dahi) oluşturacağı pazar 2020 yılında 7,3 milyar dolara ulaşacak. Aynı araştırmada duyma engelli / sorunlu kişilere yönelik protez ve cihazların yüzde 98’inin 3D yazıcılarla üretileceği öngörülüyor.

3d-printing

  • ABD Ordusu cephede görev alan kara kuvvetlerine bağlı askerlere avuçiçi boyutlarında insansız hava araçları verecek. Bu mini uçaklar kameralarından yansıttığı görüntülerle askerlere ilerleyecekleri bölgelere yönelik istihbarat ve keşif raporu sunacak.

gallery-1463150372-prox

  • Büyük bilim organizasyonlarının verilerini internet üzerinden kullanıma açmasıyla araştırmacılar sadece bilgisayar kullanarak ilaç üretebiliyor. Hastalıklar için bulunan potansiyel çözümlerin laboratuvarda denenmesi için yine sadece bilgisayar kullanarak deney sipariş edilebiliyor.
  • Avustralya’da araştırmacılar 1982’den bu yana gerçekleşen kanser vakaları ile cep telefonu kullanım oranlarını karşılaştıran bir çalışma yaptı. Çalışmanın sonucunda, cep telefonu kullanımının artmasının kanser vakalarında bir artışa sebep olmadığı tespit edildi.

CELL-PHONE-facebook

  • Yenileyici / onarıcı sağlık çalışmalarından birinde kas kök hücrelerinin geliştirilesiyle farelerin yaşlanması yavaşlatılabildi. Bu yöntemle oluşan yeni kas ağları 7 gün içinde hasarlı / yaşlanmış bölgeleri yenilenebiliyor. Bunun insanların organ yaşlanmasını da durdurabilmesi; hatta onarması söz konusu.
  • MIT kimya mühendisleri, nefes alabilen, silikon tabanlı, insan gözüyle görülemeyecek kadar ince bir giyilebilir deri geliştirdi. Silikon deri uygulandığı yüzeyin hem nemli kalmasını sağlıyor hem de deriyi bir arada tutarak kırışıklıkların görülmesini engelliyor.

  • Kök hücre çalışmalarının bir başka faydasıysa tür olarak yok olma tehdidiyle karşı karşıya kalan gergedanlarla ilgili. Sadece 3 türü kalan beyaz gergedanların doğal olarak soyunu sürdürme şansı kalmadı. Ancak bilimciler bu türlerden alınacak genetik bilginin yeni bir nüfus oluşturabileceği görüşünde.
  • IBM, Singapur Biyomühendislik ve Nanoteknoloji Enstitüsü ile işbirliği yaparak teorik olarak tüm virüslere karşı kullanılabilecek bir çözüm üretti. Laboratuvarda üretilen makromolekül, virüslere ya da bağışıklık hücrelerine yapışarak virüsün hücrelere zarar vermesini engelliyor.

magic-bullet-to-zap-all-kinds-of-killer-viruses

  • Lüksemburg ve uzay araştırmaları şirketi Deep Space Industries, göktaşı madenciliği için işbirliği yapma konusunda anlaşma imzaladı. Lüksemburg’un resmi uzay programı LuxIMPULSE dahilinde yapılan anlaşma kapsamında ilk olarak Prospector-X uzay aracı projesi gerçekleştirilecek.

asteroidmining

  • Amazon’un Kurucusu Jeff Bezos tarafından kurulan uzay seyahat girişimi Blue Origin bu hafta yeniden kullanılabilir roketiyle üçüncü defa geri inmeyi başardı.

  • Bilgisayarınızın internete bağlı olması (özel bir uygulama yüklemediyseniz) içinde yüklü her uygulamanın internete bağlı olmasını mecbur kılıyor. Ancak güvenlik ya da kota tasarrufu sebebiyle bazı uygulamaların kimi zamanlar internete erişmesini engellemek isteyebilirsiniz. Windows ve Mac üstünde çalışan TripMode tam da bu işe yarıyor (7,99 dolar).
  • Bir İtalyan Sanatçı, internetin popüler markalarının köy yaşamındaki olası karşılıklarını keyifli bir filme dönüştürmüş. Huzurlarınızda Web 0.0!

  • Strateji oyunları dünyasının efsanelerinden Civilization önümüzdeki Ekim ayında büyük değişikliklerle güncellenmiş 6. serisiyle satışa sunuluyor.

CivilizationVI_screenshot_announce1.0.0

  • (Nostaljik) oyunseverleri sevindirecek bir diğer haber de 19 Mayıs’ta gösterime girecek The Amiga Years belgeseli.

  • Nostalji kuşağına tam denk gelen bir kısa filmle son verelim. Bilim-kurgu meraklılarına özel: The Nostalgist.

Gelişmeler devam ediyor! Sıradaki sayfaya aşağıdan geçebilirsiniz.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği