Evde ilaç üretmek mümkün

Bilim kuruluşlarının elde ettiği bilimsel verileri paylaşmasıyla, araştırmacılar internet üzerinden her türlü bilgiye ulaşabiliyor hatta deney yapabiliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

İlaç şirketleri her yıl yeni ilaçlar piyasaya sürmek için milyarlarca dolar para harcıyor. Bir ilacın araştırma aşamasından, piyasaya sürülmesine kadar yapılan harcamaların 2,6 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Başka bir araştırmaya göre bu rakam 5 milyar doları bulabiliyor. Ancak internet ve büyük veri sayesinde artık yeni ilaçlar üretmek için çok daha basit ve ucuz yöntemler bulunuyor.

Amerikan Ulusal Sağlık Birliği ve Avrupa Moleküler Biyoloji Laboratuvarı gibi büyük organizasyonlar, araştırmalarından elde ettiği bütün verileri internet üzerinden, açık kaynaklı olarak kullanıma sunuyor. Bu da yeterli bilgi ve bir internet bağlantısına sahip herkesin hastalıklar ve tedavileri hakkında buluşlar yapabilmesine olanak sağlıyor.

Aynı ilaçla farklı hastalıkların tedavisi

Bu yöntemlerden en basiti, farklı hastalıklara sahip olan hastaların genetik profillerini karşılaştırmak. Hastaların benzer genetik profillere sahip olması demek, bir hastalık için kullanılan ilacın bir başkası için de etkili olabileceği anlamına gelebilir. Kaliforniya Üniversitesi profesörlerinden Atul Butte, daha önce yaptıkları bir karşılaştırmada, kalp rahatsızlığına sahip hastaların genetik profillerinin daha nadir görülen bir hastalık olan kas distrofisine sahip hastaların profilleri ile benzerlik gösterdiğini keşfettiklerinden bahsediyor. Bu durum kalp ilaçlarının kas distrofisinde kullanılmak üzere düzenlenebileceği anlamına geliyor.

İlaçların bu şekilde, farklı hastalıkları da tedavi etmek amacıyla kullanılmasına yeniden konumlandırma adı veriliyor. Örneğin bugün cinsel sağlık ilacı olarak kullanılan Viagra aslında orijinal olarak kalp rahatsızlıklarını tedavi etmek amacıyla üretilmişti. İlacın yan etkisi, daha sonra asıl kullanım alanına dönüştü. İlaçların etkilerinin bu şekilde tesadüfen de olsa tespit edilebilmesi için, aynı veri üzerinde internet aracılığıyla milyonlarca profesyonelin çalışması, oldukça etkili olacak.

İnternetten deney siparişi

Tabii ki sadece teorik olarak bir ilacın bir hastalığın tedavisinde kullanılabileceğini keşfetmek, laboratuvar testleri olmadan çok da işe yaramıyor. Ancak araştırmacıların bunun için de bilgisayar başından kalkmasına gerek yok. Assay Depot gibi girişimler, araştırmacıların internet üzerinden deney siparişi vermesine olanak sağlıyor. Böylece araştırmacı, elde ettiği teorik bilginin uygun ortamda test edebiliyor. Deneyler başarılı sonuçlanırsa, araştırmacı ilacının hastalar üzerinde denenmesinin ardından ilaç için onay alabiliyor. Tüm bu süreç çok düşük masrafla etkili ilaçlar üretilmesine olanak sağlıyor.

Butte, benzer bir durumda bir ilacın bir farenin bağırsaklarındaki iltihaplanmaya nasıl etki ettiğini test etmek istediklerini ancak o sırada ellerinde böyle bir imkan olmadığını ifade ediyor. Deneyi internet üzerinden sipariş eden Butte istedikleri sonuca kolayca ulaşabildiklerini belirtiyor.

Tüm bu gelişmeleri mümkün kılan şey bilimsel verinin herkesin kullanımına açık olarak sunulması. Bu yöntemle ilaçların üretim maliyeti düşebilir. Böylece ilaçlar daha ucuza piyasaya sürülebilir.

Büyük bilim organizasyonlarının verilerini internet üzerinden kullanıma açmasıyla araştırmacılar sadece bilgisayar kullanarak ilaç üretebiliyor. Hastalıklar için bulunan potansiyel çözümlerin laboratuvarda denenmesi için yine sadece bilgisayar kullanarak deney sipariş edilebiliyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği