Haftanın Özeti: 79

25 Nisan – 1 Mayıs 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

  • Twyst tarafından geliştirilenQueueHop adlı iOS uygulaması RFID dalgalarını kullanarak alışveriş sonrası kuyrukta bekleme çilesine son veriyor.

  • 3D yazıcılarla bugün insan doku veorganları; hatta yiyecek bile basmak mümkün. Hollanda’dakiWageningenÜniversitesi Araştırmacıları (Hollanda dahil) 32 ülkede süt ürünleri pazarlayanFrieslandCampinaile birlikte ‘peynire’yönelik bir çözüm geliştirdi. Bu yazıcılarla ‘üretilen’ peynirlerde kolestrol yükselten bileşenler eleniyor ve daha sağlıklıgıdalar ortaya çıkmış oluyor.Yaşlılara özel daha kolay çiğnenen ya da laktoz direncine sahip olanlar için farklı bileşenlerle peynirler debu buluş ve cihazlarla artık mümkün.

42647_food_cheese

  • Karpuz mevsimi yaklaşıyor. i Genietti adlı bıçak ise bu sezondaki ‘karpuzlu hatıralarımızı’ apayrı bir boyuta taşımaya hazırlanıyor. “Karpuz bıçağı da neymiş, icat çıkarmayın” diyorsanız aşağıdaki videoya bir göz atın deriz.

  • Kırmızı ve beyaz renklerin dünyada çağrıştırdığı ilk marka Coca-Cola. Ancak DietveZero gibi ‘ara formların’ ayrıştırılması için gri ve siyah tonlar da aynı logoyla sıkça karşımıza çıkıyor. Bunun algıyı bozduğunu fark eden Coca-Cola bundan sonra bütün çeşitlerinin kırmızı – beyaz paletle satılacağını duyurdu. Yeni şişelerşirketinKüresel TasarımEkibi’nden Sorumlu Başkan YardımcısıJames Sommerville tarafındantanıtıldı.

BN-NP956_0419co_GR_20160419133534

  • Coca-Cola’nın ezeli rakibi Pepsiise ünlü Tasarımcı Karim Rashid’e ‘premium’ serisi şişeleritasarlattı. Şişeler Milano Tasarım Haftası kapsamında tanıtıldı.

karim-rashid-pepsico-premium-bottles-designboom-header

  • Japonya’da hizmet veren reklam ajansıI&S BBDO, yosun dükkanı sahibiUmino Hiroyukiiçin yeni yüzeyler ‘tasarladı’. Amaç ülkede tüketimi düşen yosuna yönelik ilgiyi yeniden kazandırmak.

design_noricrop21

  • Yaşadığı sel olaylarının ardından Kopenhag yönetimi asfalt alan ve parkları iklime uyumlu hale getirme kararı aldı.İklim değişikliğiyle yağışların daha fazla artması beklenirken, Kopenhag yağmur sularını olabilecek en etkili şekilde kullanmayı amaçlıyor.

tåsinge-plads-2048x1158

  • LEGO’nunen karmaşık serilerini temsil edenTechnickategorisinden tanıtılanPorsche 911 GT3 RS, her iki markanın da tarihine geçecek kadar iddialı. 300 dolar fiyata sahip set 2 bin 700 parçadan oluşuyor. 1:18 oranındaki devasa ölçeğinin detaylarında işlevselşanzıman ve silindir blokları gibi dudak uçuklatıcıbaşlıklar sıralanıyor. Kesinlikle iştah kabartıcı.

  • LEGO demişken; markanınkodlamaya açık serisiMindstorms EV3 ile tasarlanan ‘gitarçalıcıyı’ da görmeniz gerekiyor.

  • Dekorasyona yönelik fikir arayanlar (ve Houzz‘dan sıkılanlar) için farklı bir alternatif: Help me build.
  • İtalyan TasarımcıLuca Agnelliimzalı bisiklet serisi detaylara özenilen dönemlerden toplanan ve her biri ayrı sanat eseri sayılan motosiklet parçalarını şehir tipi bisiklet formlarıyla buluşturuyor. Sonuç fazlasıyla ağız sulandırıcı.
  • Bitkilerin tek mucizesi fotosentez ile güneşten beslenmeleri ya da bize oksijen sunmaları değil. Bir mucit onlara ‘şarj etme özelliği de ekledi (oksijen şart değil ama şarj olmazsa olmaz malum). İspanya kökenliBioo Lite adlı ürününvideosu sistemini gayet güzelözetliyor. 120 Euro bedelli icadınasıl amacı dünyayı ‘teknolojik ihtiyaçlarımız yüzünden’ daha yeşil bir hale getirebilmek.

  • Deniz merkezli rüzgarçiftlikleri enerji üretimi adınayaygınlaşmaya devam ediyor. Viyana Teknoloji Üniversitesi tarafından geliştirilen yüzer deniz santrali konsepti 100 metre uzunluğa sahip yüzeylerle suyüzeyinde salınarak üstündeki güneş panelleriyle elektrik üretiyor.Heliofloat adı verilen tasarım birleştirilerek futbol sahası büyüklüğüne ulaşabiliyor.

csm_HELIOFLOAT_ueber-Wasser-liegende-Plattform_bab66bd6ad

  • Çocuklara özel geliştirilen Povi adlı robot, yapay zekasının yardımıyla büyüme döneminde küçüklere hem oyun arkadaşı oluyor hem dezekagelişimleri ve bilgi seviyelerine katkıda bulunuyor. Binlerce hikayeye sahip robot sahibinin merak ettiğibirçok farklı konudabilgilendirme de yapabiliyor. İçerik arşivi mobil uygulaması üstünden de edinilebiliyor.

1320108_orig

  • Loog, çocuklar içinözelleştirebileceğiniz gitarlar üretiyor. Türünün tek örneği denebilir.

loog

  • İsrailli OTM Technologies şirketi her zemine yazılan yazıyı algılayıp Bluetooth ile bağlandığı cihaza aktarabilen bir kalem üretti.Phree adı verilen cihaz, kalemle veri girişini destekleyen Office, OneNote, Evernote gibi uygulamalarla uyumlu çalışabiliyor.Kalem aynı zamanda akıllı telefona gelen bildirimleri takip etmek ve gelen aramalara cevap vermek için de kullanılabiliyor. Sihir gibi.

  • Akıllı telefon tasarımında son yıllarda boyutun büyümesi dışında ciddi bir değişiklik olmadı ancak Samsung seneye yepyeni bir tasarımla geliyor.Katlanabilir akıllı telefon patentini alan ve katlanabilir ekran üretimine başlamaya hazırlanan Samsung, 2017’den itibaren katlanabilir telefon üretmeye başlayacak.

  • Leica’nın M-D kodlu dijital kamerasının benzerlerinden çok farklı bir ayrıntısı var. Bir LCD ekrana sahip olmayan cihazda çektiğiniz karenin nasıl çıktığını görmek için (aynen dijital çağ öncesi filmli günlerde olduğu gibi) beklemeniz gerekiyor. Amaç çekilen kareye bakarak zaman kaybetmenin, olaydan kopmanın önüne geçmek. 6 bin dolarlık bir kamerada bunu sadece Leica kabul ettirebilirdi.

  • Rus girişimciler, dosyaları bulut sistemi üzerinde depolayan SmartFlash adlı bir akıllı flaş bellek üretti.SmartFlash cihazı olmadan dosyalara erişim izni vermeyen sistem, cihazın kendi şifreleme tekniği dışında bir parola kullanmıyor.

  • IndieGogo’da ortaya çıkan SMARTvradlı yapay gerçeklik gözlüğü Google’ın Cardboard adlı mukavva tabanlıürününebiraz dahamakul bir alternatif sunuyor. 32 dolar.

  • Florida Üniveristesi’nden araştırmacılar, beyin-bilgisayar arayüzü ile kontrol edilen drone’larla bir yarışma düzenledi.Yarışmada pilotlar drone’lara ya da kumandaya dokunmadan, sadece düşünerek hareketi sağladı.

  • Önceki özetlerde Japonya tarafından tasarlanıp üretilen X-2 kodlu radara yakalanmayan hayalet uçaktan bahsetmiştik. X-2 bu hafta ilk uçuşunu gerçekleştirdi.Testlerin başarılı sonuçlanması durumunda uçağın 2030 yılındagörev yapmaya başlaması hedefleniyor.

  • 2017’den itibaren ABD’nin otomotiv firmalarıyla ünlü Detroit şehrinde AutoMobili-D adlı bir otonom araç fuarı düzenlenecek.Kuzey Amerika Uluslararası Otomobil Fuarı dahilinde gerçekleştirilecek olan fuar otonom araç teknolojileri için bir buluşma noktası olacak.

auto_show_1452572198847_711356_ver1.0

  • Japon otomotiv markası Subaru, bir süre önce tanıttığı elektronik sürücü destek sistemi EyeSightbaşta olmak üzere internetten güç alan yeni nesil akıllı / otonom araçları için IBM’in süperbilgisayarı Watson’dan destek alma kararı aldı. Eyesight teknolojisikameralardan topladığı bilgilerle sürücüyü tehlikelerden uzak tutuyor.

  • Fiat Chrysler ile Google’ın otonom araç üretmek için anlaşmaya varmaya yakın olduğu iddia edildi. Ocak ayından bu yana sürdüğü iddia edilen görüşmelerde ‘mutlu son’a ulaşılırsa ilk ürününbir minivan olacağı öne sürülüyor.
  • Otomotivdeki otomasyonçağı en büyük etkisini -sandığımızın aksine- kamyontaşımacılığında gösterecek. Ryan Petersen ‘milyonlarca işikapsayacağını’ iddia ediyor.

Gelişmeler devam ediyor! Sıradaki sayfaya aşağıdan geçebilirsiniz.

7 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği