Haftanın Özeti: 77

11 – 17 Nisan 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

  • Geleneksel yöntemlerle hem çok tehlikeli hem de yüksek maliyetli mayın temizleme işlemi drone’lar sayesinde çok daha kolay ve ucuz hale geliyor. Bristol Üniversitesi ve ‘Daha İyi Bir Yol Bul Derneği’ eski savaş bölgelerindeki mayınlı arazilerin temizlenmesi için insansız hava araçlarından yardım alacak. Kullanılan teknik oldukça etkileyici.

drone

  • Sigorta şirketi Genworth, gençlerin de yaşlılığı tecrübe etmesi ve sigorta yaptırmaya ikna olması için yaşlanma kostümü geliştirdi. Kostüm görmeyi, işitmeyi ve motor becerileri etkileyerek gelecekte karşılaşılması muhtemel sağlık sorunlarını deneyimlemeyi sağlıyor.

  • ABD’li Ministry of Supply şirketi üç boyutlu yazıcı kullanarak kişiye özel dikişsiz ceket üretebiliyor. Ceketi direkt iplikten üreten teknoloji sayesinde hiç kumaş israfı olmuyor ve ceketin belirli bölgeleri daha kalın ya da daha ince tasarlanabiliyor.

Seamless-1---Around-Body

  • Anatomic & Co şirketi ve yaratıcı ajans DH Ready tarafından geliştirilen ‘Social Shoe‘ adlı ayakkabı, giydiğiniz sürece cep telefonunzdaki uygulamaların internet bağlantısını keserek işinize odaklanmanızı sağlıyor. Bir ayakkabıdan beklenecek son özellik olduğuna şüphe yok. Ancak modern dünya böyle bir yer; ne yaparsınız?

  • Dünyanın en iyi tasarlanmış şehirlerinden (Fransa’nın Başkenti) Paris, ana kavşaklarının tamamını araçlar yerine yayaları merkeze alarak yeniden tasarlayacak.

Italie_base3b

  • Belcikalı Mimar David Tajchman tarafından tasarlanan ve İsrail’in Tel Aviv şehrinde hayata geçecek Mediterraneo isimli gökdelen konsepti hem çizgileri hem de teknolojisiyle dünyanın sayılı örneklerinden biri olacak. Dikey yaşam konseptinin farklı yaklaşımlarını bir arada toplayan yapı sosyal alanların ve ara kat parklarının dışında enerji tüketimi ve üretimi konusunda da yenilikçi özelliklere sahip olacak.

david-tajchman-gran-mediterraneo-mixed-use-tower-tel-aviv-israel-designboom-05

  • Fransa merkezli Glowee bir girişim, bazı deniz canlılarına karanlıkta parlama özelliği veren bakterileri aydınlatma amaçlı kullanmak istiyor. Dünyada küresel sera gazı salınımının yüzde beşine sebep olan yapay ışıklandırma, Glowee sayesinde yüzde 19’a kadar azaltılabilir. Ayrıca elektriğe erişimi olmayan bölgeler Glowee sayesinde aydınlatılabilir.

  • Çin Okyanus Üniversitesi ve Yunnan Üniversitesi’nin ortak çalışmasıyla sadece güneş ışınlarından değil; üstüne düşen yağmur damlalarından da enerji üretebilen bir panel geliştirildi. İpucu: grafen.
  • Teknolojik gelişmelerin sunduğu nimetler hepimizin malumu. Ancak uykuya pek hayırlı etkileri olmadığı da ortada. Dreem Healband adlı cihaz ise aksine uyku düzeninizi teknolojiyle düzene sokmanızı hedefliyor. Bunu da EEG temelli cihazıyla beyin dalgalarınızı takip ederek gerçekleştiriyor.

  • QuiteOn ise müziği daha iyi dinleyebilmeniz için etraftaki gürültüyü filtre eden ‘noise-cancelling’ kulaklıkların tekniğini sessizlik için kullanıyor. Kulak içi formunda olduğu için taşıması da kullanması da çok kolay. Uykularınız için temel gereksinim olan sessizliği garanti ediyor. 130 dolar.

https://www.youtube.com/watch?v=eTlUDa0d8qI

  • Uykuya yönelik teknolojilerden biri de Mooring. Odaklandığı noktaysa uykumuzu doğrudan etkileyen vücut ısımız. Yatağı ideal ısıda tutmak içinse akıllı bir termal nevresim takımı kullanıyor. 180 dolar.

  • Naked Labs tarafından geliştirilen Naked Fit adlı sistem 3 boyutlu tarayıcısıyla kilo ve vücut formunuzu yepyeni bir metodla takip ediyor. Cihaz internete bağlı bir boy aynası ve elektronik teraziden oluşuyor. Cep telefonu uygulamasyıla da hem tarihçenizi tutuyor hem de tavsuyelerde bulunuyor. 500 dolar.

  • Eski jetski şampiyonu Franky Zapata, sırt roketi prensibi ile çalışan bir uçan kaykay geliştirdi. 3 kilometre yüksekliğe tırmanabilen ve tek seferde 10 dakika kullanılabilen cihaz saatte 150 km hıza ulaşabiliyor.

  • Lüks otomobillerin en köklü markalarından Bentley, kendi otonom araçlarında kullanacağı sesli komutlarla yönetilenilen holografik bir uşak üzerinde çalışıyor. Akıllı telefonlardaki sesli asistanlar gibi çalışacak olan holografik uşak sizin yerinize rezervasyon yapıp size öneriler sunabilecek.

futureofluxury.0.0

  • Toyota sürücülü ve sürücüsüz sistem arasında geçiş yaptıracak yeni bir teknoloji üzerine çalışıyor. Bu yapıda bilgisayar sadece kaza ihtimali olduğunda aracın kontrolünü ele alacak.
  • Faraday Future elektrikli araç sektörüne hızlı bir giriş yapmak amacıyla 1 milyar dolarlık dev bir fabrika kuruyor. FFZERO1 kodlu ilk konseptini geçtiğimiz Ocak ayında tanıtan şirket elektrik tüketimi konusunda da Tesla’ya karşı üstünlük sağlayacak bir patent aldı.

  • Apple’ın Project Titan kod adıyla yürüttüğü otomobil projesine yönelik neredeyse hiçbir bilgi sızmıyor. Ancak Motor Trend sitesi farklı alanlardaki uzmanları toplayarak mevcut bilgiler ve olası senaryolar üzerinden geniş bir dosya ortaya çıkardı.

  • Bizi trafiğin işkencesinden ve kazalara bağlı sorunlardan kurtarmayı hedefleyen otonom (sürücüsüz) araçlar acaba çok daha fazla ve çekilmez bir trafiğe sebep olabilir mi? Olabilir diyorlar.
  • Otomotiv meraklılarına özel: bir motor nasıl çalışır? (web içerik ve arayüz tasarımı açısından da ders niteliğinde bir sayfa).
  • Geleneksel otomotiv dünyası da frene basmış değil. Onlar da rekabeti kendi sınırlarını zorlayarak göğüslemeye çalışıyor. Bu hafta duyrulan 5,27 metre uzunluktaki Audi A8 L Extended modeli de bunlara iyi örneklerden biri. Gövdesinin büyük bölümü alüminyumdan olasına rağmen 2,4 ton ağırlığa sahip. Yine de 3 litrelik motoruyla 0-100 km/s aralığını 7,1 saniyede alabiliyor. Lüks ve konfor konusuna girmeye bile gerek yok.
  • Hindistan’daki Gurgaon şehrinde 40 yıldır bir yerel yönetim yok. Dolayısıyla şehrin tüm operasyonunu özel şirketler yürütüyor. 1 milyondan fazla nüfus barındıran şehrin trafiği çekilmez bir hal alınca şirketler çözümü sürücüsüz hava-taksilerde buldu. 16 istasyonla başlayan pilot proje başarılı olursa tüm şehre yayılacak.

taxi3

  • Akıllı saat kordonu TIPTALK telefonunuza gelen mesaj ya da aramaları parmak uçlarınıza iletebiliyor. Kullanıcılar böylece sadece parmaklarını kulaklarına götürerek telefonla konuşabiliyor.

tiptalk

  • Bloomberg Businessweek dergisinin tasarım özel dosyası konuyla ilgili olanlar için hazine değerinde.

Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.

8 Yorum

  • Kobe haberindeki 60 puan ifadesi Ingilizce’den çeviriden kaynaklı galiba.
    İngilizce “points”e karşılık Türkçede “puan” değil “sayı” ifadesi kullanılıyor basketbolda.

  • Amirim, Paul Mason un son yazisi olarak verdiginiz link Temmuz 2015 I gosteriyor. Bahsetmek istediginiz bu yazisi mi? Yoksa baska bir yazisini kastediyordunuz?
    Selamlar… Sevgiler…

  • Ellerinize saglik, 77 haftadir her pazar rituelim haline geldi bu ozetler. Hatta ilham alip ben de daha cok yazilim ile ilgili olacak sekilde benzer bir ise giristim (http://bit.ly/1SmIvIb). Umarim Haftanin ozeti gibi uzun soluklu olur. Amirim bu arada, Switch’in linkinde bir sikinti var. Ya web site cevap vermiyor, ya da link hatali.

  • severek takip ediyoruz ozetlerinizi

    Devridaim makinasina cok daha guzel ornekler perpetual motion olarak arandiginda bulunabiliyor. yukaridaki videoda kirtasiye malzemelerinden yapimi ilginc olsa da, ortadaki kiskacin solunda capraz duran paket lastigi turevi cismin uzerinde azalan burgulari gordukce enerjinin nereden geldigi besbelli :)

  • Gürkan Özturan’ın yazısında whatsapp şifreli konuşmayı aktif etmek için fiziksel olarak yanyana gelip QR kodu okutmak gerektiğini yazılmış ama whatsapp bunu sadece doğrulamak istiyorsanız yapın diyor. ayar hep açık.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği