Genel Gündem
Çin’den salınan ve ozon tabakasına zarar verdiği bilinen gazlar daha önce de haberlerimize konu olmuştu. Şimdi Çin hükumeti bu duruma karşı harekete geçme kararı aldı. Kuzeydoğu Çin’de ozon tabakasına zarar veren fazla miktarda gaz tespit edilmesi üzerine yetkili makamlar, ülke çapında bir operasyon başlattı. Operasyonda yasaklı kimyasal CFC-11 üreten en az iki yasa dışı tesisin kapatıldığı ve çok sayıda tutuklama olduğu bildiriliyor. Çevre örgütü EIA International’dan Clare Perry, “Hükumet 2018’de belirlediğimiz şirketleri takip etti ve en az iki CFC-11 üretim alanını kapattı” dedi. Hakemli dergi Nature’da geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir makale de kuzeydoğu Çin’deki endüstrilerin atmosfere uluslararası anlaşmayı ihlal eden miktarlarda CFC-11 salınımı yaptığını doğrulamıştı.
1990-2005 arasında ormanlık alanlarının yaklaşık üçte birini kaybeden Filipinler bu soruna yaratıcı bir çözüm getirdi. Senatonun onayına sunulan yeni yasa eğer kabul edilirse, ülkede herhangi bir öğrencinin okuldan mezun olması için önce 10 adet ağaç dikmiş olması gerekiyor. Yetkililer bu şekilde yılda 175 milyon ağaç dikilebileceğini belirtiyor. Böylece bir nesil, ilkokuldan başlamak üzere üniversiteyi bitirene kadar 5,25 milyar ağaç dikmiş olacak. Bu ağaçlardan sadece yüzde 10’unun hayatta kalabildiği bir senaryoda bile ülkenin fazladan 525 milyon yeni ağacı olacak.
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) verilerine göre 2018 yılında yenilenebilir enerji üretim maliyetleri tüm zamanların en düşük seviyesine geldi. Odaklanmış güneş enerjisinden (CSP) enerji üretim maliyeti bir önceki yıla göre yüzde 26 azalırken, biyoenerji maliyeti yüzde 14, fotovoltaik (ışıl gerilimsel) güneş enerjisi ve karada rüzgar enerjisi üretim maliyeti yüzde 13 azaldı. Hidroelektrik enerji maliyetinde de yüzde 12’lik bir azalma görüldü. 2020’den itibaren karada rüzgar enerjisi üretimi ve fotovoltaik güneş enerjisi üretim maliyetlerinin daha da düşerek en ucuz fosil yakıttan bile daha ucuz hale gelmesi bekleniyor. Yani artık kömürden ya da doğal gazdan elektrik üretmek mali açıdan da anlamlı olmayacak.
Hindistan Demokratik Reformlar Birliği’nin geçtiğimiz Cumartesi günü yaptığı bir açıklamaya göre Hindistan’ın yeni meclisindeki milletvekillerinin yüzde 40’ından fazlası, aralarında cinayet ve tecavüz gibi ağır suçlar da bulunan suçlamalarla karşı karşıya ve liste büyüyor. Demokratik Reformlar Birliği (ADR), muhalefetteki Hindistan Ulusal Kongresi partisinin meclis üyelerinden birinin taksirle adam öldürme ve soygun da dahil olmak üzere 204 dava ile yargılandığını söyledi. ADR’nin başkanı Anil Verma, meclisteki 543 üyeden en az 233’ünün cezai takibatla karşı karşıya olduğunu söyledi ve bu durumu ‘’Demokrasi adına kötü bir gidişat var” diyerek yorumladı. Partilerse, genellikle siyasi husumet kurbanı olduklarını söyleyerek adaylarına yönelik suçlamaları reddediyor.
Kanada’da son 40 yıldır düzenli olarak artan ortalama ömür beklentisi son yıllarda sabit kalmaya başladı. Yetkililer bunun sebebinin erken yaşlarda yaşanan madde kullanımı sebepli ölümler olduğunu düşünüyor. 2016 ve 2017 yıllarında özellikle erkeklerin ortalama ömür beklentisinde küçük düşüşler yaşanmaya başladığını belirten Statistics Canada, bu durumun 20-44 yaş arası erkeklerde madde kullanımı sebepli ölümlerin artmasından kaynaklandığını ifade ediyor. Kanada’da kadınlar ortalama 84 erkekler ise 79,9 yıl yaşıyor. Uzmanlar, daha önce madde kullanımı sebepli ölümlerin kayıtlara ‘bilinmeyen sebep’ olarak geçmesinin de istatistikleri etkilemiş olabileceğini düşünüyor.
Özet Başlıkları
- Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
- Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
- Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
- Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
- Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.
Yorumunuz: