Haftanın Özeti: 218

Tasarım, İnovasyon

Yıl boyunca pek çok ilginç yeniliğe de şahit olduk. New Atlas en ilginç olanlarını içeren bir derleme hazırladı. Akıllı scooter CanguRo da onlardan biri. Japonya’da tasarlanan bu üç tekerlekli araç, sahibini takip edebiliyor veya belirlenen herhangi bir yerde onunla buluşabiliyor. İsim ve şekil itibarıyla epeyce ilginç tabii.

Bose Mart ayında yeni artırılmış gerçeklik platformunu ve gözlüklerini tanıttığında, yakın zamanda ticari bir versiyonun da üretileceğini söylemişti. Bahsi geçen ürünler sonunda piyasaya çıktı. Bose Frames, mikro-hoparlörleri ve mikrofonları bulunan bir güneş gözlüğü. Ürün, artırılmış gerçekliği işitme duyumuz için sağlıyor. Nasıl ki diğer artırılmış gerçeklik gözlükleri ortamda olmayan görüntüleri görmemizi sağlıyorsa, Bose Frames de ortamda olmayan sesleri duymanızı sağlıyor. Kulaklıklardan sadece müzik dinlemekle kalmıyorsunuz aynı zamanda GPS üzerinden belirlenen konumunuza ve baktığınız yöne göre ortamla ilgili bilgiler alabiliyorsunuz. Ortalama kullanımda 3,5 saat pil ömrü sunan gözlük, ABD’de 199 Dolar fiyat etiketiyle satışa sunuluyor.

Washington Üniversitesi ve Facebook araştırmacıları tarafından geliştirile Photo Wake-Up adlı uygulama görsellerde yer alan sabit karakterleri hareketlendirerek içinde bulundukları fotoğraftan çıkıp koşuyormuş gibi görünmelerini sağlıyor. Araştırmacılar bu çalışmanın görsellerle etkileşim kurma konusunda yeni yollar sunacağını belirtiyor.

Yıllardır sırt roketlerinin bilim kurgu dünyasından çıkıp gerçek hayata dahil olmasını bekliyoruz. ABD merkezli Jetpack Aviation adlı şirket şimdi bu alanda ilk adımı atarak dünyanın ilk sırt roketi yarışlarını düzenlemek için düğmeye bastı. Şirkete göre gerekli güvenlik testleri yapıldı, yarışmayı göze alacak ekipler bekleniyor.

Quartz geride bıraktığımız yılda moda dünyasını -ve doğal olarak sokağı da- etkileyen akımları toparladı. “Seneye de iş görür bunlar, bakmakta fayda var” derseniz açıklamalarıyla birlikte şurada bulabilirsiniz. Pinterest, Lyst, Google, Edited gibi platformlardan derlenen verilere göre kabaca aşağıdaki kalemlerle meşgul olunmuş:

  • 1990’lar ve 2000’ler modası.
  • Gotik detaylar.
  • Babanın gençliğine öykünme.
  • Bisiklet şortu.
  • Spor kıyafetleri.
  • Doğal çantalar.
  • Sürdürülebilir ve doğa dostu tasarımlar.
  • Bel çantası.
  • Hayvan desenli kumaşlar.

‘Gözlerden uzak bir ev’ denilince akla genellikle köyde, bahçe içinde yer alan mütevazı bir yapı gelir. Tabii yine gözlerden uzak olan ama köy evinden çok daha havalı örnekler de var. “Büyük ikramiye bana vursa nasıl bir yerde yaşardım” sorusu içinizi kemiriyorsa şurada hayallerinize öncülük edebilecek 10 örnek var. İsviçre’de bulunan 2009 yapımı Villa Vals de onlardan biri.

New York merkezli mimarlık firması Yuji Yamazaki Architecture tarafından tasarlanan Kudadoo isimli otel, sürdürülebilirliğe yeni bir boyut kazandırıyor. Kanada, Yeni Zelanda ve Endonezya’da sürdürülebilirlik sertifikası almış ormanlardan elde edilen ahşapla yapılan otelin çatısı güneş enerjisi panelleriyle kaplı ve bu da kendi elektriğini üretmeye yetiyor. Tahmin edileceği üzere, Maldivler’deki bu otelin fiyatları pek ‘uygun’ değil. Tek yatak odalı villada bir gece geçirmenin bedeli 4 bin Dolar (yaklaşık 21 bin TL). Şimdilik aşağıdaki videoyla idare etmeye çalışalım.

Sevdiklerimize kar manzaralı kartlar gönderdiğimiz yıllar epeyce geride kaldı ama ne zaman yeniden moda olacağı bilinmez. “Eski usul kutlama yine en iyisidir” derseniz Dezeen mimar ve tasarımcıların elinden çıkan kartlardan geniş bir seçki hazırladı. Mole Architects imzalı bu çalışma da onlardan biri.

Mimarlık denilince akla ilk gelen yayınlardan olan Arkitera da 2018’de yaptığı Instagram paylaşımları arasından en çok beğenilen 5 tanesini sıraladı. Eskişehir sokaklarına renk getiren ve yıl boyunca pek çok yerde karşımıza çıkan Hakan Keleş imzalı bu çalışmalar da listenin ikinci sırasında kendine yer bulmuş.

Geride bıraktığımız yıl, otomobil üreticilerinin nasıl birer teknoloji şirketine dönüştüğüne şahitlik ettik. Otomobil fuarlarında yeni modellerden çok, yakın gelecekte kullanıma sunulması beklenen teknolojiler ilgi uyandırdı. Jalopnik ekibi, yıl boyunca şahit oldukları otomobil teknolojileri arasından en akılda kalıcı olanları derledi.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: