Haftanın Özeti: 218

Sinema, TV, Kültür, Sanat

Dizi tarihine adını yazdıran Black Mirror serisi toplam 5 saatlik, interaktif bir filmle döndü. Daha önce denenen ama istenen randımanı veremeyen ‘kendi hikayeni seç’ modunda yayınlanan Black Mirror: Bandersnatch adlı yapımın, serinin beşinci sezonunun ilk bölümü olabileceği de konuşuluyor.

Güney Afrika’da Musa Manzini adlı caz müzisyeni, beyin tümörü alınırken ameliyat sırasında gitarını çaldı. Müzisyen, 6 saat süren ameliyat esnasında, lokal anestezi yapıldığı için vücudunun geri kalan kısımlarını kullanabiliyordu. Durban’da Inkosi Albert Luthuli Hastanesi’nde gerçekleşen ameliyatta doktorlardan birinin “Sahne senin, yap numaranı” dediği görülüyor. Daha sonra Manzini gitarını çalmaya başlıyor. Bu aslında türünün tek örneği değil. 2017 yılında bir başka müzisyen yine beyin ameliyatı sırasında saksafon çalmıştı.

Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, mümkün olan en basit tasarım ve en az programlamayla piyano çalabilen bir robot el üretti. Stratasys Connex 5000 adlı 3D yazıcıda, eldeki kemik ve bağ dokuları taklit eden yumuşak ve katı malzemeler kullanılarak üretilen el, robotik kolun bilek kısmına takıldı. Daha gelişmiş robot ellerin daha iyi piyano çaldığı ya da daha karmaşık işleri gerçekleştirdiği birçok örnek var. Bu çalışmada geliştirilen robot el de bir piyano çalma yarışmasında birincilik elde edecek kadar iyi çalmıyor. Ancak araştırmacılar, bu tasarımın enerji kullanımını azaltırken daha doğal harekete ulaşabilen robotlar geliştirme konusunda öncülük edebileceğini düşünüyor.

Bilim kurgu dünyasının ‘büyüklerinden’ Philip K. Dick’in “Gelecek Seneyi Bekle” adlı romanı Türkçe versiyonuyla ve Alfa Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı. 2055 yılında geçen roman, iki uzaylı ırkının arasındaki savaşta ortada kalan gezegenimizi ve mutsuz evliliğinden kaçmak isterken kendisini çok daha büyük bir çekişmenin ortasında bulan Doktor Eric Sweetscent’in yaşadıklarını konu alıyor. Yazarın 1977’deki bir konuşmasının Türkçe altyazılı versiyonuna da göz atmak isteriz belki:

Çeviri Konuşmalar yine bu ortamların büyüklerinden olan ve bu yıl dünyaya veda eden Ursula K. Le Guin’in yazarlık ve anneliği bir arada yürütmenin zorluklarını anlattığı bir röportajı Türkçe altyazı seçeneğiyle paylaştı.

Le Monde gazetesi 1944’ten bu yana vizyona giren filmler arasından bir ‘en iyi 100’ seçkisi yaptı. Tamamını şurada bulabileceğiniz listede Nuri Bilge Ceylan’ın İklimler filmine de yer verilmiş.

Türkiye’nin en büyük sinema salonu zinciri Mars Cinema Group ile yapımcılar arasında ciddi bir kriz yaşanıyor. ‘Mısır krizi’ olarak özetlenen süreçte yapımcılar, sinema salonlarının yaptığı promosyonlarla kendi üretimleri üzerinden artı değer yaratarak haksız kazanç sağlandığını savunuyor. Promosyonlu bilet uygulamasına ve artan bilet fiyatlarına rağmen yapımcı payının sabit kalmasına tepki olarak Organize İşler 2: Sazan Sarmalı adlı filminin vizyon tarihini erteleyen Yılmaz Erdoğan “Bu iş, sinemayı bitirme noktasına getirdi. Biz bir ayrıcalık istemiyoruz. Filmlerimizi adaletli bir şekilde izleyiciyle buluşturmak istiyoruz” diye konuştu. Mars tarafı ise yapımcıların isteği gerçekleşirse en ucuz biletin 30 TL’yi bulacağını, bunun da tüketicileri olumsuz etkileyeceğini öne sürdü. Önceki hafta Mars ve yapımcılar arasında yapılan toplantıdan sonuç çıkmamıştı.

Geçtiğimiz 12 ayda çok farklı alanlarda çok etkileyici fotoğraflarla karşılaştık. New Atlas 2018’in en kafa karıştırıcı, en olağanüstü ve en görülmeye değer fotoğraflarını bir araya getirdi. Vakti olanlar için 52 kareden oluşan dev bir derleme.

Kaliforniya’da güneş tarlaları

Euronews’de de “2018 yılının akıllarda kalan 18 fotoğrafı” başlıklı bir derleme var. Yunanistan’da çıkan ve uzun süre söndürülemeyen yangınlarda çekilen Costas Baltas imzalı bu kare de onlardan biri.

Bir yılı daha geride bıraktık sayılır. Nostaljiye hiç ihtiyaç duymayacağınız, geriye dönüp bakmayacağınız yeni bir yıl dileğiyle…

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekler, hepinize iyi haftalar dileriz!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: