Haftanın Özeti: 202

İnternet, Girişimler

Google’ın internet tarayıcısı Chrome 10 yaşında. Internet Explorer ve Firefox‘un liderlik için yarıştığı dönemde ortamlara sadelik getiren Chrome bugün arama motoru pazarının yarıdan fazlasını elinde bulunduruyor ve yenilenmeye devam ediyor. Evet, Google da 20 yılı devirdi. Fortune bu 20 yılın satır başlarını derlemiş. Bu yıllar hep başarılarla dolu geçmedi elbette.

Güney Amerika ülkesi Şili, konumu ve coğrafi yapısı itibarıyla dev uzay teleskoplarına ev sahipliği yapıyor. Bu da uzaya dair pek çok ham veriyi elinde bulundurduğu anlamına geliyor. Teknoloji devi Amazon o verileri alıp işlemeye talip oldu. Şili hükümetiyle anlaşmaya varılırsa şirketin elinde bir hayli değerli bilgi olacağı kesin ama onları nasıl işleyeceği ve tam olarak ne yapacağı soru işareti. Amazon Kurucusu Jeff Bezos‘un uzay merakı yıllar önce Blue Origin adlı şirkete dönüşmüştü.

Panasonic Brexit’le ilişkili vergi konuları sebebiyle Avrupa’daki yönetim merkezini bu yılın sonuna kadar İngiltere’den Hollanda’ya taşıyacağını duyurdu. Kararın altındaki neden biraz ilginç. Japonya, Avrupa Birliği’nden ayrılma süreci sonrası İngiltere’nin şirketleri elinde tutmak için vergileri azaltması sonucunda bu ülkeye vergi cenneti muamelesi yapıyor. Bu da İngiltere’de ofisi bulunan şirketlere yeni vergiler çıkarması ihtimalini doğuruyor. Panasonic bu yola başvuran tek Japon şirket değil.

Instagram‘ın alışveriş odaklı yeni bir uygulama hazırladığı iddia edildi. IG Shopping olarak adlandırılması beklenen uygulama, kullanıcıların takip ettikleri marka hesaplarının koleksiyonlarına göz atma ve uygulama içinden bu ürünleri satın alma imkanı sunacak. The Verge haberin kaynağı olarak adı açıklanmayan iki kişiyi gösteriyor. Instagram ise konu hakkında yorum yapmayı reddetti.

Twitter, masaüstü versiyonu için bazı yenilikleri test ettiğini duyurdu. Belirli sayıda kullanıcıya sunulan yeni versiyonu merak edip “Genel kullanıma sunulana kadar bekleyemem, benim için çok önemli” diyen olursa TechCrunch detayları paylaşmış.

Yüz yüze konuşma uygulaması Skype sosyal medya heyecanıyla getirdiği bir özelliğini ilgisizlik yüzünden kaldırma kararı aldı. Microsoft, Snapchat benzeri Highlights özelliğini kaldırarak uygulamanın temel işlevleri olan arama ve sohbete odaklanacak. Instagram‘ın başarıyla uyguladığı ‘hikayeler‘ tarzı paylaşımların kullanıcılarının çoğunluğunda karşılık bulmadığını belirten Skype ekibi bu özelliği kullanarak yapılan paylaşımlara 30 Eylül’den sonra erişilemeyeceğini duyurdu.

YouTube, videolardan ses ve görüntü kaydeden siteleri telifli içeriklerin çalınmasına yardımcı oldukları gerekçesiyle kapattırmak için çalışmalara başladı. Bu siteler, orijinal içerik barındırmamalarına rağmen reklamlar sayesinde çok ciddi gelirler elde edebiliyor. İçerik üreticileri ise bu gelirlerin kendi hakları olduğunu söylüyor. Ancak onlarla mücadele etmek pek kolay değil. Google’da yapılan “YouTube MP3 converter” araması 100 milyondan fazla sonuç gösteriyor. Hatta YouTube’da bu sitelerin nasıl kullanılacağını detaylı bir şekilde anlatan bir çok video var.

Google çocukların cinsel istismarı ile mücadele için yeni bir yapay zeka aracını kullanıma sunuyor. Ücretsiz sunulacak olan araç çocuklara yönelik istismar olaylarını inceleyen şirket ve kuruluşların ellerindeki görüntüleri 7 kat daha hızlı incelemelerini sağlayacak. Şu anda Microsoft’un PhotoDNA adlı aracı gibi yazılımlar internette içeriklerin işaretlenmesini sağlıyor ancak bunun için o içeriğin daha önce istismar sebebiyle şikayet edilmiş olması gerekiyor. Yeni suçluları bulmak için insan moderatörlerin görselleri tek tek incelemesi gerekiyor ki bu da hem ilgili kişileri duygusal açıdan yıpratıyor hem de verimliliği düşürüyor.

Sahte haberlerin internet için ne büyük bela olduğu malum. Fast Company‘ye göre bu furyanın bir sonraki aracı haritalar olabilir. Haritaların yayılma hızı ‘cümlelere’ nazaran çok yüksek. Bunun nedeni ise basit: Onlara daha çok güveniyoruz. Çünkü çocukluğumuzdan beri haritalara göz gezdiriyoruz, yolumuzu onlara göre buluyoruz, gideceğimiz mekanlara önce haritadan bakıyoruz. Yani henüz haritaların yalan söyleyebileceğine dair yeterli tecrübemiz yok. Bu da sahte haber yayan kişilerin iştahını kabartıyor.

İngiliz havayolu şirketi British Airways‘in sisteminden 380 bin müşterinin adı, adresi, telefon numarası ve ödeme bilgileri çalındı. Şirket, verilerin kendi internet sitesinden ve mobil uygulamasından 21 Ağustos – 5 Eylül tarihleri arasında çalındığını açıkladı. Konu hakkında soruşturma başlatıldı. Veri koruma kanununa göre, bu saldırıda British Airways’in bir ihmali bulunması durumunda İngiliz mahkemeleri şirkete yıllık gelirlerinin yüzde 4’ü kadar ceza kesebilir. Geçtiğimiz yıl aynı şirketin bilişim sistemindeki bir hata yüzünden 700 adet uçuş iptal edilmiş ve 75 bin kişi mağdur olmuştu. Temmuz ayında da bir yazılım hatası sebebiyle 10 bin yolcu uçaklarına binememişti. Bu son saldırıyı herhangi bir hacker grubunun üstlenmediğini de belirtelim.

Nautilus adlı okyanus araştırma gemisinin Pasifik’in derinliklerinden yaptığı yayın YouTube üzerinden canlı olarak izlenebiliyor. Araç bu yıl Kuzey Amerika’nın batı kıyısını dolaşacak. Britanya Kolumbiyası’ndan Hawaii adalarına kadar seyahat etmesi planlanan Nautilus şu anda bir yeraltı yanardağını inceliyor. Araçtan 3 farklı kamerayla yayın yapılıyor.

Microsoft Kurucusu Bill Gates bildiğimiz arz-talep ilişkisine göre şekillenen ekonomik modelin değişmesi gerektiğini, teknoloji şirketlerinin ürettiği elle tutulmayan ürünleri dikkate alan yeni bir ekonomik modele ihtiyacımız olduğunu söylüyor. Geçtiğimiz haftalarda yayımladığı bir blog yazısında arz-talep ilişkisinin sonuna gelindiğini belirten Gates, birçok kanun koyucunun da bunu anlamakta zorlandığını ve ülkeleri yönlendirecek geleceğin kanunlarını düzenleyemediklerini aktardı.

İnternet ve teknoloji dünyasının kalbinin attığı TechCrunch Disrupt SF bu yıl 5 – 7 Eylül tarihleri arasında düzenlendi. Türkiye İş Bankası‘nın katkılarıyla etkinliği sahada takip eden Webrazzi ekibinin gözünden haber ve röportajları şurada bulabilirsiniz.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: