Haftanın Özeti: 202

Tasarım, İnovasyon

Hindistan’ın kırsal kesimlerindeki konut sorununa çözüm bulabilmek için, kâr amacı gütmeyen Hintli kuruluş WeRise ile iş birliği yapan tasarım ve inovasyon firması Carlo Ratti AssociatiLivingboard” adlı ilginç bir sistem geliştiriyor. Livingboard 12 metrekarelik bir odanın tabanını (ve aslında evin tamamını) oluşturan bir çekirdek sistemi. Bölge şartlarına uygun olarak su depolama ve arıtma, ısıtma, atık yönetimi gibi özellikler bu odanın tabanında barınıyor.

Japon tasarımcılar dünyanın dört bir yanında birbirinden önemli projelere imza atıyor. Euronews‘de yayınlanan Global Japan adlı programa göre bunun sırı kadim bilgilerle ileri teknolojinin harmanı:

Yılların “Türkiye’de on yüz bin Starbucks var ama Avrupa’nın göbeğindeki İtalya’da hiç yok” geyiği, tarihin ‘pek de gereği olmayan muhabbetler’ rafındaki yerini aldı. İlhamını bu ülkedeki espresso kültüründen alan kahve zinciri Starbucks, Milano‘da açtığı görkemli şubesiyle İtalya pazarına girmiş oldu. Açılışla ilgili konuşan Starbucks Onursal Başkanı Howard Schultz, 2 bin 300 metrekarelik Reserve Roastery ile marka hikayesinin bir döngüyü tamamladığını belirterek 35 yıl önce geldiği Milano’daki espresso barlarında gördüğü topluluk hissinden ve baristalarla müşteriler arasındaki ilişkiden nasıl etkilendiğini anlattı. Starbucks, bu şubenin vücut bulmasında emeği olan tasarımcı ve zanaatkarlara mikrofon uzattığı bir video serisi de paylaştı. Bu arada ilk cümledeki on yüz binin aslı -şimdilik- 423.

Sodapop adlı hoparlörün üreticileri, cihaza boş bir kola şişesi yerleştirerek sesini ve bas özelliğini 10 desibel artırabileceğimizi söylüyor. Kickstarter‘da aradığı 24 bin Dolar’lık desteğin üzerinde bir ilgiyle karşılaşan girişim, hoparlörlerin gönderimine Ekim ayında başlanacağını iddia ediyor. Belirlenen fiyat ise 52 Dolar.

İsviçre’nin Lozan kentinde düzenlenen 2. FAI Uluslararası Dron Fuarı‘nda gerçekleştirilen yarışmada 20 bin Dolar’lık ödülün kazananı, yaralı bir kişiyi saatte 110 kilometre hızla, 150 kilometre mesafeye taşıyabilen otonom dron ambulans fikri oldu. Vincenzo Navanteri adlı katılımcının geliştirmek istediği dron, hastayı GPS üzerinden belirlenen koordinatlar arasında taşıyacak. Oksijen desteği ve yolcunun durumunu takip etmek için gerekli ekipman da drona yerleştirilecek. Yolcu, dronda bulunan kamera ve iletişim sistemi sayesinde doktorlar tarafından uzaktan takip edilebilecek.

Audi ilk tam elektrikli SUV’sinin üretimine pazartesi günü başladı. Araç ilk kez üç yıl önce Frankfurt Otomobil Fuarı’nda duyurulmuştu. Audi e-tron SUV‘nin seri üretim versiyonu 17 Eylül’de tanıtılacak. 2016’dan beri yeni araç için hazırlanan fabrika Volkswagen grubunun elektrikli araç parçaları için önemli bir nokta haline geldi. Audi fabrikanın kaporta, boyama ve montaj bölümlerini yeniden inşa etti. Fabrikada ayrıca bir batarya üretim merkezi kuruldu. Şirket ayrıca 2025’e kadar 20 adet elektrikli ve hibrit araç üretecek.

Elektrikli araba sevdası yeni değil tabii. 1974 model minik elektrikli Zagato Zele zamanının epey ötesinde bir araç. Designboom‘da havalı fotoğraflarını ve ilginç hikayesini bulabilirsiniz.

Geçmişten geleceğe çok hızlı bir geçiş yapalım. Volvo‘nun yeni konsept aracı 360c otonom sürüş tanımını yeniden yapmaya aday görünüyor. Dışında yer alan renkli ışıklı otonom iletişim araçlarından araç içinde kahve yapma ve sessiz (elektrikli) sürüşe kadar birçok özellik bu aracın sadece A noktasından B noktasına gitmek için kullanılmayacağını işaret ediyor. En yüksek seviye olan 5. seviye otonom sürüş kabiliyetine sahip olması beklenen aracın direksiyonu yok. Volvo’ya göre otonom araçlar sadece ulaşım için değil uyumak, çalışmak, dinlenmek, parti yapmak gibi amaçlarla da kullanılacak.

BMW, TechCrunch Disrupt SF etkinliğinde araç içi sesli asistanını tanıttı. Mart 2019’da, aralarında Türkiye’nin olmadığı ona yakın ülkede kullanıma sunulacak olan asistanın, otomobile dair her şeyden anladığı iddia ediliyor. Tabii ondan beklenen, önümüzdeki yıllarda sürüş deneyimini kolaylaştırmak ve sürücünün yükünü paylaşmak.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: