Günümüzde korsan müzik dosyalarının önemli bir kısmı Youtube videolarından ses dosyasını kaydedebilen internet siteleri aracılığıyla elde ediliyor. Yapılan bir araştırmaya göre Birleşik Krallık’ta her üç gençten biri bu siteler aracılığıyla müzik dosyası indirdiğini söylüyor. Bu siteler, orijinal içerik barındırmamalarına rağmen, sitede yayınladıkları reklamlar sayesinde çok ciddi gelirler elde edebiliyor. İçerik üreticileri ise bu gelirlerin kendi hakları olduğunu söylüyor.
Bu duruma müdahale etmek isteyen Youtube, videolardan ses ve görüntü kaydeden siteleri kapattırmak için çalışmalara başladı. Bu hafta başında MP3Fiber adlı internet sitesi kapanmaya zorlandı. Diğer sitelere de benzer yaptırımların getirilmesi için çalışmalar sürüyor. Ancak Youtube’un ve içerik üreticilerinin bu sitelerle mücadele etmesi kolay değil. Youtube’un kardeş şirketi Google’ın arama motorunda yapılan “YouTube MP3 converter” araması 100 milyondan fazla sonuç gösteriyor. Hatta Youtube’da bu sitelerin nasıl kullanılacağını detaylı bir şekilde anlatan bir çok video var.
Siteler yasal olarak da kullanılabilir
Youtube’un karşısındaki tek sorun bu sitelerin sayıca fazla olması değil. The Electronic Frontier Foundation (EFF) gibi bazı dijital haklar grupları bu sitelerin tek amacının korsan içerik üretmek olmadığını ve bazı kullanıcıların bu siteleri kötü amaçla kullanmasının, sitenin kapatılması için geçerli bir sebep olmadığını savunuyor. Gerçekten de Youtube’da ya da diğer sitelerde telif hakkı ile korunmayan, halka açık bir çok video içeriği var. Kullanıcılar bu içerikleri, Youtube’dan video ya da ses kaydetme siteleri üzerinden indirip yasal olarak kullanabilirler.
Youtube ise kendi platformundan içeriklerin kopyalanmasının kullanım koşullarına aykırı olduğunu ve bu sitelerin bir kişi tarafından bile yasa dışı yollarla içerik kopyalamak amacıyla kullanılması durumunda gerekli işlemlerin yapılacağını belirtiyor. Yakın gelecekte bu alanda ciddi hukuk savaşları yaşanacak gibi görünüyor.
Yorumunuz: