Haftanın Özeti: 198

Tasarım, İnovasyon

Her yıl 38 binden fazla kayıp vakasının yaşandığı Avustralya’da Kayıp İnsanlar Haftası kapsamında ilginç bir çalışmaya imza atıldı. Missing Persons Advocacy Network (MPAN) için WhiteGREY tarafından gerçekleştirilen çalışmada, karton bardakların üzerine 6 kayıp kişinin portre çizimleri ve detaylı bilgileri işlendi. Bardaklar, kahve kültürüyle ünlü 3,7 milyon nüfuslu Melbourne’de kafelere dağıtıldı.

Magic Leap ve Microsoft gibi artırılmış gerçeklik sistemleri üreten şirketlere göre geleceğimiz başlık, gözlük ve lensler üzerine kurulu olacak. Sony ile birlikte geliştirilen bir teknolojiyi kullanan Tokyo Üniversitesi araştırmacıları, Portable Lumipen adlı bir alternatif teknoloji geliştirdi. Boyunda gezdirilen projeksiyon cihazı Lumipen büyük bir hızla çevreyi tarayabiliyor ve uygun yere bilgileri yansıtabiliyor. Örneğin, odada gezinen bir hamam böceğini tespit edip üzerine uyarı sembolü yansıtabiliyor. Basit navigasyon ve hava durumu uygulamalarını elinize yansıtıp daha sonra elinizi oynatsanız bile orada tutabiliyor. Ayrıca el hareketlerini algılayabildiği için vücudunuzu bir arayüz gibi kullanma imkanı sunuyor.

L’Oreal ve Facebook da artırılmış gerçeklik heyecanına ortak olmak istiyor. İki şirket artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanarak sanal ortamda makyaj ürünlerinin denenmesi için iş birliği yapıyor. Peki bu uygulamayı nerede göreceğiz? Tabii ki Instagram‘da. Kullanıma sunulacağı tarih belli değil.

San Francisco merkezli Naked Labs üç boyutlu tarama özellikli akıllı ayna ve dönen tartısının teslimatına başladı. Bir mobil uygulamaya bağlı olarak çalışan Naked vücudunuzun üç boyutlu bir modelini oluşturuyor ve daha sonra gerçekleşen değişiklikleri kayıt altında tutuyor. Sistem boyun, omuz, göğüs, üst kol, bel, kalça, üst bacak, orta bacak ve baldır bölgelerinin çevresini ölçüyor ve bu ölçüleri vücudunuzdaki yağ oranı, toplam yağ kütlesi, yağ dışı vücut kütlesi ve toplam ağırlık gibi ölçütleri belirlemek için kullanıyor. Böylece hedeflerinize ne kadar yakın olduğunuzu daha kolay görebiliyorsunuz. Bu cihaz aşırı detaylı taramalar gerçekleştirdiği ve bu taramaların verilerini bulut üzerinde depoladığı için mahremiyet anlamında bazı çekinceleri de beraberinde getiriyor.

Alman mimar Peter Ruge tarafından geliştirilen ve İpek Yolu’ndan ilham alan G-ROAD daha sağlıklı ve yeşil bir gelecek için fikir sunmayı amaçlıyor. 15 yapıdan oluşan proje modern bir İpek Yolu gibi kültürler arası köprü olma misyonu da üstleniyor. Hayaller şurada.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen 2018 Farnborough Havacılık Fuarı‘nda Central Lancashire Üniversitesi‘nden uzay mühendisleri, dünyanın ilk grafen kaplı hava aracını tanıttı. Juno olarak adlandırılan 3,5 metre genişliğindeki insansız hava aracı gelecekte göreceğimiz uçakların habercisi olabilir. Bir atom kalınlığında birbirine bağlı karbon atomu katmanlarından oluşan grafen, sadece dünyanın en güçlü insan yapısı malzemesi değil aynı zamanda hem elektriği hem de ısıyı çok iyi iletiyor. Aracın dışının bu güçlü malzemeyle kaplanması, geleneksel uçak gövdesini daha da sağlamlaştırıyor. Böylece geleneksel malzemeler daha az kullanılıyor ve ağırlıkta ciddi azalmalar sağlanabiliyor.

Araştırmacılar sıradan bir dronu, kuş sürülerini uçakların rotalarından uzaklaştırabilecek şekilde yönlendirebilen bir algoritma geliştirdi. 2009’da motoruna bir kaz çarpan US Airways’e ait 1549 sefer sayılı uçağın düşme tehlikesi atlatarak Hudson Nehri’ne inişinden esinlenilerek gerçekleştirilen çalışmanın amacı bu tarz olayların önüne geçmek. Caltech araştırmacıları tarafından geliştirilen algoritma, kuşların sürü içindeki hareketlerine göre hazırlanmış bilgisayar modellerini kullanıyor. Kuşlar sürü içinde çarpışmayı önleme ve sürat eşleştirme gibi işlemleri başarıyla gerçekleştirebiliyor. Bu özellikleri drona uygulayan algoritma, tek bir dronu kuşların yanında uçurarak sürüyü hava trafiğinden uzaklaştırabiliyor.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: