Haftanın Özeti: 198

İnternet, Girişimler

IBM, yaklaşık bir yıl önce dünyanın en büyük taşımacılık şirketlerinden biri olan Maersk ile iş birliğine gittiğini açıklamıştı. Taşımacılığı blok zinciri teknolojisiyle buluşturmayı amaçlayan iş birliğinden doğan TradeLens adlı şirket çalışmalara başladı. Şirket, dünyanın hemen her noktasına ulaşan Maersk’in nakliye sürecini tamamen dijitalleştirerek zamandan ve maliyetten tasarruf edilmesini sağlayacak.

Samsung önümüzdeki 3 yıl içinde yaklaşık 161 milyar Dolar değerinde yatırım yapmayı planladığını duyurdu. Yatırımın önemli kısmı şirketin merkezi olan Güney Kore’de kalacak. Yaklaşık 22 milyar Dolar’lık kısmı da yapay zeka, 5G teknolojisi, biyo-eczacılık, otonom sürüş gibi alanlardaki çalışmalar için harcanacak. Samsung ayrıca istihdama ekstra katkı sözü de verdi.

Facebook uzun zamandır kendi misyonunu ‘insanları birbirine yakınlaştırmak‘ olarak tanımlıyor. Ancak bugüne kadar daha yakın, romantik ilişkilere hiç bulaşmadı ve bu işi Tinder gibi uygulamalara bıraktı. Yakın zamanda bu gidişat değişti ve şirket Mayıs ayında yeni bir flört uygulaması üreteceğini açıkladı. Şimdi bu uygulamanın nasıl görüneceğine dair bazı ipuçları var. Ortaya çıkan ve söz konusu uygulamaya ait olduğu söylenen ekran görüntüsünde “Şirket içi test aşaması içindir, iş arkadaşlarınızla flört etmeniz için değil” gibi bir uyarı bulunuyor. Flört uygulamasının kullanıma sunulacağı tarihle ilgili net bilgi yok.

Geride kalan bir yıl içinde kazanılan yeni aktif kullanıcı rakamlarına göre Twitter ve Snapchat yarışta geride kalmış durumda. Snapchat her ne kadar gençler arasındaki popülerliğini korusa da özellikle tasarım değişikliği sürecinde tepki almış ve kullanıcı kaybetmişti. Son bir yılda kazandığı aktif kullanıcı sayısı 15 milyon. Twitter’da ise bu sayı 9 milyon. Rakiplerinde durum şöyle:

Epic Games, yılın en popüler oyunu Fortnite‘ı Android üzerinden kullanıma sunmaya hazırlanırken konuya ilgili birçok soruyu yanıtlayan bir yazı yayımlandı. CEO Tim Sweeney tarafından kaleme alınan yazıda Fortnite’ın Google Play Store üzerinden değil kendi sitesinden indirileceği belirtiliyor. Bunun en önemli sebebi ise Google’ın aldığı yüzde 30’luk komisyon. Oyunun Android’e ne zaman geleceği, hangi model telefonların onu ‘kaldırabileceği’ gibi detaylar ise gizemini koruyor.

Google yeni güncellemesiyle birlikte Google Maps‘e üç boyutlu bir küre görüntüsü verdi. Artık haritalarda tamamen uzaklaştığınızda klasik düz, dikdörtgen ‘Mercator’ projeksiyonu yerine, Dünya’nın Ay’dan görünümü sunuluyor. Mercator projeksiyonu ülkelerin şekillerini doğru gösteriyor ancak ekvatordan uzaklaştıkça ülkeler büyüyor. Bu yüzden Afrika, Orta Amerika ve Güneydoğu Asya ülkeleri küçük görünürken İskandinav ülkeleri, Grönland ve Kanada olduğundan çok daha büyük görünüyor.

New York Şehir Konseyi’nin aldığı kararla önümüzdeki 12 ay boyunca Uber ve rakibi Lyft‘in sisteme yeni araç dahil etmesi askıya alındı. Bu süre içinde araç çağırma servislerinin şehir trafiğine etkisi ve sürücü ücretleri gibi konular incelenecek. Şehir yönetiminin bu düzenlemesi hem taksicileri hem de Uber ve Lyft sürücülerini memnun etti. Şehirdeki sürücüleri çatısı altında toplayan derneğin yöneticisi “Bugün işçiler ve New York yöneticileri tarih yazdı. Silikon Vadisi’nin devleriyle uğraşmak kolay değil ancak doğru bildiğimiz şey için savaşmaya devam ettik ve sonunda kazanan işçiler oldu” şeklinde konuştu.

Statista‘nın verilerine göre Londra Airbnb‘nin en çok kullanıldığı şehirler sıralamasında açık ara farkla ilk sırada yer alıyor. Airbnb Şubat ayında otelleri de arama sonuçlarında göstermeye başlayacağını açıklamıştı. Sitenin hedefi 2028’de 1 milyar rezervasyona ulaşmak.

Priority Wiki adlı bir platform, yardım çalışmaları üzerine yapılan araştırmaları tek çatı altında topluyor. Wikipedia gibi çalışan site herkes tarafından düzenlenebiliyor. Böylece hangi yardım çalışmasının öncelikli olması gerektiği belirleniyor. Yardım çalışmaları hakkında bilgi toplayan ve bu bilgileri kategorilere ayıran site, kuruluşların konuyla ilgili yapılan önceki çalışmalardan haberdar olmasını ve buna göre kendilerine bir rota belirlemesini sağlıyor.

Türkçeye “kitlesel açık çevrimiçi ders” olarak çevirebileceğimiz, İngilizce kısaltması “MOOC” olan ve büyük ölçekli kitlelere, önemli üniversitelerin önemli derslerini ulaştırmak adına kurulan sistem yakın zamanda bazı platformlarda tamamen ücretsiz olmaktan çıksa da halen ücretsiz ulaşabileceğimiz yüzlerce dersi içinde barındırıyor. Uzun bir süredir derslerin derlemesini yapan Class Central, geçen yıl uzun bir liste yayımladı. Bu listede günümüzün gözdesi nöral ağlar ve derin öğrenmeden beşeri bilimlerin önemli konularına, veriden ekonomiye uzanan geniş bir yelpazeden dersleri bulmak mümkün. Kitlesel açık çevrimiçi dersler konusunda daha ayrıntılı okuma yapmak isterseniz biraz eski de olsa bu yazı sizi tatmin edecektir. Birkaç Türkçe ders içeren site isterseniz ise bilgeis‘e başvurabilirsiniz.

16 yıl boyunca ‘interneti keşfetmek isteyenlere’ hizmet veren Stumbleupon geçtiğimiz aylarda kapanmıştı. Onun ruhu, Firefox Advance ile yaşayacak. Test aşamasındaki eklenti, kullanıcılara kişisel tarayıcı geçmişlerine uygun olarak ‘ilgilerini çekebilecek’ başka siteleri önerecek.

Türkiye İstatistik Kurumu, Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Alışkanlıkları raporundan sonuçlar paylaştı. Bazı notlar:

  • Önceki yıl yüzde 66,8 olan 16-74 yaş arası internet kullanıcılarının oranı yüzde 72,9’a ulaştı. Bu oran erkeklerde yüzde 80,4 iken kadınlarda yüzde 65,5 oldu.
  • 2018 yılı Nisan ayında hanelerin yüzde 83,8’i evden internete erişim imkanına sahip oldu. Bu oran 2017 yılının aynı ayında yüzde 80,7 idi.
  • İnternet kullanıcılarının yüzde 45,6’sı e-devlet hizmetlerinden faydalandı.
  • Önceki yıl yüzde 24,9 olan internet üzerinden ürün ve hizmet satın alanların oranı yüzde 29,3 oldu.
  • İnternetten alışveriş yapanların yüzde 65,2’si giyim ve spor malzemelerini tercih etti. Onu yüzde 31,9’la seyahat bileti, araç kiralama vb., yüzde 26,8’le de ev eşyası takip etti.
  • Cinsiyete göre en az satın alınan ürün grubu erkeklerde yüzde 4,6 ile ilaç olurken, kadınlarda yüzde 2,8 ile oyun yazılımı, diğer bilgisayar yazılımı ve yazılım güncellemeleri oldu.

Ipsos‘un 28 ülkede 20 bin 793 kişiyle yaptığı Siber Zorbalık Araştırması‘na katılanların yüzde 75’i siber zorbalığı gördüğünü, duyduğunu veya okuduğunu belirtiyor. Araştırmaya Türkiye’den katılanların yüzde 60’ı siber zorbalık konusunun farkında, yüzde 20’si ise çocuklarının bu duruma maruz kaldığını düşünüyor. En çok maruz kalınan alan ise sosyal medya.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: