Dünya için nelerin daha önemli olduğuna karar veren site

Rethink Priorities adlı bir girişimin kurduğu Priority Wiki adlı bir platform, yardım çalışmaları üzerine yapılan araştırmaları tek bir çatı altında topluyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Sosyal fedakarlık hareketinin temel amacı, uygun maliyetli program ve yenilikleri destekleyerek etkin bir iyiliksever değişiklik yaratmak ve böylece yardım kuruluşlarına verilen her bir kuruşun mümkün olduğunca fazla insana yardımcı olacak şekilde harcanmasını sağlamak. Bunun altında yatan düşünce, bağış paralarının sınırlı bir kaynak olması ancak para burada tek sınırlayıcı faktör değil. Dikkate alınması gereken bir başka önemli kaynak da araştırma süresi.

Hesaplamaya dayalı yardım kuruluşları ve bağışçıların, dünyayı etkileyen problemlerden hangisinin daha mühim olduğunu, hangi çözümlerin en fazla umut vadettiğini ya da gözardı edildiğini, başka nelerin yapılması gerektiğini anlaması için bir öğrenme eğrisi mevcut. Problem şu ki: bugüne kadar, tüm bu bilgilere ulaşabileceğiniz tek bir yer yoktu.

Yardım çalışmaları için Wiki

Bu durumu değiştirmek için Rethink Charity adlı kar amacı gütmeyen bir kuruluş bünyesinde kurulan Rethink Priorities (Öncelikleri Gözden Geçir) adlı bir girişim, Priority Wiki aldı bir platform oluşturdu. Wikipedia gibi çalışan internet sitesi herkes tarafından düzenlenebiliyor. Böylece hangi yardım çalışmasının öncelik sahibi olması gerektiği belirleniyor. Yardım çalışmaları hakkında bilgi toplayan ve bu bilgileri kategorilere ayıran site, kuruluşların konu ile ilgili yapılan önceki çalışmalardan haberdar olmasını ve buna göre kendilerine bir rota belirlemesini sağlıyor.

Siteyi geliştiren kişilerden Peter Hurford “Bu büyük bir problem çünkü bu tarz araştırmalara binlerce saat harcanıyor ve insanların bu araştırmaların varlığını unutmasını ya da aynı çalışmayı tekrar yapmasını istemezsiniz. Bir çok farklı küresel sorun hakkında yapılmış araştırmaları tek bir çatı altında toplayarak herkesin konu hakkında gerekli bilgiyi hızlıca toplayabilmesini sağlamak istiyoruz.” diyor.

Bunu gerçekleştirmek için Wiki altı geniş yardım çalışması başlığına ayrıldı. Bunlar: ‘Varoluşsal/Yıkıcı Gelecek Riskleri’, ‘Araştırmayı İlerletme’, ‘Kararlar ve Değerler’, ‘Politikaları İlerletme’, ‘Gelişmekte Olan Dünya Ülkelerinin Tıbbi ve Ekonomik Gelişimi’, ‘Gelişmiş Dünya Ülkelerinin Tıbbi ve Ekonomik Gelişimi’ ve ‘Belirli Bir Alanda Bilimsel Araştırma’ olarak belirlendi. Her bir makale daha sonra ilgili konu başlığına aktarıldı. Mesela Yıkıcı Gelecek başlığı altında biyo-güvenlik, nükleer güvenlik, iklim değişikliği ve jeo-manyetik fırtınalar yer alıyor.

Birçok makale sisteme eklendi

Geliştiriciler çabalarını açıkladıkları bir açık mektupta Wiki’nin şu anda Open Philantrophy, GiveWell, 80000 Hours ve Animal Charity Evaluators gibi araştırma kuruluşlarından bir çok araştırma sonucunu barındırdığını söylüyor. Bu makalelerin çoğu ‘sığ inceleme’ olarak adlandırılan formatta ya da yüksek seviye gözden geçirme ve çeşitli önemli istatistik ve bulgular şeklinde düzenlenmiş durumda. Hurford “Bu, 60 maddelik bir okuma listesi sıralamaktansa, size problemin içine dalmak ve daha yapısal bir yol izlemenizi sağlamak için birçok imkan sunuyor” diyor.

Katılımcılar şimdiden içerikleri inceliyor ve kurucuların hiç aklına gelmeyen konularda veri paylaşıyor. Bu konulardan ikisi zihin açıcılar ve ilaç reformu ve yaşlanmaya bağlı hastalıkları azaltarak doğal yaşam süremizi uzatmak üzerine.

“Troller gelirse müdahale ederiz”

Düzenleme ve katkı işlemleri anonim olarak yapılıyor. Hurford böylece zaman alan kayıt ve giriş işlemlerinin ortadan kaldırıldığını söylüyor. Bu sayede daha fazla kişinin katkı yapması bekleniyor. Eğer troller buraya saldırmaya kalkarsa bu düzenin tekrar gözden geçirileceğini söyleyen Hurford “Bu site tüm kullanıcılardan ziyade araştırma topluluğu için hazırlandı ancak halkın bu konuda ne düşündüğü ile de yakından ilgileniyorum.” diyor.

Kaynak: Fast Company

Rethink Priorities adlı bir girişimin kurduğu Priority Wiki aldı bir platform, yardım çalışmaları üzerine yapılan araştırmaları tek bir çatı altında topluyor. Wikipedia gibi çalışan internet sitesi herkes tarafından düzenlenebiliyor. Böylece hangi yardım çalışmasının öncelik sahibi olması gerektiği belirleniyor. Yardım çalışmaları hakkında bilgi toplayan ve bu bilgileri kategorilere ayıran site, kuruluşların konu ile ilgili yapılan önceki çalışmalardan haberdar olmasını ve buna göre kendilerine bir rota belirlemesini sağlıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği