Haftanın Özeti: 195

Tasarım, İnovasyon

Bilgisayar oyunlarındaki şehirlerin mimarisini merak edenler olmuştur mutlaka. Bu merakın peşinden giden oyun tasarımcısı Konstantinos Dimopoulos ve illüstratör Maria Kallikaki bir bilgisayar oyunları şehir atlası hazırlıyor. Kitle fonlama desteği alan kitap, bilgisayar oyunlarının 40 yıllık tarihini 40 farklı şehirle yansıtacak. Half-Life 2‘deki City 17‘den veya Mafia III‘teki New Bordeaux‘dan harita ve çizimlerin yer alacağı kitabın basım tarihi henüz belli değil.

Kasım ayında Amsterdam’da düzenlenecek olan Dünya Mimarlık Festivali‘nin (WAF) yarışma bölümüne kısa listeye kalan projeler açıklandı. Buna göre Türkiye’den 12 mimarlık ofisi 21 projeyle finalde yarışmaya hak kazandı. PDG Mimarlar tarafından tasarlanan Antalya Yöresel Ürünler Pazarı da onlardan biri:

Hollanda’nın Rotterdam şehrinde kurulan Recycled Island adlı dernek, şehrin nehirlerinden ve limanlarından topladığı atıkları kullanarak yüzen bir park prototipi inşa etti. 140 metrekare genişliğindeki park bir dizi altıgen bloktan oluşuyor. Üzerinde bitkilerin yetiştiği yüzen parkta kuşlar, balıklar ve mikroorganizmalar yiyecek, üreme alanı ve sığınak bulabiliyor.

Avrupa’da top koşturan futbolcuların önümüzdeki sezon giyeceği Nike marka ayakkabılar daha çok hücum futbolunu destekleyecek şekilde tasarlandı. PhantomVSN adı verilen ayakkabılar bir önceki model olan ve daha çok defansif orta saha oyuncuları göz önünde bulundurularak geliştirilen Magista‘nın yerini alacak. Marka yetkilisi bu modeli tasarlarken dar alanda hareket etme konusunda uzmanlaşmış ve hücum için başkalarının göremediği boşlukları görebilen bir savaşçıyı düşündüklerini belirtiyor. PhantomVSN’in pozisyondan bağımsız bir ortamda, ayakta top varken birden fazla yöne manevra edebilmeyi kolaylaştırması bekleniyor.

Airbus‘ın Beluga nakliye uçağının son tasarımı büyük yankı uyandırmıştı. Şirket 5 adet üreteceğini açıkladığı bu uçağın ilk test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdiğini açıkladı. Yeni Beluga XL (ya da teknik adıyla Airbus A330-700L), 4 saat 11 dakika süren yolculuğunun ardından sorunsuz şekilde iniş yaptı. Airbus, Beluga XL’in önümüzdeki 10 ay içinde 600 saat boyunca test uçuşu yapacağını ve 2019’da hizmete gireceğini söylüyor. Eski A330-200 Beluga modeli temel alınarak hazırlanan tasarım adını Arktik’te bulunan bir balina türünden alıyor. Uçağın gülen balina tasarımı şirketin 20 bin çalışanı arasında yaptığı bir anketle seçilmişti.

Uçan taksi sahnesine adım atan son otomotiv şirketi Aston Martin oldu. Müşterilerine şehir içi lüks ulaşım imkanı sunma hedefiyle Rolls-Royce ile iş birliği yapan şirket Volante Vision adını verdiği uçan taksi konseptini tanıttı. Bu alanda çalışan pek çok şirket farklı tasarımlar geliştirdi ama ortak amaç aynı: Kalabalık şehir merkezlerinden insanları alıp yolculuk süresini kısaltmak, hava kirliliğini azaltmak ve yerdeki trafik sıkışıklığını engellemek. Üç yetişkini taşıyabilmesi hedeflenen araç şehirler arası hava ulaşımını da mümkün kılmak istiyor. Yeni konsepte dair hiçbir teknik detay paylaşılmadı. Elimizde sadece görseller var. Hal böyle olunca akıllara bu projenin gerçekten hayata geçip geçmeyeceği sorusu geliyor.

Yine Aston Martin ama bu kez mevzu biraz farklı. James Bond‘un 1960’taki maceralarında kullandığı DB5 modeli otomobil LEGO tasarımcılarının elinde yeniden hayat buldu. 10 santimetre yüksekliğinde ve 34 santimetre uzunluğundaki araç bin 200 lego parçasından oluşuyor. DB5 1 Ağustos‘ta 150 Dolar fiyatla satışa sunulacak.

Kanadalı otomotiv şirketi Electra Meccanica üç tekerlekli tek kişilik elektrikli aracı Solo‘nun seri üretimine başlıyor. 75 bin adet üretilmesi planlanan otomobil ABD ve Kanada’da 15 bin Dolar‘dan satılacak. Sadece 675 kilogram ağırlığındaki araç 61 kW elektrikli motorla çalışıyor. Arkadaki tek tekere bağlı motor aracın saatte 132 kilometre hızla gitmesini sağlıyor. 6 saatte tamamen dolan 17,3 kWh batarya tek seferde 161 kilometrelik menzil sunuyor. Aracın ayrıca hızlı şarj seçeneği de bulunuyor.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

  • Harika şekilde toparlanmış bilgiler. Teşekkürler. Elinize sağlık.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: