Haftanın Özeti: 195

Sinema, TV, Kültür, Sanat

Düzenli olarak paylaştığı “en zenginler” listeleriyle çenemizi yoran Forbes bu kez dünyanın en çok kazanan ünlülerini sıraladı. Şöhretinin yardımıyla kazananların 1 Haziran 2017 – 1 Haziran 2018 arasındaki vergisiz kazancının ele alındığı listenin ilk üç sırası şöyle: Boksör Floyd Mayweather (285 milyon Dolar), George Clooney (239 milyon Dolar) ve Kylie Jenner (166,5 milyon Dolar). Uzun süredir albüm yapmayan ve muhtemelen çoğumuzun tek şarkısıyla tanıdığı Eagles grubunun 56 milyon Dolar’lık gelirle 41’inci sırada yer alması da ilginç bir detay. O ünlülerin tamamını görmek isterseniz liste şurada.

J.R.R. Tolkien‘in yetişkin ömrünün neredeyse tamamını geçirdiği Oxford’da açılan “Tolkien: Maker of Middle-earth” (Tolkien: Orta Dünya’nın Yaratıcısı) adlı sergi, yazarın çeşitli yazılarını, çizimlerini ve diğer arşivlik eşyalarını içeriyor. Sergiyi görme şansı olmayanlar için hazırlanan ve özel eşyalarının görsellerini içeren katalog kitap da her Tolkien severin evinde görmek isteyeceği cinsten. El yazmaları, çizimler, haritalar ve mektuplardan oluşan 300’den fazla görselin yer aldığı çalışma, yazarın en ünlü yapıtlarındaki – Hobit, Yüzüklerin Efendisi ve Silmarillion – yaratıcı süreci ortaya koyuyor. Bunun yanında, çoğu daha önce hiç basılmamış olan, Tolkien’in kişisel fotoğrafları ve özel yazıları da gün yüzüne çıkmış oldu.

Dünya müziğine büyük etki bırakarak 2016’nın başında hayata veda eden David Bowie iddialı bir sergiyle anıldı. 12 şehir gezen o sergiyi görme imkanı olmayan hayranları için sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojileri kullanılarak Bowie’yi evlere taşıyacak bir proje duyuruldu. Henüz başlangıç aşamasında olan projenin detayları ve yayımlanma tarihi de net değil.

Türkiye’de klasik gitar eğitimi denilince akla ilk gelen isimlerden biri olan ve ‘hocaların hocası’ olarak anılan Raffi Arslanyan‘ın konu edileceği bir belgesel hazırlığı var. “Gitardaki İz: Maestro Raffi Arslanyan” adlı biyografik çalışma için Fongogo‘da destek aranıyor. Çekimleri İstanbul, İzmir, Aydın, Muğla ve Çorum’da yapılacak olan belgeselin araştırma süreci tamamlanmış. Beklenen fon toplanabilirse tamamı prodüksiyon ve post prodüksiyon aşamaları için kullanılacak.

Bir medya organı hassasiyetiyle içerik hazırlamaya devam eden Redbull, bir dönem fırtınalar koparan (yahut serin bir meltem gibi esen) ve sonra gözden kaybolan isimleri yeniden gün yüzüne çıkardığı “Şimdi Neredeler?” serisinin yeni bölümünde Tuğçe San‘ı konuk etti. 1996’da çıkardığı albümle bir jenerasyona ‘techno’ ve yılanı sevdirmeye çalışan Tuğçe San uzun süredir Amerika’da yaşıyor. Güzellik salonu işine girmiş, kızı tıp fakültesini kazanmış. Böyle söyleyince magazin bülteni gibi oldu ama… Söz konusu serinin önceki konuğunun da bir dönem TRT ekranlarından Türkiye’ye İngilizceyi sevdirmeye çalışan Zülal Balpınar olduğunu hatırlatalım.

Polonyalı bir plak koleksiyoncusu olan ve 2015’te taşındığı İstanbul’da ülkemizdeki ‘nostaljik‘ kadın şarkıcıları araştıran Kornelia Binicewicz, hayalini kurduğu albümü çıkarmış olmanın mutluluğunu yaşıyor. Albümün adı “Turkish Ladies. Female Singers from Turkey 1974-1988“. Huri Sapan‘dan Gülden Karaböcek‘e, ekseriyetle hüzünlü kadınların sesini duyduğumuz albümün ilginç hikayesini Bant Mag‘de Binicewicz‘le yapılan röportajda okuyabilirsiniz.

2007’de Kenan Aktülün öncülüğünde başlayan iPhone Fotoğraf Ödülleri‘nin (IPPAWARDS) bu yıl 11’incisi düzenlendi. Bangladeş’ten Jashim Salam‘ın iPhone 7 ile çektiği bu fotoğrafla büyük ödülü kazandığı yarışmada dereceye giren bütün fotoğrafları şu adreste bulabilirsiniz.

Jashim Salam

iPhone’un rakiplerinden, Çinli telefon üreticisi Huawei de P20 Pro modelinin tanıtımı için bir fotoğraf yarışması düzenliyor. Kapsamı Batı Avrupa ile sınırlı olan yarışmanın ilgi çekici yanı ise jüride bir insan ve bir yapay zekanın bulunacak olması. Jüri, bu ikilinin gelecekteki iş bölümünün de küçük bir ön gösterimi olabilir zira yapay zeka fotoğrafları teknik olarak inceleyecek.

Robotların maharetlerinin sıklıkla denendiği alanlardan biri de sanat tabii ki. RobotArt algoritma ve robot yardımıyla yapılan resimlerin sergilendiği ve kullanıcılar tarafından oylanabildiği bir platform. Sitenin kurucusu Andrew Conru‘ya göre robotların resim sanatındaki rolü giderek artacak, özellikle de bol detay ve emek gerektiren çalışmalarda. Conru bu rolün, insan yaratıcılığının yerini almaktan ziyade yaratıcılığın ortaya çıkmasına yardımcı olmak şeklinde üstlenileceğini düşünüyor. Bunun yolunun da gelişmiş robotik kollardan geçtiği görüşünde.

Worcester Polytechnic Institute

Ekseriyetle “o filmden hiçbir şey anlamadım” gibi cümlelerle anılan yönetmen David Lynch‘in hatırı sayılır bir reklam kariyeri de olduğunu biliyoruz. 1988 – 2014 arasında çektiği reklam filmlerinden bir derleme yapılmış:

Star Wars filmlerinin kelle avcılarından biri olan ve pek sevilen Boba Fett karakterinin baş rolde olacağı bir film çekileceği haberleri gelmişti. Bu haberi doğrularcasına yeni Boba Fett figürleri duyuruldu. Fiyatları biraz şey tabii, 250 Dolar kadar.

Çin’in 100 milyon Dolar üzeri bütçeyle çekilen ilk filmi Asura vizyona girdiği ilk hafta 7 milyon Dolar hasılatla beklentilerin çok altında kalınca vizyondan çekildi. Fantastik film, üzerinde biraz daha çalışıldıktan sonra yıl içinde tekrar gösterime girecek. İsim verip tekrar tekrar rencide etmek istemiyorum ama geçtiğimiz ay da Türkiye’de çekilen bir filmin ilk üç günde sadece bir kişi tarafından izlendiğine şahit olmuştuk.

Müzik tarihinin en ikonik gruplarından Queen‘e ve grubun vokalisti Freddie Mercury‘nin hayatına odaklanan Bohemian Rhapsody‘nin yeni fragmanı yayımlandı. Filmin 1 Kasım‘da gösterime girmesi bekleniyor.

Kitaplarından uyarlanan Game of Thrones dizisiyle çok daha geniş kitlelere ulaşan George R.R. Martin yeni bir diziyle gündemde. 1985’te yazdığı Nightflyers‘tan aynı isimle Netflix için uyarlanan bilim kurgunun fragmanı paylaşıldı. Nightflyers’ı izleyebileceğimiz tarih ise henüz belli değil.

Özeti sinemayla bitirelim. Kısa film izleyici kitlesi yaratmak ve onları yeni filmlerle buluşturmak gibi bir amaçla yola çıkan Short by Short‘un kurucusu Bulut Reyhan Medyascope‘ta Sevim Gözay’a konuk oldu. Kısa film üzerine uzun bir sohbet izlemek isteyenler için:

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekler, hepinize iyi haftalar dileriz!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

  • Harika şekilde toparlanmış bilgiler. Teşekkürler. Elinize sağlık.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: