Haftanın Özeti: 194

Tasarım, İnovasyon

Amazon teslimat dronlarının kaçırılmasına karşı bir patent aldı. ‘İnsansız araçların kötü amaçlı ele geçirmelere karşı korunması’ adlı patent için iki yıl önce başvuru yapan Amazon geçtiğimiz hafta onay aldı. Bu teknolojinin kullanılacağının garantisi yok ancak teslimat yeteneklerinde devrim yaratmak isteyen Amazon gibi bir e-ticaret devi için bu oldukça önemli bir hamle. Siparişleri dronlarla bir saat içinde teslim etmeye yönelik çalışmaları olan şirket, hata tespit edildiğinde kendi kendini yok eden ve el hareketlerine tepki verebilen dronlar gibi patentleri de elinde bulunduruyor. Bilindiği gibi Amazon’un dronla teslimat konusundaki çalışmaları çok eskilere dayanıyor:

Bilimciler kızılötesi kameraları atlatmak için sıcak vücutları soğuk, soğuk nesneleri de sıcak gösterebilen ince, hafif ve esnek bir film geliştirdi. Bu buluş ayrıca herhangi bir nesneyi arka planıyla aynı sıcaklıkta göstererek kamufle edebilir. Renk değiştirebilen mürekkep balığından esinlenerek gerçekleştirilen çalışmanın yöneticiliğini Manchester Üniversitesi‘nden Coşkun Kocabaş gerçekleştirdi. Yüklü moleküllerden oluşan bir sıvıya batırılmış naylon, altın ve polietilenden oluşmuş bir malzeme ve birkaç katman grafen ile üretilen filmin en yaygın kullanım alanı kamuflaj olacak gibi görünüyor.

Eş dostla bir araya geldiğinde masa oyunlarına dalanlar da teknolojiden nasibini alacak gibi görünüyor. Sensible Object tarafından geliştirilen artırılmış gerçeklik tabanlı oyun Beasts of Balance elle tutulanla dijitali bir araya getirme iddiasında. Telefon, tablet veya televizyonda oynamanın mümkün olduğu girişimin bu iki farklı dünyayı bir araya getirme çabası ne kadar başarılı olacak, zamanla göreceğiz.

Çinli robot üreticisi Sun Tianqi bitkiler için altı ayaklı bir oyuncak robot geliştirdi. Tianqi’nin şirketi Vincross tarafından üretilen robot, sırtına yerleştirilen bitkinin güneş alması için hareket ediyor, yeterince güneş aldığına karar verince gölgeye çekiliyor ve bitkisi susuz kaldığında özel bir dansla su talep ediyor. Tianqi bir sergide gölgelik alanda gördüğü ölü bir ayçiçeğinden esinlenerek bu projeye başladığını söylüyor. Bitkiler genellikle oldukça pasif olduğunu söyleyen Tianqi “Onları kesebilirsiniz, yakabilirsiniz, topraktan sökebilirsiniz ve hiçbir şey yapmadan dururlar. Tüm canlılar arasında en az özgürlüğe sahip olanlar bunlar” diyor. Ancak nasıl ki insanlar hareket kabiliyetini geliştirmek için araçları kullanıyorsa, bitkiler de teknolojinin nimetlerinden faydalanabilir.

Hayatta yeterince takdir edilmediğini ve yaptığı muhteşem hareketler için alkışlanmadığını düşünenler için Big Clapper adlı bir robot geliştirildi. Japonya dolaylarından çıkan ve Kickstarter‘da destek bekleyen domates suratlı robotun fiyatı 4 bin 500 Dolar. “O parayı bana ver, sabah akşam alkışlarım seni” diyen arkadaş hemen yanımızda belirdi bile, değil mi?

Business Insider Amerikalılara kendi yaşadıkları eyaletlerin en güzel binalarını sormuş. “Bizde de her şehir için böyle bir anket yapılsa keşke” temennisi eşliğinde incelemek isterseniz liste şurada. Aşağıdaki de Maryland ahalisinin seçimi olan 1878 yılı yapımı George Peabody Kütüphanesi.

Patrick Gillepsie

Harabe durumdaki yapılar lüks konutlara dönüşse nasıl olurdu? Birçoğumuz için bu sorunun hiç gereği yoktur muhtemelen ama Neomam adlı firma tarafından hazırlanan şu görseller neden olmasın dedirtecek cinsten.

Cambridge Üniversitesi‘nde yapay zeka alanında doktora yapan iki araştırmacı, makine öğrenimini otonom araçların temeline oturtmak üzerine bir çalışma yürütüyor. Wayve adını verdikleri şirketin yayımladığı bir video, hiçbir otonom sürüş yeteneği olmayan iki adet Renault Twizy‘nin sadece 20 dakika içinde bir yolu takip etmeyi öğrendiğini gösteriyor. Ön kısmına tek bir kamera yerleştirilen aracın direksiyonunun, gaz ve freninin bilgisayar tarafından kontrol edilmesi sağlandı. Araç kamera verisini anında analiz edebilen bir grafik işleme ünitesine bağlandı. Daha sonra sistem deneyim, optimizasyon ve inceleme tabanlı bir öğrenme programıyla çalıştırıldı. Benzer bir yaklaşım aslında Tesla tarafından da uygulanıyor. Tesla’nın Autopilot yazılımı, aracın otonom sürüş sisteminin yaptığı her hatayı not ediyor, merkeze gönderiyor ve aynı noktadan geçecek olan diğer Tesla’ları bu konuda eğitiyor. Otonom aracın, bir insan gibi hatalarından ders çıkarması, kendi kendini eğitmesi ve öğrendiklerini uygulaması gerçekten etkileyici.

İsveçli otonom kamyon girişimi Einride yeni bir prototiple karşımıza çıkıyor. Şirketin önceki aracı T-Pod gibi, yeni kamyon T-Log da tamamen elektrikli ve sürücüsüz bir şekilde çalışıyor. Hatta aracın sürücü kabini bile yok. 2020’de yollarda olması beklenen bu modeli T-Pod‘dan ayıran en önemli özellik ise arazide de kullanılabilmesi. Bu özellik onu ‘orman işleri için’ için ideal bir araç haline getiriyor. Kamyonda sürücü kabini bulunmaması taşıma kapasitesini (16 ton) ve elektrikli motorun etkinliğini artırıyor. Bu arada otonom teknolojisinden olumsuz etkilenecek ilk grubun kamyon şoförleri olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Birleşik Krallık yeni benzinli otomobil satışını 2040’a kadar bitirmek istiyor. Elektrikli araçlar bu planı harekete geçirmek için kilit bir rol üstleniyor ancak bunlar için gerekli şarj istasyonları çok az ve aralarındaki mesafe de çok uzun. Hükümet bu sorunu çözmek için yeni yapılacak evlere, sokak lambalarına ve işletmelere şarj noktası ekleme zorunluluğu getirmeyi teklif ediyor. Ayrıca şarj istasyonu üretecek şirketlere de 400 milyon Sterlin (2 milyar 412 milyon TL) fon ayrılacak. Ulaştırma Bakanı Chris Grayling “Bu projenin ödülü sadece temiz ve sağlıklı bir çevre değil aynı zamanda ülke ekonomisini, 2050’de 7,6 trilyon Sterlin (45 trilyon TL) olması beklenen bir pazardan ciddi pay alabilecek duruma getirmiş olacağız” diyor.

2015 yılında Bulgaristan‘da kurulan Alieno adlı şirket ‘dünyanın en güçlü otomobili‘ gibi iddialı bir tanımlamayla Arcanum adlı konseptini duyurdu. Yapılan basın açıklamasında görselleri de paylaşılan Arcanum gayet fütüristik bir görünümde olacak. 5 bin 221 beygir gücüne ya da 3 bin 840 kw güçle gelecek araç, saatte 488 kilometre hızıyla da yollardaki en güçlü ve en süratli otomobil olacak gibi görünüyor. Tabii ki gerçeğe dönüşürse. Zira şirketin sadece 2 yıllık olduğunu, daha önce hiç otomobil üretmediğini ve şu anda sunduğu şeyin sadece konsept tasarım ve bazı rakamlar olduğunu göz önünde bulundurmak gerek.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: