Haftanın Özeti: 194

İnternet, Girişimler

Twitter‘ın sahte hesaplarla mücadele konusunda ciddi bir sorunu vardı. Şirket, Rusya bağlantılı 50 bin bot hesabın 2016’da Donald Trump‘ın kazandığı seçimleri etkilemek için çalışma yürüttüğünü kabul etmişti. Washington Post‘un raporunda Mayıs ayından bu ya 70 milyon hesabın (yani günde 1 milyondan fazla hesabın) durdurulduğu açıklandı. Twitter’ın bu haberi doğrulaması borsaya da yansıdı tabii ki. Pazartesi günü şirketin hisseleri yüzde 9 düşerken değeri de bir anda 3,1 milyar Dolar azalmış oldu. Twitter hisseleri uzun süren durağanlığın ardından bu yılın başından itibaren yüzde 83 değer kazanmıştı. Şirket Nisan ayında ikinci kez üst üste çeyrek rekoru kırdığını açıkladı. Yatırımcılar bu gelirlerin Trump’ın bu platformu aktif kullanmasıyla ilgisi olduğunu düşünüyor.

Instagram‘ın amansız dönüşümü sürüyor. Diğerlerinin öne çıkan özelliklerini kendine uyarlayan platform bu kez de Hikayeler‘de soru-cevap özelliğini kullanıma sundu. Artık takipçilerinizden, paylaştığınız bir hikayeyle ilgili size soru sormalarını isteyip, tabiri caizse cevaplarla ortamı şenlendirebiliyorsunuz. Malum, her şey daha fazla etkileşim için. Instagram’ın değerinin kısa süre önce 100 milyar Dolar‘ı aştığını da hatırlatalım.

Kripto paranın halka arzı (ICO) ile fon toplayan girişimlerin yaklaşık yüzde 56’sı, ICO’nun ardından 4 ay içinde yok oluyor. Boston College tarafından 2 bin 390 adet ICO’nun Twitter hesapları incelenerek yapılan araştırmada, kripto para girişimlerinin sadece yüzde 44,2’sinin halka arzdan 120 gün sonra da faaliyetlerine devam ettikleri görüldü. Araştırmacılardan biri olan Leonard Kostovetsky konuyla ilgili açıklamasında şöyle diyor: “İnsanlar genellikle elde ettikleri gelire bakıp iyi bir iş yaptıklarını düşünüyor ancak biz finans alanında elde edilen gelirin alınan riske oranına bakılması gerektiğini öğretiyoruz. Henüz kurulmamış, katılımcıları olmayan platformlarda risk oranı çok yüksek. ICO’ların çoğunluğu başarısız oluyor”.

eXp Realty, ABD ve Kanada’da faaliyet gösteren bir emlak şirketi. 12 bin civarında emlakçıyla çalışan şirket kısa sürede büyük bir atılım gerçekleştirdi ve yaklaşık 1 milyar Dolar‘lık değere ulaştı. İş birliği yaptığı emlakçılara her hafta onlarcası daha ekleniyor. Bu hızlı yayılışı borçlu olduğu şey ise yarattığı Second Life benzeri sanal dünya. eXp‘nin çalışanları, temsilcileri, kısacası bağlantılı olduğu herkes çalışma hayatını -gerçek anlamıyla- sanal bir kampüste sürdürüyor. Şirket yöneticileri ‘fiziksel bir ofiste çalışılsaydı‘ bu kadar başarılı olunamayacağı görüşünde. Olay yaklaşık olarak şöyle:

Bir dönem fırtınalar estiren grup satın alma girişimlerinin öncülerinden olan Groupon‘un bağımsız bir şirket olarak 10 yıldır devam eden serüveni sona ermek üzere. Bir süredir satışa açık olduğu bilinen şirketin yöneticileri, ‘ortak veya yeni sahip arama’ faaliyetlerini hızlandırdı. Elimizde başarılı olup olmadıklarıyla ilgili bir bilgi yok. 2011’deki halka arz sürecinde 16 milyar Dolar değer biçilen Groupon, aynı dönemde Google’ın yaptığı 6 milyar Dolar’lık teklifi reddetmişti. Fırsat ve grup satın alma furyasının durulmasıyla başlayan süreç, Groupon’un değerini de 2,4 milyar Dolar’a çekti. Şirket Ağustos 2015’te Türkiye pazarından çıkmıştı.

Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) aylık en az 15 bin kullanıcısı olan e-ticaret sitelerini baz alarak 2014 – 2018 arası dönemi konu alan bir rapor hazırladı. Rapora göre:

  • Söz konusu dönemde e-ticaret sitelerinin sayısı bin 263’ten 799’a düşerken pazarın büyüklüğü ise 14 milyar TL’den 42,2 milyar TL’ye yükseldi.
  • E-ticaret sitelerinin sayısındaki azalma devam ediyor. Mesela seyahat sitelerinin sayısı 234’ten 102’ye, sadece çevrimiçi satış yapan sitelerin sayısı 620’den 333’e geriledi.
  • Seyahat tarafında pazarın büyüklüğü ise 5,1 milyar TL’den 14,8 milyar TL’ye ulaştı.
  • 6 yasal bahis sitesindeki işlemlerin toplam hacmi 4,4 milyar TL’ye yükseldi.

Türkiye’deki faaliyetleri durdurulan otel rezervasyon sitesi Booking.com‘un, mahkeme tarafından belirlenecek bir teminatla kararın kaldırılması için yaptığı ikinci başvuru da reddedildi. Mahkeme kararında, teminat karşılığında tedbirin kaldırılmasının şu aşamada mümkün olmadığı ve bilirkişi raporunun beklenmesi gerektiği vurgulandı.

Alibaba Cloud tarafından ‘yeni unicorn adayları bulmak amacıyla‘ düzenlenen Create@Alibaba Cloud yarışması 8 Ağustos’ta İstanbul’da gerçekleşecek. Kolektif House Maslak‘taki organizasyonda 20 finalist Çin‘de düzenlenecek dünya finaline katılım, bulut kaynağı kredisi, destek programları gibi ödüller için yarışacak. Detaylar ve başvuru için şuraya göz atabilirsiniz.

Az izlenen, çok sevilen YouTube kanalı Cep Hikayeleri 100’üncü bölüme ulaştı. Bugüne kadar pek çok insanla, pek çok hikayeyle tanışmamızı sağlayan kanal bu başarıyı kendi hikayesiyle kutluyor. Nice 100’lere!

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: