Haftanın Özeti: 183

Sinema, TV, Kültür, Sanat

Medya ve teknoloji analizi şirketi MIDiA Research‘ün yakın zamanda yayımladığı bir müzik endüstrisi raporu, yayın hizmetleri ve abonelik hasılatlarının müzik endüstrisini kurtardığını gösteriyor. Müzik gelirleri 2017’de 17,4 milyar Dolar‘a ulaştı. 2016’da bu meblağ 16 milyar Dolar idi. Geçtiğimiz yıl müzik gelirlerinin yüzde 43’ü yayın hizmetleriyle elde edildi. ABD’de dijital gelir geçtiğimiz yıl yüzde 15 büyüyerek 6,5 milyar Dolar’a ulaştı. Bu gelirin önemli bir kısmı, 4 milyar Dolar’a yükselen müzik yayını aboneliğinden elde edildi.

İngiliz trip hop grubu Massive Attack‘in Mezzanine albüm piyasaya sürüleli 20 yıl oldu. Bunu kutlamak isteyen ETH Zürih Üniversitesi araştırmacıları Mezzanine’ı DNA moleküllerine yerleştirilecek. ETH Zürih profesörlerinden Robert Grass “Bu yöntem, albümü yüzlerce ve hatta binlerce yıl koruyacak şekilde arşivlememizi sağlayacak” diyor.

Albümün genetik kodu

İsveçli efsane müzik grubu ABBA 35 yıl sonra yeni şarkı yayınlayacağını açıkladı. İki yeni şarkı için stüdyoya girdiklerini duyuran grup üyeleri bu şarkıların bize Aralık ayında ulaşacağı bilgisini de verdi.

BBC, 16 binden fazla ses efektinden oluşan arşivini kullanıma açtı. Bu seslerin çoğu, bugüne dek çeşitli radyo tiyatrolarında defalarca kez kullanıldı. Her biri indirilebilir halde olan ses efektleri, BBC arşivini bir uyarı aracı olarak kullanarak demans (bunama) hastalığından muzdarip kişilerin bir şeyleri hatırlamasına yardımcı olmak amacıyla oluşturulan RemArc programının bir parçası. Arşivde her şey var.

50 yıl önce vizyona giren “2001: Bir Uzay Efsanesi” filminin orijinal 70 mm kamera negatiflerinden oluşturulmuş ve üzerinde herhangi bir düzeltme yapılmamış hali Cannes Film Festivali‘nde 12 Mayıs’ta gösterilecek. 18 Mayıs’ta ise ABD’de filmin düzeltilme yapılmamış halinin yeniden vizyona girmesi bekleniyor.

Marvel yapımı Venom‘un resmi fragmanı yayımlandı. Baş rolünde Tom Hardy‘nin yer aldığı filmin vizyon tarihi 18 Ekim olarak görünüyor.

Bu vesileyle 18 Mayıs’ta vizyona girecek olan Deadpool 2‘nin son fragmanını yeniden hatırlayalım:

Quentin Tarantino‘nun yeni film hazırlığında olduğunu hepimiz biliyoruzdur. Las Vegas’ta düzenlenen CinemaCon etkinliğine, söz konusu filmin baş rol oyuncularından biri olan Leonardo DiCaprio ile birlikte katılan yönetmen yeni bilgiler paylaştı. 9 Ağustos 2019’da vizyona girmesi beklenen Once Upon A Time In Hollywood adını taşıyacak olan yapım, Tarantino tarafından “Pulp Fiction’a en yakın filmim” olarak tanımlandı.

Şu an kaçıncı filminin çekildiğini hiçbirimizin net olarak bilemeyeceği Hızlı ve Öfkeli serisi, Netflix‘te yayımlanmak üzere çizgi dizi oluyor. Tarihi, sezonu gibi bilgiler henüz net değil.

Sergy096 adlı Reddit kullanıcısı, 29 sezondur süren The Simpsons‘ın senaryosunu elden geçirerek dünyadaki her bir ülkenin adının dizide kaç kez geçtiğini buldu. Daha sonra bu verileri kullanarak bir harita oluşturdu.

İtalya doğumlu olan ve şu anda Barselona’da yaşayan, mimar ve grafik tasarımcı Federico Babina yeni koleksiyonunda ünlü yönetmenleri, filmlerinde öne çıkan obje ve sahneleri kullanarak tasarlamış.

Spielberg

Önceki haftalarda da değinildiği üzere, Sovyetler Birliği‘nin etkisiyle yıllarca dışarıya ‘sızmayan’ 20. yüzyıl Rus kültürü her daim ilgi çekmeye devam ediyor. 70 bin parçalık bu fotoğraf arşivi, Sovyetler Birliği’nin de öncesine, 1860’a kadar uzanıyor.

Fotoğrafçı Roman Thiery ilginç bir işe kalkışmış ve Avrupa’nın dört bir yanındaki terk edilmiş villalarda bulduğu piyanoları fotoğraflamış. Piyanoya Ağıt serisi baktıkça düşündürüyor: İnsanlar villalarını böylece terk etmelerini gerektirecek ne yaşamış olabilir? (Isınma problemi?)

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekler, hepinize iyi haftalar dileriz!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

6 Yorum

  • Yaşkı Japon için neden rahmetli oldu diyorsunuz? “Rahmetli olmak” deyimi yalnız Müslümanlar için kullanılır.

  • 1) Rahmet: birinin suçunu bağışlama anlamına gelir. “Rahmetli olmak” ise bir deyimdir, “ölmek” demektir. Ölmek fiilinin dinle bir ilgisi olduğunu sanmıyorum.
    2) Adamın dinini nerden biliyorsunuz? Dini ne olursa olsun hakkın rahmetine kavuşmuş olabilir, buna biz karar veremiyoruz
    3) Dini ucundan bucundan bir şekilde konu edebildiğiniz için tebrik ederim.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: