Haftanın Özeti: 167

1 - 7 Ocak 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim, Yazılım, Donanım

2017 yılında yapay zeka alanında birçok gelişme yaşandı. Bizler de Dünya Halleri ekibi olarak yılın dikkat çeken yapay zeka haberlerini okuyucularımız için derlemek istedik. Haberimizde, günümüz dünyasının kilit isimlerinin yapay zeka hakkındaki yorumlarını, sağlık, yazılım ve sosyal konular gibi çeşitli alanlarda yaşanan yapay zeka gelişmelerini ve yapay zekaya uygulanması planlanan muhtemel düzenlemeleri bulabilirsiniz.


Önde gelen Bilimciler ve fikir liderleriyle görüşen NBC News, 2018’den neler beklememiz gerektiğine dair tahminleri topladı. Kimileri kripto paranın günlük hayatta kendine çok daha fazla yer bulacağını düşünürken kimileri yapay zekanın tek bir yazılımı kullanarak birden fazla işle uğraşabildiği çok amaçlı yapay zeka sistemine doğru evrileceğine inanıyor. Moleküler Tıp Profesörü Eric Topol CRISPR gen düzenleme tekniği ve derin öğrenmenin tıp alanında devrim niteliğinde gelişmelere sebep olacağını öngörüyor. Yale Üniversitesi Disiplinlerarası Biyoetik Merkezi Teknoloji Çalışmaları Başkanı Dr. Wendell Wallach ise teknolojinin ölümcül hale gelebileceğine inanan isimler arasında yer alıyor. 2018’e dair umut veren teknolojik tahminler.

Kara delikler içinde bulunduğu galaksideki soğuk gazları çekip, galaksinin büyümesine ve yeni yıldız oluşturmasına engel olur. Yeni yapılan bir araştırma, kara deliğin büyüklüğü ile engellemesi arasındaki ilişkiyi açıklıyor. Ignacio Martín-Navarro ve ekibi, Hobby-Eberly dev galaksi inceleme teleskobu ile galaksilerden gelen farklı dalga boylarındaki ışıkları inceledi ve önceki çalışmalardan farklı olarak kara deliğin kütlesiyle yeni yıldız oluşumu arasındaki ters orantıyı ortaya koydu.


Tip 2 diyabet için geliştirilen bir ilacın Alzheimer hastalığı olan farelerde hafıza kaybına iyi geldiğini gören araştırmacılar aynı sonucun insanlarda da elde edilip edilemeyeceğine dair araştırmalar yapıyor. Tedavi, bilimciler için oldukça heyecan verici zira süreç Alzheimer hastalığının zarar verdiği beyin hücrelerini üç farklı şekilde koruyarak işliyor. Çalışmalar sonucu farelerin öğrenme ve hafıza oluşumunu ölçmek isteyen araştırmacılar ilacın hafıza eksikliğini önemli ölçüde azalttığını gördü.

Bu hastalığın ne fena bir şey olduğunu görmek için:

İnsan vücudunun sperm üretme yöntemini laboratuvar ortamında taklit edebilme konusunda önemli bir adım atıldı. Cambridge Üniversitesi Gordon Enstitüsü araştırmacıları, kök hücreleri gelişmemiş spermlere çevirme konusunda orta noktaya ulaşan ilk ekip oldu. Çalışma, kısırlığın sebeplerine dair önemli bilgiler sunabilir ve çocuk sahibi olamayan çiftlere yeni bir umut verebilir.


İngiltere’deki John Radcliffe Hastanesi‘nde çalışan bir grup araştırmacı, kalp hastalığı ve akciğer kanseri taramalarına bakarak teşhis koyabilen bir yapay zeka sistemi geliştirdi. Bu yapay zeka sistemi kalp taramalarını doktorlara kıyasla çok daha doğru şekilde okuyabiliyor. Doktorların taramalarda göremediği detayları fark edebiliyor ve hastanın kalp krizi geçirme riski olduğuna dair tavsiyede bulunuyor.


Bugüne dek yaşanan bilimsel ve teknolojik gelişmeler kendimize ve içinde yaşadığımız dünyaya dair çeşitli soruları yanıtlamamıza yardımcı olsa da hala çözülmeyi bekleyen birçok sır mevcut.

  • Neden uyumamız gerekir?
  • Karanlık madde nedir, neden görmeyiz?
  • Evren nasıl oluştu?
  • Dokuzuncu gezegen nerede?
  • Bu sesler neden beynimi uyuşturuyor?
  • Uzaylı yaşam formu nerede?

Hala çözülemeyen 6 bilimsel gizem.

Japonya merkezli bir hastane, medikal işler için Toyota tarafından geliştirilen robotları kullanmaya hazırlanıyor. Ancak robotlar ameliyatlarda görev almayacak. Şubat ayında Nagoya Üniversitesi Hastanesi tarafından kullanılmaya başlanacak olan dört robot bir yıl boyunca ilaç ve testlerin katlar arasında taşınması işinde kullanılacak.


Kanada Hükumeti, bu ay başlatacağı bir pilot uygulamayla yapay zeka kullanarak ülkedeki intihar eğilimlerini tahmin etmeyi hedefliyor. Kanada Halk Sağlığı Kurumu 160 binden fazla Kanada vatandaşının sosyal medya hesabını incelemek için Advanced Symbolics adlı yapay zeka şirketiyle iş birliği yapacak. Advanced Symbolics’in web sitesinde verilen bilgilere göre özel mesajlar sürece dahil edilmeyecek.


Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Uluslararası Hastalıklar Kitapçığı’nın son sürümünü yayımladı. Bu güncellemeye eklenen hastalıklardan en çok göze çarpanlar tehlikeli oyun ve oyun oynama bozukluğu. Değişiklikle birlikte oyun bağımlılığı artık madde bağımlılığı ile aynı seviyede yer alıyor. Entertainment Software Association (Eğlence Yazılımları Birliği) ise oyuna böyle bir etiket yapıştırılmasının gerçek zihinsel sorunları önemsizmiş gibi gösterdiğini belirten bir açıklama yaptı.

Daha önce Facebook’un kullanıcılarını dinlediğine dair komplo teorileri ortaya atılmıştı. Yeni sızan haberlere göre şirketin bazı uygulamalarda Alphonso‘ya ait bir yazılım bulunuyor. Bu sayede Facebook uygulaması kullanan kişinin izlediği televizyon reklamlarını ve programlarını mikrofondan dinliyor ve hatta gittiğiniz yerlerle veya izlediğiniz filmlerle bağlantı kurabiliyor.


Havacılık sektörüyle ilgili yapılan iki farklı araştırma, 2017’nin, istatistiklerin tutulmaya başlandığı 1946’dan bu yana ticari uçuşlar bakımından en güvenli yıl olduğunu ortaya koydu. Raporlara göre tarihte en fazla uçuşun yapıldığı [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]2017’de hiçbir yolcu uçağı ölümcül kaza yaşamadı[/inlinetweet]. Küçük uçaklar ve kargo uçakları bu sonucun dışında tutuldu.


[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]LG 88 inçlik 8K OLED televizyonunu tanıttı.[/inlinetweet] Dünyanın en yüksek çözünürlüklü ve en geniş televizyonu olma özelliğini taşıyor. CES 2018‘de sergilenecek olan ekranın satış fiyatı ve tarihi belli değil.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

7 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: