Haftanın Özeti: 167

1 - 7 Ocak 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema, TV, Kültür, Sanat

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in herkesin okuması gerektiğini düşündüğü 23 kitap arasında ‘tanıdıklar’ da var. Bunlardan biri İbn-i Haldun‘un Mukaddime‘si. Kitabın ve yazarının son dönemde daha popüler hale gelmesiyle ilgili olarak İlber Ortaylı‘nın “İbn-i Haldun’a bugün kim erişecek?” başlığıyla yazdığı yazıyı hatırlamakta fayda var. Zuckerberg’in listesindeki diğer tanıdık kitap da Daron Acemoğlu‘nun James Robinson’la birlikte yazdığı Ulusların Düşüşü. Sıralı tam liste ise şurada.

Disney 2012’de Lucasfilm’i 4,06 milyar Dolar‘a satın almış ve Star Wars imparatorluğunun kontrolünü ele almıştı. Hollywood Reporter’ın haberine göre geçen kısa sürede serinin üç filmi (The Force Awakens, Rouge One, The Last Jedi) hemen hemen ‘masrafları çıkartmış’ durumda. Tabii Disney’in bu hasılata ulaşmak için ne kadar harcama yaptığını bilmiyoruz. Konudan bağımsız olarak, animasyon ve görsel efekt eğitimi veren Dave School‘da öğrenciler tarafından hazırlanan alternatif Star Wars fragmanını da beğenilere sunalım.

29 Aralık-1 Ocak tarihleri arasında paylaşılan yaklaşık bir milyon tweet’i ve Reddit’teki Black Mirror alt topluluğunu inceleyen brandwatch dizinin son sezonuyla ilgili çeşitli grafikler oluşturdu. Grafiklere göre, dizinin ilk bölümü USS Callister hakkında en fazla konuşulan bölüm oldu. Sadece Twitter verileri incelenerek kadınların erkeklere kıyasla Black Mirror’a daha ilgili olduğu görüldü. Kadınlar en fazla Arkangel ve Hang the DJ bölümleri hakkında konuşurken erkekler USS Callister ve Hang the DJ bölümleriyle ilgilendi. Sezonun en rahatsız edici bölümü Metalhead olarak belirlendi.

Sinema, dizi demişken Antalya merkezli Kısa Film Yönetmenleri Derneğinin kurulduğu haberini de buraya sıkıştıralım. “Kısa filmi desteklemeyi, sorunlarına çözüm üretmeyi, gerçekleştireceği projelerle kısa filmi geliştirmeyi amaçlıyoruz” diyen derneğin kapıları, bir filmiyle ön eleme jürisi olan herhangi bir festivale seçilmiş olan bütün yönetmenlere açık.


Aralık sonu – Ocak başı, farklı mecralarda yılın en iyilerinin listelendiği bereketli bir dönem. Sosyal medya “kime göre en iyiymiş canım” diyen herkese kendine göre yeni bir liste hazırlama lüksü sunuyor tabii ama tarihe not düşmek adına, Creative Bloq’un 2017’nin en iyi 20 albüm kapağı seçkisini de atlamayalım.

Feist’in Pleasure albümünün kapağı şu kış gününde iç ısıtan cinsten

Oyuncuların kafalarını yan yana dizip altına da filmin adını yazmak nedir yani” temalı tartışmalar muhtemelen afiş tasarımının tarihi kadar eskidir ve yine muhtemelen tartışmanın iki tarafı da haklıdır. Geride bıraktığımız yıl dünya genelinde rutinin dışına çıkmaya çalışan tasarımlardan bazıları 2017’nin dikkat çeken film afişleri seçkisinde.

Ingrid Goes West

Bir liste de Türkiye’den. MediaCat dergisinin gelenekselleşen yılın dergi kapakları seçkisinde 8 tasarım yer alıyor.

Altyazı Haziran 2017 kapağı

Spotify, dünya genelinde ve Türkiye’de yılbaşı akşamı en çok dinlenen şarkıları açıkladı. Dünyada sırasıyla, Rockstar (Post Malone), Havana (Camila Cabello), New Rules (Dua Lipa), Shape Of You (Ed Sheeran), Wolves (Selena Gomez), River (Eminem), What Lovers Do (Maroon 5), Despacito (Daddy Yankee, Luis Fonsi), Echame La Culpa (Demi Lovato, Luis Fonsi), Perfect (Ed Sheeran) dinlenirken Türkiye’deki sıralama ise şöyle: Yanıyoruz (Burak King), Heyecanı Yok (Gazapizm), Rockstar (Post Malone), İki Aşık (Ersay Üner), Gömün Beni Çukura (Eypio), Havana (Camila Cabello), İmkansızım (Ezhel), New Rules (Dua Lipa), Geceler (Ezhel), Zalım (Ceylan Ertem).

Görüldüğü üzere dünya yeni yıla bizden biraz daha neşeli ve mutlu girmiş. Özellikle son sıradaki eserle yeni yılı karşılayanlara selam eder, mümkünse daha mutlu bir yıl dileriz. Giden yıl zalım olsa da gelen olmasın.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekler, hepinize iyi haftalar dileriz!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

7 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: