Haftanın Özeti: 167

1 - 7 Ocak 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım, İnovasyon

Musul Savaş Sonrası Yaşam Yarışması‘nda finalist olmaya hak kazanan Kurtuluş Göktaş, Mohamed Abdellatif ve Demet Karabacak’tan oluşan ekip yeni Babil Kulesi projesini sundu. Tevrat’ın birinci kitabı Genesis’ten alıntı yapan ekip, “Göklere erişecek kulesiyle kendimize bir kent kuralım” diyerek projenin bir savaş yapıtı olduğunu vurguluyor. Yarışma sonuçlarının henüz açıklanmadığını belirtelim.

2017 yılı boyunca mimarlık ve şehir tasarımı haberlerini inceleyen Fast Co. Design, geleceğin kentsel tasarımını şekillendirmesi beklenen 7 trendi ortaya koydu. Bu trendler şu şekilde:

  • Algoritmik tasarım şehirleri ve banliyöyü yeniden kuracak: Tıptan medyaya, seçimlerden polis faaliyetlerine kadar her şeyi şekillendiren algoritmalar şehir anlayışımızı ve tasarımımızı da değiştiriyor. Birçok girişim şehirlerle ilgili verileri analiz etmek ve şehir özellikleri hakkında daha detaylı bilgi edinmek için yapay zeka kullanıyor.
  • Otonom araçlar yolları yeniden inşa edecek: Geçtiğimiz yılın teknoloji sohbetlerinin önemli bir kısmını sürücüsüz araçlar oluşturdu. Örneğin Lyft gibi şirketler sürücüsüz araçların trafiği azaltma potansiyelini savunuyor. 3M adlı şirket yeni akıllı yol sistemleri üzerinde çalışıyor. Fakat bütün bu gelişmelerin bugün yaşanan trafik sıkışıklığını ortadan kaldırması garanti değil elbette.
  • Çok kuşaklı yerleşim yaygınlaşacak: ABD’de iki veya daha fazla yetişkin jenerasyonun bir arada yaşadığı 60 milyondan fazla çok kuşaklı ev mevcut. Şehirde yaşayan göçmen nüfusun artmasıyla hem imkansızlıklardan hem de yaşam tarzı seçimlerinden ötürü bu rakamın artması bekleniyor.
  • Butik kentçilik değer kaybediyor: Gelecekte daha adil bir kamusal alan oluşturulması adına çeşitli girişimler yapılıyor.
  • Artırılmış gerçeklik kamusal alana girecek: Yaşamlarımız ve etkileşimlerimiz dijital alana daha fazla kaydıkça fiziksel alanı kullanma şeklimiz de öyle olacak gibi duruyor.
  • Kurumsal kampüsler 20. yüzyıl köklerinden kurtulacak: Teknoloji şirketleri, canlı yerleşim yerleri oluşturmayı amaçlayan tasarımlar uğruna izole kampüs modelini yeniden şekillendirmeyi düşünüyor.
  • Su şehirlerin geleceğini şekillendirecek: Günümüzde yaşanan doğal afetler, şehirlerimizin geleceğinde suyun belirleyici faktör olacağına, tasarımcıların sağlığımız ve güvenliğimiz için bu gerçeği göz önünde bulundurması gerektiğine işaret ediyor.

Alman otomobil üreticisi Porsche, Tesla‘ya rakip olabilecek nitelikte bir spor araba üretmeyi hedeflediğini ilk kez 2015’te açıklamıştı. Edinilen bilgilere göre şirket dört tekerlekten çekişli üç adet elektrikli aracını 2019’a kadar piyasaya sürmeyi düşünüyor. Şirket Mission E modelinin 300, 400 ve 500 kilowatt’lık üç versiyonunu üretecek.

Volkswagen Group ve Hyundai, tamamen otonom araçlar için, eski Google yöneticisi Chris Urmson‘ın şirketi Aurora Innovations ile iş birliğine gidiyor. Her iki otomotiv devi de bu iş birliğinden doğacak araçlar için bu yılın sonlarında prototip testlerine başlamayı ve 2021’de netice almayı hedefliyor. Urmson ve otonom araç demişken 2015’teki TED konuşmasına göz atmak isteyenler olabilir belki.

İki genç Türk girişimcinin İngiltere merkezli markası Young Mans Brew, Türk kahvesi ve biranın birleşimi olan yeni ürünleri K&H için Kickstarter‘da fon arayışında.  Hedefe ulaşmalarına 24 gün ve hatırı sayılır miktarda Dolar var.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

7 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: