Haftanın Özeti: 165

18 - 24 Aralık 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, ABD Başkanı Donald Trump‘ın Kudüs’ü ‘İsrail’in başkenti’ olarak tanıma kararına karşı Türkiye ve Yemen tarafından hazırlanan tasarıyı oyladı. BM üyesi 193 ülkeden 172’sinin katıldığı oylamada 9’a karşı 128 oyla Trump’ın kararının hükümsüz olduğuna karar verildi, 35 ülkeyse çekimser kaldı. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu oylamanın sonucunu tanımayacaklarını söylerken, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise neticeyi Filistin için bir zafer olarak değerlendirdi.

Kararın bağlayıcılığı olmasa da sonuç Trump’ın uluslararası arenada yalnız bırakıldığını gösteriyor.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]2018’deki Pyeongchang Kış Olimpiyatları’nda Güney Kore adına Olimpiyat meşalesini robotlar taşıyacak.[/inlinetweet] Bu son gelişme, önümüzdeki yıllarda düzenlenecek Olimpiyat oyunlarında gözlemlenecek robot devriminin sadece küçük bir parçasını oluşturuyor. Zira HUBO adlı robotların Kış Olimpiyatları’ndaki tek görevi bu da olmayacak. 85 HUBO robotu, etkinlik boyunca güvenlik, temizlik ve bilgi hizmetleri konusunda da görev alacak.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]171 yılın sonunda, Belçika telgraf hizmetine veda ediyor.[/inlinetweet] Telgraf teknolojisini 1830’da icat eden İngiltere 1982’de, ABD 2006’da, dünyanın en büyük telgraf pazarına sahip Hindistan ise 2013’te sistemi terk etmişti. Belçika da 29 Aralık’ta bırakıyor.

Kimilerine göre 19. yüzyıl teknolojisi sayılan telgrafın Instagram ve Snapchat çağında hala hayatta olması bile oldukça şaşırtıcı.

Fransa / Louveciennes’deki eski Fransa Kralı XIV. Louis’nin şatosu (Chateau Louis XIV) 2 yıl önce adı açıklanmayan bir müşteri tarafından 300 milyon Dolar’a satıldığında Fortune dergisi tarafından dünyanın en pahalı evi olarak değerlendirilmişti. Bu alıcının Suudi Arabistan’a büyük değişimler getiren Veliaht Prensi Muhammed bin Salman olduğu öğrenildi. Salman aynı yıl, 500 milyon Dolarlık bir yat ve 450 milyon Dolarlık bir Leonardo da Vinci tablosu da satın almıştı. Şatonun 21. yüzyılın nimetlerinden sayılan ses-ışık-ısıtma sistemleri 17. yüzyıl dekorasyonuyla kamufle edilmiş durumda. Ayrıca şatoda sinema salonu, şarap mahzeni, Carrara mermerinden XIV. Louis heykeli ve fresklerle bezeli bir tavan bulunuyor.

Ülkede mali tasarrufu savunan ve Suudi seçkinlerin zenginleşme amaçlı yolsuzluklarıyla mücadele eden prensin bu müsrif harcamaları söylemleriyle oldukça ters düşüyor.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Irak, geçtiğimiz ay düzenlenen Kainat Güzellik Yarışması’na 45 yıl aradan sonra ilk kez bir yarışmacı gönderdi.[/inlinetweet] ABD ve Irak çifte vatandaşlığına sahip Iraklı Sarah Idan, yarışma öncesinde İsrailli Adar Gandelsman’la çekildiği fotoğrafı sosyal medyada paylaştı. Idan fotoğrafın altına İngilizce olarak ‘Bayan Irak ve Bayan İsrail’den barış ve sevgilerle’ mesajını paylaşsa da internet üzerinden ölüm tehditleri almaya başladı. Fotoğrafı kaldırmayan Idan, İsrail hükümetini desteklemediğini ve fotoğrafın Filistin’e bir saldırı olduğunu düşünen herkesten özür dilediğini belirten bir açıklama paylaştı. Idan’ın ailesi Irak’tan ayrılmak zorunda kalırken, ölüm tehditleri almaya devam eden güzel de -haklı olarak- ülkesine dönmeye korktuğunu söylüyor.

TÜİK’in yayımladığı 2016 yılı eğitim harcamaları istatistiklerine göre, bu alanda yapılan harcamalar 2015’e göre yüzde 18,9 artarak 160 milyar 873 milyon TL oldu. En çok artış yüzde 31,6’yla ortaöğretimde gözlendi. Eğitim harcamalarının gayri safi yurtiçi hasıla içindeki payı yüzde 6,2’ye yükseldi, yapılan harcamaların yüzde 74,2’si devlet tarafından karşılandı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz‘ın açıklamasına göre Türkiye 2015 yılında milli gelirin yüzde 5,8’inden fazlasının eğitime ayırarak  Avrupa’da eğitime en fazla harcama yapan ülke oldu.

Ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2017 yılı bütçe sunumunda 2006-2017 arasında gayri safi yurtiçi hasıladan ayrılan eğitim bütçesinin yüzde 3’lerden yüzde 5’lere yükseldiği ve 2015’te yüzde 4,5 olduğu görülüyor.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) verilerine göre dünya genelinde 262 gazeteci hapiste.[/inlinetweet] Bunların yaklaşık dörtte üçü devlete karşı suçlar, en az 21’iyse yalan haberler nedeniyle hükümlü bulunuyor. Mahkum gazeteci sayısının en yüksek olduğu ülke geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da 73 gazetecinin hapiste olduğu Türkiye. İkinci sıradaki Çin’de 41 ve üçüncü sıradaki Mısır’daysa 20 gazeteci mahkum.

İlk üç sıradaki ülkeler toplamın yüzde 51’ini oluşturuyor.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Fatih Terim teknik direktör olarak dördüncü kez Galatasaray’ın başına geçti.[/inlinetweet] Terim takımla 1,5 yıllık sözleşme imzaladı. İmza töreni Türk Telekom Stadyumu’nda gerçekleştirildi.

Fransız Yelkenci Francois Gabart sadece 42 gün 16 saat içinde dünyayı tek başına turlama rekorunu kırdı -hem de Thomas Coville‘e ait olan eski rekoru 6 gün daha kısaltarak.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]ABD Savunma Bakanlığı’nın 2007-2012 yılları arasında UFO araştırmalarına 20 milyon Dolar’dan fazla harcama yaptığı öğrenildi.[/inlinetweet] Araştırma programının incelediği olağandışı vakalar arasında askeri pilotların gördükleri iddia edilen ve fizik kurallarına aykırı hareket eden uçan cisimler de yer alıyor. Gelişmiş Havacılık Tehdit Tanıma Programı (Advanced Aviation Threat Identification Program) olarak isimlendirilen çalışmaların belli bir ölçekte hala sürdürülüyor olması da söz konusu. Programın eski çalışanları tek hedefin dünyadışı varlıklar olmadığını, Çin ve Rusya tarafından geliştirilmesi muhtemel ileri teknoloji uçakların da bu kapsamda araştırıldığını belirtti. “Paralar nereye gidiyor?” diyenler için videosu aşağıda. 

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Fransa Parlamentosu petrolle doğalgazın arama ve üretimini 2040’a kadar tamamen sonlandıracak[/inlinetweet] olan yasayı onayladı. Artık mevcut sondaj izni yenilenmeyecek ve yeni arama ruhsatı verilemeyecek. Çevre Bakanı Nicolas Hulot yasanın gelecek nesillerin iyiliği için getirildiğini söyledi. Yasak, Fransa ekonomisinin yükünü azaltacak ve Paris İklim Anlaşması şartlarını karşılamayı da kolaylaştıracak.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Dünyanın en dik füniküleri İsviçre / Stoos’ta hizmete girdi.[/inlinetweet] 53 milyon Dolar’a mal olan füniküler teknik ve mali sorunlar yüzünden beklenenden 2 yıl geç hizmete başladı.

Dünyanın en pahalı kahvesi, kahve çekirdeğiyle beslenen fillerin dışkısından toplanan çekirdeklerin temizlenip kavrulmasıyla elde ediliyor. Yöntem Kanadalı kahve uzmanı Blake Dinkin tarafından 10 yıllık bir süreçte geliştirildi. Asya ve Ortadoğu’daki lüks otellerde tadabileceğiniz kahvenin fincanı 50 Dolar.

ABD Sahil Güvenlik ekipleri Kasım ayında Pasifik Okyanusu’nda yürüttükleri bir görev sırasında toplam 53 milyon Dolar değerindeki kokain paketlerinin iplerine dolanmış bir deniz kaplumbağası buldu. Ekip kaplumbağayı kurtarırken 800 kilodan fazla olduğu tahmin edilen kokaine de el koydu. Paketlerin, ekiplerin varlığı fark eden kaçakçılar tarafından okyanusa atıldığı tahmin ediliyor.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: