Haftanın Özeti: 126

20 – 26 Mart 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

İnovasyon her kuruluşun daha iyi anlamak istediği fakat ölçülmesi ya da değerlendirilmesi zor olan bir kavram. Uluslararası tasarım firması Ideo bu konuya bir miktar açıklık getirebilmek için kolları sıvadı. Şirket kendi 26 yıllık proje arşivindeki verileri analiz ederek inovasyonu değerlendirmede kullanılabilecek altı parametre belirledi. Bunlar; amaç, deneysel çalışmak, işbirliği yapmak, çalışanları motive etmek, sektörde olup bitenleri takip etmek ve yeni fikirleri başarılı şekilde geliştirebilmek. Bu parametrelerden yola çıkan firma, büyük şirketlerdeki ekip çalışanlarının performans farklarına odaklanan Creative Difference adlı bir anket üretti. Ideo, sonuçlar doğrultusunda şirketlere inovasyon odaklı tavsiyelerde de bulunuyor.

Bir yıldır 100’den fazla şirketle anket yürüten firma bu sayede veri sahibi oldu.

Apple’ın yeni aldığı bir patent, iPhone ve iPad’leri, Macbook benzeri taşınabilir bir bilgisayarı çalıştırmak için kullamayı amaçlıyor. Patente göre iPhone’lar bilgisayara işlemci gücü sağlamanın dışında bir dokunmatik fare, iPad’ler ise bir ekran olarak kullanılabilir. Apple ayrıca iPhone ekranlarının nasıl çatladığını anlamak için sensörlerden faydalanmak ve Apple Watch’ları kurma koluyla şarj etmek için de patentler aldı.

Hong Kong’lu bir fotoğrafçı birkaç kamera parçasını kullanılarak sıfırdan tam teşekküllü bir Lego kamerası yaptı. Bir tuşla çektiği fotoğrafları anında basabilen Lego kamera, Yashica 80mm F3.5 ve Fuji Instax‘ın parçalarının üzerine inşa edilmiş.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Walmart, mağaza içinde kullanılacak drone’ların patentini aldı.[/inlinetweet] Düşünülen sisteme göre drone’lar, marketin farklı bölümleri arasında ürün taşıyabilecek. Aynı zamanda belirli iniş noktalarında çalışan ve müşterilere ürün teslimi yapabilecek. Rafların üstüne kurulması düşünülen otomatik drone sisteminin ayrıntıları henüz belli değil. Wal-mart’ın patenti şimdilik market içi drone’ların günlük işleyiş ve yönetimde nasıl bir yer edinebileceğine dair bir taslak sunuyor.

Kudrone hassas fotoğrafçılık için GPS, otomatik algılama ve 4K kamera özelliği ile panoramik çekimler yapabilen bir drone. Indiegogo‘dan fon toplayan 109 Dolarlık araç selfie çağının drone’u olarak adlandırılabilir.

Apple sonbaharda ABD Federal İletişim Kurulu’na (FCC) gizemli bir patent başvurusu yapmış, söz konusu cihazın ne olduğu açıklanmamıştı. Başvuruda ‘kablosuz cihaz’ olarak tanımlanan bu gizemli aletin, düşük güçle çalıştığı, Bluetooth ve yakın alan iletişimi (NFC) işlevlerine sahip olduğu söylentiler arasındaydı. FCC, geçtiğimiz hafta cihazın kullanım kılavuzu ve fotoğraflarını yayımladı.

Görünen o ki patenti alınan aygıt şirket içi kullanıma yönelik, kapılara monte edilebilen bir kimlik kartı okuyucu.

İskoçya’daki Saint Andrews Üniversitesi‘nden bir grup araştırmacı SWiM veya Shape Writing in Motion adını verdikleri yeni bir metin giriş sistemi geliştirdi. Birbirinden farklı ebatlarda dokunmatik ekranlı cihazlarda yazımı kolaylaştırmak için geliştirilen bu sistem sayesinde parmağınızı kaldırmadan ya da cihazınızı hareket ettirerek yazı yazmanız mümkün.

Fransız mobilya üreticisi Smarin dal benzeri bir şekle sahip, pirinçten yapılmış bir e-sigara alternatifi tasarladı. Le Sifflu isimli ürüne, tütün yerine bir damla uçucu yağ konuyor. Borunun silikon ağızlığına üflenerek, yağın kokusunun yayılması sağlanıyor. Le Sifflu ile kullanıcıların düzenli bir nefes ritmi geliştirmesi amaçlanıyor.

“Paramla rezil değil, tütsü olacağım” diyenlere.

ABD’li savunma sistemleri şirketi [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Lockheed Martin’in Bothell ofisi, ABD ordusu için geliştirdiği lazer topunu tanıttı.[/inlinetweet] Bu silah -Dünya rekoru olarak kayda geçen- 58 kW gücünde bir lazer ışığı gönderebiliyor. Ayrıca yeni fiber lazerler eklenerek top daha da güçlü hale getirilebiliyor (Red Alert’çüler FAV!).

Dünyanın en büyük lastik üreticilerinden Goodyear ilerlediği yolun şartlarını okuyabilen ve onlara uyum sağlayan yapay zekalı bir tekerlek üretti. Eagle 360 Urban isimli model, içinde barındırdığı sensörler sayesinde bulunduğu yüzeyin değişikliklerini algılayabiliyor. Sensörler sayesinde toplanan bilgiler daha sonra lastiğin taban yüzünü değiştirmek için kullanılıyor.

Hyperloop One her yerde duyuluyor. Fakat kendisinden neler beklemeliyiz? Bu teknoloji seyahat ekosistemini kapsüller ve portallarla yeni bir forma kavuşturacak, beklemenin kendisi de bekleme salonları ile birlikte tarih olacak. Bu seyahat konsepti sayesinde toplu taşımada bireysel özgürlüğe ve sesten hızlı seyahate imkanına ulaşacağız. Hyperloop ile birlikte uzaklık ve yakınlık kavramları -zaman ve mekan- değişirken, kafamızdaki şehir haritaları da dönüşüme uğrayacak. İnanamayanlar videosuna göz atmalı.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Parisliler bu yaz elektrikli hidrofil su taksisi ‘SeaBubbles’ ile tanışacak.[/inlinetweet] Bu baloncuk şeklindeki, tamamen otonom ufak gemilerin, vapurlar ve diğer deniz taksilerine iyi bir alternatif oluşturacağı düşünülüyor. Dalga ve güneş enerjisini elektriğe dönüştürerek çalışacak ‘deniz köpüğü’ kendi terminallerinde şarj edilecek. Bu sayede ulaşım için sıfır karbon salınımlı bir altyapı sunulacak. Yüksek yoğunluklu köpük ve cam elyafından yapılacak araçlar hızlı giderken dahi dalga yaratmayacak. Araç dünya yelkenli hız rekorunu iki kez kıran Alain Thébault ile dünya rüzgar sörfü hız rekorunu 2012’de kıran Anders Bringdal tarafından tasarlanmış.

Microsoft, şirketleri internete bağlı araçlar için geliştirdiği teknolojileri kullanmaları konusunda ikna etmek için yeni bir hamle yapıyor. Yazılım devi, Japon otomotiv markası Toyota ile yeni bir patent lisansı anlaşması imzaladığını açıkladı. Toyota, Microsoft’un navigasyon erişimi, eğlence ve ses algılama özellikleri bulunan yeni oto lisans programının ilk lisans partneri oldu. Otomotiv şirketi bu anlaşma ile elde ettiği patentleri ne amaçla kullanacağını açıklamadı.

Ripsaw EV2, ‘dünyanın ilk çift paletli lüks kişisel tankı‘ olarak lanse ediliyor. Aslen askeri kullanım için tasarlanan araç ayrıca dünyanın en hızlı paletli aracı olarak da dikkat çekiyor. Üretimi altı ay kadar süren kişisel tankın fiyatı lüks ve performans opsiyonlarına bağlı olarak değişiyor.

Hum Rider, trafik sıkışıklığını aşmanın en pratik yolu bizlere sunuyor. Bir düğme ile yerden yükselip yana doğru genişleyen sistem birden fazla kişide olunca kendi trafiğini oluşturabilir. Trafikten kaçış olması ümidiyle.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

7 Yorum

  • Telefon üzerinden Vimeo videoları izlenmede pek sorun yaşanıyor. Pratik olmuyor. Bütün örnek videoları Youtube kaynaklı olsa daha güzel olur. Böyle bir seçeneğiniz varsa tabi eklerken..

    • Evet benimde dikkatimi çekti. Eline, yüzüne yüzlerce kişinin kanı bulaşan denilse daha makbul olurmuş.

  • Yazdıklarınızı okumaktan büyük keyif alıyorum.
    Yolunuz İzmir’e düşerse sizinle tanışmaktan mutluluk duyarım.

  • Amirim, sayfayi asagi kaydirirken yüklenen sayfa modelleri gibi bir yapi kurabilirseniz bölüm atlama sorunu ortadan kalkar sanki…

  • “21. yüzyılın yeni liderlik modeli ve değişen zamanlarla ilgili fikirlerini paylaşıyor”

    hayır paylaşmıyor

  • Amirim, Yamashita seni anlatmış en çok. Sana gelen fikre evet dediğin ve bunu yıllardır istikrarla devam ettirdiğin için çok ÇOK teşekkürler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği