Haftanın Özeti: 126

20 – 26 Mart 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema / TV / Kültür / Sanat

Hırvat sanatçılar Olinka Vistina ve Drazen Grubisic, yaşadıkları ilişkinin bitmesinin ardından parçalanan aşklarını hatırlatan objeleri bir araya getirerek Kopuk İlişkiler (Broken Relationships) Müzesi’ni açmaya karar vermiş. Bu koleksiyonu görmeye gelen ziyaretçiler kendi aşklarını hatırlatan objeleri de bırakabiliyor.

Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’te açılan müzeyi her gün binden fazla kişi ziyaret ediyor.

Uygulayıcıları tarafından genellikle net.art olarak anılan internet sanatı internet üzerinden yayılan eserler olarak tanımlanabilecek bir sanat türü. Örneğin, garip bir web sitesi veya ağlar aracılığıyla belirli bir şekilde yayılması için tasarlanmış bir virüs bile bazen bu kapsamda yer alabilir. İlginizi çektiyse detayları şurada.

Science Gallery Dublin’de sergilenen bir sanat eseri kullanıcısını kullanılmış hissettirmeyi hedefliyor. Kurulan düzenek galeri ziyaretçilerinin bir kolunu kelepçelerle sıkıştıran ve ziyaretçiden güç alan bir parçadan oluşuyor. Elektrot ile donatılmış manşetler sayesinde kolunu alete sokan ziyaretçinin kol kaslarına küçük bir elektrik sarsıntısı gönderiyor ve böylece otomatik bir sözleşme yapıyor. Ziyaretçiler makinenin isteğine göre hareket etmeye başlayınca elektrik akımı duruyor. Ancak ziyaretçi gereğinden fazla hareketsiz durursa elini eserden çıkarmak için karşısına başka bir kurbanın geçmesi gerekiyor. Bir ‘makine egemenliği simülasyonu’ da denebilir.

Mimar ve Tasarımcı Tomotosi bir süredir kişilerin davranışlarını yöneten sosyal olayları kayıt altına alıyor. 2014 yılında açtığı bir serginin parçası olan çalışma, ‘fotoğrafçıyı konu edinerek’ klasikleşen imgelerin fotoğraflanmasının ne kadar evrensel bir davranış tipi olduğuna dikkat çekiyor.

Yeterince uzun süre esere baktığınızda Mona Lisa‘nın yüzünde mutluluk, şefkat, huzursuzluk, melankoli, hüzün hatta belki gaz sancısı bile görmeniz mümkün. Ancak yeni bir araştırma tüm bu duyguların, sanatseverlerin kuruntusu olduğunu, Mona Lisa’nın aslında sadece mutlu göründüğünü ortaya koyuyor. Resmin mutlu ve üzgün versiyonlarını hazırlayan araştırmacılar, katılımcılara bu görselleri gösterdiğinde orijinal resim de katılımcılar tarafından mutlu versiyonlarla aynı kategoriye kondu.

Tebessümüyle akıllarda soru işareti bırakan Mona Lisa.

The Economist’in kültür sanat platformu 1843 Magazine, Çin bilimkurgu edebiyatındaki detayları ve bu türün başarılarını mercek altına aldı. Çinli genç yazarların kendi toplumlarını eleştirmek için bilimkurguyu kullandıklarını belirten makale ile popüler Çin bilimkurgu hikayelerinin şifreleri çözülüyor.

TÜRVAK (Türker İnanoğlu Vakfı) Sinema-Tiyatro Müzesi‘nin geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz Sinema Eleştirmeni, Tarihçi, Yazar ve Çevirmen Giovanni Scognamillo’nun anısına düzenlediği Giovanni Scognamillo “Türk Sinemasının Levanten Beyoğlu Kontu” sergisi 5 Nisan’da açılıyor. Sergide Scognamillo’ya ait fotoğraflar, oyuncak ve kuru kafa koleksiyonu ile günlük hayatta kullandığı özel eşyalar yer alacak.

SALT Galata’da 53. Kütüphane Haftası dahilinde hazırlanan Kütüphanelerde Dijital İnsanbilimleri programında dijitalin araştırmaya katkısı, arşiv ve kütüphane kataloglarının sayısallaştırılması gibi konular irdelenecek. 29 Mart’ta yapılacak bir söyleşiyle başlayacak olan etkinlik 5 Nisan’da yaratıcı okuma atölyesiyle son bulacak.

Dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketi IBM, ses ve ruh halimizi müziğe dönüştürmeyi amaçlayan yapay zeka uygulaması Watson Beat’i Amerikalı müzik grubu Phony Ppl ile buluşturdu. Midi klavye ile bir süre vakit geçirdiğiniz Watson Beat, melodiyi analiz ediyor ve daha sonra altı farklı ruh hali sunuyor.

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, korsan e-kitap indirenlerin çoğunun ortalama korsan içerik kullananlara kıyasla daha yaşlı ve zengin olduğu ortaya çıktı. Korsan karşıtı bir şirket olan Digimarc için yapılan araştırmada, 30 ila 44 yaşlarında olan ve geliri 60 ila 100 bin Dolar arasında değişen kişilerin korsan e-kitap kullanmaya daha yatkın olduğu görüldü.

Yeni kaleme alınan bir yazı müzik dinleme platformu Spotify’ın sektördeki gücünü ortaya koydu. İlk kurulduğu dönemde kullanıcı kitlesini büyütebilmek için müzik şirketlerinin isteklerine boyun eğen şirketin telif hakkı ödeme uğraşı meyvelerini vermeye başladı. Platform 50 milyon ücretli ve devasa ücretsiz dinleyici kitlesiyle bugün internet üzerinden yayın yapan diğer bütün platformlar arasından sıyrılmış durumda. Sanatçılarının görünürlüğünü ve takip edilebilirliğini artırmak isteyen şirketler ise şu an Spotify’a ihtiyaç duyuyor. Şimdi onlar düşünsün. 

Platformun en büyük handikaplarından biri elde ettiği gelirin yüzde 70’ini plak şirketlerine ödemek zorunda olmasıydı.

Gorillaz grubunun yeni albümünden dört şarkı, Pazartesi gecesi bazı hayranların grupla ilişkili bir Vimeo hesabına erişmesiyle sızdırıldı. Yeni albümden şarkıları Google’da arayan bir Reddit kullanıcısı (omegapro200) ‘Saturn Barz’ adlı şarkının, Vimeo üzerinde parola korumalı bir videosu bulunduğunu fark etti. Bir başka Reddit kullanıcısı (mrmoosechill) ise videoyu görüntülemek için farklı parolalar denedi ve daha sonra bazı yeni Gorillaz şarkılarının ‘2017’ parolasıyla dinlenebildiğini keşfetti. Söz konusu video da yayımlandı:

Tsugumi Ooba’nın yazdığı Takeshi Obata’nın resmettiği popüler manga serisi animeden sonra şimdide film oldu. Dünya çapında bir fenomen haline gelen Death Note, 25 Ağustos’ta Netflix ile geri dönüyor. Ayrıca efsane karakter Ryuk’a Willem Dafoe sesiyle hayat verecek.

Yıllara meydan okuyan çocuk programı [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Susam Sokağı’na (Sesame Street) farkındalık yaratmak adına otizmli bir kukla eklendi.[/inlinetweet] Dört yaşındaki otizmli karakter Julia, Susam Sokağı’nda önümüzdeki hafta yayımlanacak bölümlerinden itibaren yer almaya başlayacak. Julia, 2015 yılında otizm farkındalığı yaratmak amacıyla basılan özel bir Susam Sokağı kitabında da yer alıyordu.

2013 yılından beri 112 filmi izleyicilerle buluşturan ve ‘Ankara Engelsiz Filmler Festivali’ adıyla bildiğimiz organizasyon, 5. yılında seçkisini tüm Türkiye ile ‘Engelsiz Filmler Festivali‘ adı altında paylaşıyor. Engelli bireylerin sosyal ve kültürel haklarını kullanabilecekleri koşulların yaratılmasının bir zorunluluk olduğunu hatırlatma amaçlı yola çıkan festival, bu yıl 5-7 Mayıs tarihlerinde Eskişehir, 12-14 Mayıs tarihlerinde İstanbul, 18-23 Mayıs tarihlerinde ise Ankara’da izleyiciler ile buluşacak.

Yeşilçam sineması ‘gevşeyen gönül yaylarını’ zamanında oldukça fazla kez konu edindi. Biz de hazır havalar ısınmaya başlamışken iyi gideceğini düşündüğümüz ve ücretsiz izleyebileceğiniz klasikleri sıraladık.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekleriz. Hepinize iyi haftalar!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

7 Yorum

  • Telefon üzerinden Vimeo videoları izlenmede pek sorun yaşanıyor. Pratik olmuyor. Bütün örnek videoları Youtube kaynaklı olsa daha güzel olur. Böyle bir seçeneğiniz varsa tabi eklerken..

    • Evet benimde dikkatimi çekti. Eline, yüzüne yüzlerce kişinin kanı bulaşan denilse daha makbul olurmuş.

  • Yazdıklarınızı okumaktan büyük keyif alıyorum.
    Yolunuz İzmir’e düşerse sizinle tanışmaktan mutluluk duyarım.

  • Amirim, sayfayi asagi kaydirirken yüklenen sayfa modelleri gibi bir yapi kurabilirseniz bölüm atlama sorunu ortadan kalkar sanki…

  • “21. yüzyılın yeni liderlik modeli ve değişen zamanlarla ilgili fikirlerini paylaşıyor”

    hayır paylaşmıyor

  • Amirim, Yamashita seni anlatmış en çok. Sana gelen fikre evet dediğin ve bunu yıllardır istikrarla devam ettirdiğin için çok ÇOK teşekkürler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği