Korsan e-kitapçılar yaşlı ve zengin

Korsan e-kitap kullananlara yönelik yapılan bir araştırmada bu kişilerin, tahmin edilenin aksine orta yaşlı, zengin ve eğitimli olduğu ortaya çıktı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

2017 yılında insanlar istedikleri içeriği internet üzerinden indirmeye alışkın. Bu içerikler genellikle film, dizi ya da müzik oluyor. Ancak tüm bunların yanında, küçümsenemeyecek bir e-kitap korsanlığı da bulunuyor. E-kitaplar diğer dijital içeriklere göre hem daha ucuz hem de boyut olarak çok daha küçük. Bu sebeple bir e-kitap edinmek çoğu zaman sadece birkaç tık uzaklıkta.

Korsanla mücadele şirketi Digimarc için, Nielsen tarafından yapılan bir araştırma, e-kitap korsanlığının boyutlarına ve detaylarına ışık tutuyor. Sonuçları Londra Kitap Fuarı‘nda açıklanan araştırma ilginç sonuçlar sunuyor.

Yaşlı ve zenginler

Geçmişte yapılan korsan araştırmalarında, genç kullanıcıların en büyük korsan tüketim grubunu oluşturduğu gözlenmişti. Bu araştırmada da 18-29 yaş aralığındaki kullanıcıların, yetişkin e-kitap korsanlarının yüzde 41’ini oluşturduğu görüldü. Ancak asıl ilginç olan ise 30-44 yaş aralığındaki kullanıcıların, toplam korsan nüfusunun yüzde 47’sini oluşturmasıydı. Bu grupların dışında kalan yüzde yaklaşık 13’lük kesim ise 45 yaş üzerinde. Yani e-kitap korsanlarının önemli bir çoğunluğu orta yaş ve üzerindeki kişilerden oluşuyor.

Daha da ilginci, bu kullanıcıların bedava kitaba çok fazla ihtiyacının olmaması. Çok fazla parası olmayan üniversite öğrencilerinin korsana yönelmesi belki biraz anlaşılabilir ancak, e-kitapları korsan yollarla indirenlerin önemli bir kısmı (yüzde 36) yılda 60 ila 99 bin Dolar (yaklaşık 215 bin ila 357 bin Lira) kazanıyor. Yüzde 29’un geliri ise yıllık 100 bin Dolar’dan (yaklaşık 360 bin Lira) daha fazla.

En çok korsan e-kitap alanlar eğitimliler

Araştırma sonuçları şaşırtmaya devam ediyor. Eğitim alan insanların bu konularda daha bilinçli olacağını, yayınevlerine ve yazarlara para kazandırmak isteyeceğini düşünebilirsiniz. Ancak araştırmaya göre, e-kitapları korsan olarak indirenlerin yüzde 70’i en az bir üniversite bitirmiş. Hatta yüzde 32’si, üniversiteden sonra da yüksek öğrenime devam etmiş.

Ama düşününce sonuçlar çok da şaşırtıcı değil. Sonuçlar kitap okuyan kitle de eğitimli ve nispeten yüksek gelir sahibi orta yaşlı insanlardan oluşuyor.

E-kitapların elde edilme şekline baktığımızda çeşitli yöntemlerle karşılaşıyoruz. Torrent sitelerinden kitap indirmek en popüler yöntemlerden birisi. Ayrıca korsanlığın flaş diske kitapları atarak arkadaş ortamında paylaşma şeklinde de gerçekleştiği görülüyor. E-kitapları Dropbox gibi dijital depolara atıp buradan paylaşmak da ayrı bir yöntem.

Korsan daha kolay

Tahmin edileceği gibi, bu kitlenin e-kitapları korsan olarak indirmesinin ana sebebi kitapların maliyeti değil. Korsan e-kitap kullananların çoğu (yüzde 58), asıl sebebin kolaylık olduğunu dile getiriyor. Korsan sitelerin sağladığı kolaylık ve kitap çeşidi dijital satış platformları tarafından sağlanamadığı için pek çok kişi korsana yöneliyor. Yine de maliyeti düşünenlerin sayısı da az değil. Korsanların yüzde 51’i bu yöntemin daha ucuz ya da ücretsiz olmasının bir tercih sebebi olduğunu söylüyor. Yüzde 17’lik bir kesim ise dijital içeriğe para vermemesi gerektiğine inanıyor.

Tüm bu bilgiler ışığında her yıl internet üzerinden satılabilecek 31,5 milyon kitap korsan olarak indiriliyor. E-kitapların tanesinin yaklaşık 10 Dolar olduğunu düşünürsek, kaybedilen toplam gelir 315 milyon Dolar civarında. Sadece alışverişi kolaylaştırmak ve çeşitleri artırmak, bu paranın en azından yarısının sektöre geri kazandırılması anlamına gelebilir.

Kaynak: Torrent Freak

Korsan e-kitap kullananlara yönelik yapılan bir araştırmada bu kişilerin, tahmin edilenin aksine orta yaşlı, zengin ve eğitimli olduğu ortaya çıktı. Digimarc tarafından Nielsen'e yaptırılan araştırmaya göre e-kitap korsanları genellikle 30-44 yaş arası, yıllık geliri 60 ila 100 bin Dolar olan, en az bir üniversite mezunu kişiler. Bu korsanların yasa dışı yöntemi tercih etmesinin sebebi ise kitapların ücretinden ziyade, korsan kaynakların daha kullanışlı ve kolay olması.

5 Yorum

  • 65 yaşındayım, arada sırada e-kitap indiriyorum. Genellikle ücretsiz olanları.

    Son zamanlarda gözlemlediğim şu. 200 sayfalık bir roman-dışı kitapta %10 kadar yeni ve/veya anlaşılır biçimde düzenlenmiş bilgi oluyor. Kalanı, övgüler, teşekkürler, konuyla ilgili önceki bilimsel tartışmalar, gereksiz açıklamalar oluyor. Neden bunlara para vereyim. Neden böylesi bir yayına para vererek ağaçların kağıda dönüştürülmesine yardım edeyim.

    e-kitap olayına gelince neden aynı oranda ilgili ama gereksiz ayrıntılara ödeme yapayım. Uygun fiyatlandırılmış ve özlü yazılmış kitaplara her zaman ödemeye hazırım.

    e-kitap indirip, okuyup ne değdiğini, okuyucu tarafından belirlenen bir sistem bulunsa nasıl olurdu?

  • İşin diğer tarafindan da bakmak lazım. Ölümlerinin üzerinden onlarca, yüzlerce yıl geçmiş yazarlar üzerinden onca parayı kazanan da aynı yayınevleri. Bana dayatılan bu dünya düzenini ben seçmedim ki her şeyini destekleyeyim! Herkes yeni düzene ayak uyduracak, üzgünüm, başka yolu yok.

  • Bu e kitap indirme ve okuma tespiti emin olun ülkemizle hiç bir ilgisi yok. Bir kere zaten Ülkemizde teknolojiyi bu kadar ileri seviye kullanan belirtiğiniz yaş üzerinde çok az. Ayrıca konunun başka bir ironik tarafı ülkemizde zengin olup kitap okuyan var mı sorusu :D Yani kısacası zahmet edip Türkçeye çevirmişsiniz ama ne yazık ki çok çok yanlış. Gerçek istatistikleri isterseniz ben size yardımcı olabilirim. :)

  • Benim korsan ekitap okuma sebebim kesinlikle daha kolay ulaşılabilir ve çeşitli olması. Vakti zamanında satın aldığım bir kaç kitabı calibro cihazımda okumayı beceremedim. Ayrıca okuduktan sonra başkasına veremiyor olmam da canımı sıkıyor.
    Korsan olarak okuduğum ve beğendiğim kitapların yazarı hayattaysa veya kitap ilk kez türkçeye çevrilmişse, basılı halini satın alıp birilerine hediye ediyorum ya da kütüphaneye veriyorum. Bunu yaparken niyetim yazara ya da yayınevine ekonomik destek olmanın yanı sıra kitabın satış sayısını bir tane olsun arttırmak ve benzer yayınları talep etmiş olmak.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği