Haftanın Özeti: 115

2 - 8 Ocak 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

ABD / Michigan Üniversitesi’nde emojiler üzerine yapılan bir araştırma için 212 ülkeden 4 milyon akıllı telefon kullanıcısının 427 milyon mesajı analiz edildi. Buna göre, dünyanın genelinde en sık kullanılan görsel, gülmekten gözleri yaşaran emoji. Bunu; kalp, gözlerinden kalp fışkıran insan ve kalpli öpücük emojileri takip ediyor. Araştırmanın bir de ülkelere göre sık kullanılan emoji sıralaması var ki pek eğlenceli.

ABD’de değeri 10 milyar Doları aşan internet girişimi sayısı 8 oldu.

  1. Uber: 68 milyar Dolar.
  2. Airbnb: 30 milyar Dolar.
  3. Palantir: 20,53 milyar Dolar.
  4. Snap(chat): 18,19 milyar Dolar.
  5. WeWork: 16,9 milyar Dolar.
  6. SpaceX: 12 milyar Dolar.
  7. Pinterest: 10,47 milyar Dolar.
  8. Dropbox: 10 milyar Dolar.

Bu yıl geleneksel ekonomiye yönelik faaliyet gösteren büyük şirketlerin birçok internet girişimini satın alması bekleniyor. Geleneksel dünyanın devlerinin bu stratejiyle hedefledikleri yetenek / fikir transferi, yenilikçi çözüm ve ürünlere sahip olmak, yeni müşteri ve dağıtım kanallarına sahip olmak ve rekabetçi kalmak. Bu kapsamda General Electric’in yerini sağlamlaştırmak için bu yıl Google’dan daha çok satın alma yapacağı öngörülüyor.

Türkiye’de uzatılan olağanüstü hal (OHAL) kapsamında hazırlanan 679, 680 ve 681 nolu kararnameler Resmi Gazete‘de yayımlandı. 680 nolu Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile internet kullanıcı bilgileri polisin erişimine açıldı. Son yayımlanan KHK ile polise internet abonelerinin kimlik bilgilerine ulaşabilme hakkı tanındı. Erişim sağlayıcıları, yer sağlayıcıları ve içerik sağlayıcıları, internet kullanıcılarıyla ilgili talep edilen bilgileri (mahkeme / savcı kararı olmaksızın) emniyet birimlerinin bilişim suçlarıyla mücadele birimlerine verecek.

Düşünce kuruluşu Freedom House, 2016 için sosyal medya raporlarını yayınladı. Buna göre kullanımı yüzünden en çok tutuklanılan sosyal ağ Facebook, en çok yasaklanan ise WhatsApp. Türkiye’ye özel sonuçlar biraz daha yürek burkucu.

İran Adalet Bakanlığı, ülkedeki psikologların uyarısıyla popüler mobil oyun Clash of Clans’i yasakladı. Oyunun şiddeti ve aşiret çatışmalarını özendirdiği belirtildi. İranlı psikologlar ayrıca oyunun aile içi ilişkileri de olumsuz etkilediğini ve genç oyuncuların oyuna bağımlı olduğunu ifade ediyor.

Güvenli web bağlantı protokolü HTTPS, mahremiyet ve güvenlik açısından elzem hale gelmiş durumda. Neyse ki site sahipleri ve kullanıcılar da duruma uyanmış durumda. Zira güncel verilere göre 2016 yılında HTTPS protokolündeki (kriptolu) web trafiği, kriptosuz bağlantıyı geride bıraktı.

Daha çok internette kimliğini gizlemek isteyenlerin tercih ettiği Tor protokolü ve web tarayıcısının sanıldığı kadar işe yaramayabileceği ortaya çıktı. Bir konferansta paylaşılan teknikte ilk adım olarak ‘avcı site’ insan kulağının duyamayacağı frekansta (ultrason) bir ses dalgası yayıyor. Ziyaretçinin cep telefonu yakındaysa ve içinde bu sinyale ayarlı bir uygulama (örneğin bir anda popülerleşen bedava bir oyun?) yüklüyse sistem kullanıcıyı eşleştiriyor. Böylece ziyaret ettiğiniz site sizin tam olarak kim olduğunuzu hiçbir soru sormadan (ve sizin haberiniz olmadan) öğrenmiş oluyor.

Koolova adlı fidye virüsü sisteminize bulaştığında her benzeri gibi bilgisayarınızdaki dosyaları kriptolayıp okunmaz hale getiriyor ve şifreyi vermek için fidye istiyor. Ancak onun belirlediği fidye para değil. Koolova’dan kurtulmanız için virüsler hakkında 2 makale okuyup kendinizi eğitmeniz gerekiyor. Eğer kurban tembellik eder de makaleleri okumazsa belirli bir süreden sonra şifrelenen dosyalar teker teker silinmeye başlıyor. Okunması istenenler Google Güvenlik Blogu’ndaki ‘İnternette gezinirken güvende kalın’ ve BleepingComputer’ın ‘Jigsaw Fidye Virüsünün Şifresi Çözüldü’ başlıklı yazıları.

Amerikan hükümeti, Rusya’nın ABD’nin başkanlık seçimleri sırasında yaptığını iddia ettiği siber ataklarla ilgili olarak misilleme yapmayı düşünüyor. Fakat bu bir siber saldırı olmayacak. ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, Senato’da ‘milli gücün bütün bileşenlerini düşünerek‘ atağa geçmeleri gerektiğini belirtti; bunun üzerine ekonomik yaptırımların üzerinde duruluyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Herkesin yazı yazabildiği, etkileşime açık blog platformu Medium, küçülmeye gidiyor.[/inlinetweet] CEO Ev Williams şirketin üçte birine denk gelen 50 kişiyi işten çıkardığını ve merkez San Francisco dışındaki bütün ofisleri kapattığını açıkladı. Platformun yeni hedefi yazarları ve okurları yalan / yanlış haberlerden sıyırıp hak ettikleri şekilde ödüllendirmek.

Medium’un Kurucu ve CEO’su Ev Williams aynı zamanda Twitter’ın da kurucu ortaklarından biri.

Net Applications tarafından yapılan araştırmaya göre, Microsoft’un emektar tarayıcısı Internet Explorer ve Windows 10’la beraber hayatımıza giren Edge’in kullanım oranı hızla düşüyor. Diğer tarayıcılardan daha az RAM kullanmasıyla dikkat çeken Microsoft Edge dahi rakibi Google Chrome’un epey gerisinde.

Facebook’ta paylaşılan yalan – yanlış haberlerin ABD seçimlerinde Donald Trump’ın ekmeğine yağ sürdüğü iddiası yakında seçime girecek Almanya’yı (ve dolayısıyla Alman Hükümeti’ni) tedirgin etmeye devam ediyor. Facebook yönetimi aldığı eleştirilerin ardından bu tip paylaşımları önlemek için çalışmalara başladığını duyurmuştu. Fakat bu çalışmalar Almanya’yı tatmin etmemiş olacak ki Başbakan Angela Merkel 24 saat içinde silinmemesi halinde Facebook’un paylaşılan her yalan haber ya da nefret içerikli söylem için 500 bin Avro ceza ödemesini istiyor.

New York Times gazetesinde yayınlanan bir rapora göre Rus Ordusu çatışmayı savaş alanından çıkarıp siber alana taşımak için dünyanın en iyi hackerlarından oluşan bir ekip kurdu. Kremlin’in bu kapsamda üç yıl boyunca internet üzerindeki iş arama sitelerinden ve sosyal medyadan programcıları, profesyonel yazılımcıları ve teknolojiden anlayan üniversite öğrencilerini araştırdığı belirtiliyor. Hatta Rus yetkililerin ülkede yasa dışı bir hayat süren yetenekli hackerları bile işe aldığı ifade ediliyor. ABD başkanlık seçimlerine Rus hackerların müdahale ettiği gerekçesiyle Rus diplomatların ABD’den gönderilmesi, bu iddiaları doğrular nitelikte.

Fransa, özel hayat ve dinlenme hakkının korunması amacıyla şirketlerin çalışma saatleri dışında çalışanlarına e-posta ve bildirim göndermesini yasakladı. ‘İnternetten Kopma Hakkı’ ile daima işe bağlı olarak yaşayan ve mesai saatlerinin dışında da akıllı telefon ve bilgisayar kullanarak çalışmaya devam etmek zorunda kalanların psikolojik rahatsızlık ve uykusuzluk gibi problemlerinin çözülmesi hedefleniyor.

AppStore platformunda Apple cihazlara yönelik uygulama geliştirenlerin 2016 cirosu bir önceki seneye kıyasla yüzde 40 artışla 20 milyar Doları geçti. Yeni yıla da hızlı giren App Store, daha ilk günlerde 240 milyon Dolar ciro yaparak bugüne kadarki en yüksek günlük satış rakamına ulaştı. 2016 toplamında en çok indirilen uygulama Pokemon Go olurken Noel ve yılbaşında en çok indirilen uygulamaysa Super Mario Run olarak kayıtlara geçti.

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in Facebook profilinde eskiden yazan bilgiye göre ateist olduğu düşünülüyordu. Fakat [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Zuckerberg, Noel kutlaması için 25 Aralık’ta paylaştığı durum güncellemesinde ateist olmadığını belirtti.[/inlinetweet] Kullanıcılardan birinin “Sen ateist değil miydin?” diye sorması üzerine Zuckerberg, “Hayır. Yahudi geleneklerine göre yetiştirildikten sonra bir süre kendi kendime bir şeyleri sorguladığım bir dönem yaşadım. Şu anda ise dinin oldukça önemli bir şey olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Princeton Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı üç yıl önce Facebook’un 2017 yılına kadar kullanıcılarının yüzde 80’ini kaybedeceğini söylemişti. Facebook’u bir tür salgın hastalığa benzeterek, salgınlar üzerinden edindikleri tecrübeler dahilinde vardıkları bu kanı karşısında şu an için pek haklı çıkmış gözükmüyorlar.

Honey, internette bulunan mevcut indirimleri fark edip, size en uygun olanları seçenek olarak sunan cüzdan dostu bir tarayıcı uzantısı. Hikayesi, üç çocuk babası bir adamın pizza siparişleri için indirim kuponu bulmak istemesiyle başlıyor. Eklenti, şu an kullanıcılarına kıyafetten otel odasına geniş, indirimli bir yelpaze sunmakta.

iknowwhatyoudownload.com sitesi sayesinde arkadaşlarınızın Bittorrent ağından neler indirdiğini görmeniz mümkün. Bunun için torrent linkini ‘kurbana’ yollayıp tıklamasını beklemeniz yeterli. Sitenin amacı tam anlaşılamamakla beraber, kimi kullanıcılar sitenin çalışmadığını belirtiyor. Ayrıca kullanıcıların trafik akışlarını takip ettiği için I Know What You Download’ın illegal bir oluşum olduğunu düşünenler de mevcut.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Vikipedi 2016’nın en popüler 5 bin başlığını açıkladı.[/inlinetweet] Buna göre, ilk sırada 75 milyonu aşan görüntülenme sayısıyla ABD’nin Seçilmiş Başkanı Donald Trump yer alıyor. Hemen ardından, pornografik video sitesi XHamster ve Meksika’nın televizyon kanalı Proyecto 40 geliyor.

ABD’nin New York şehri 13 bin adetle dünyanın en fazla taksiye sahip metropollerinden. Bu yoğun filo şehirde doğal olarak çok fazla trafik sıkışıklığı, gürültü ve kirlilik olmasına neden oluyor. Oysa MIT Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı (CSAIL) tarafından yapılan bir çalışma, şehirde sadece 3 bin paylaşımlı aracın, mevcut 13 bin taksi filosunun yerini alabileceğini ortaya koydu. Nüfusu her sene artmasına rağmen (43 yıldır değişmeyen ve hiçbir sisteme sahip olmayan) 17 bin 395 taksiyle şehre yetişmeye çalışan İstanbul için bir benzeri mümkün müdür dersiniz?

Facebook’un yapay zeka araştırma ekibi FAIR Team 2016 yılının Nisan ayından bu yana sitede paylaştığınız görselleri Deep ConvNet adlı yapay zeka algoritmasıyla inceliyor ve içeriğine göre etiketliyor. Bağımsız bir ekip tarafından Google Chrome ve Mozilla Firefox web tarayıcıları için geliştirilen bu eklenti Facebook’ta görsellere bakarken normalde size gösterilmeyen bu etiketleri de görmenizi sağlıyor. Yapay zekanın hangi noktaya ulaştığını gözlemlemek adına birebir.

Remi, her cep telefonuna yüklenebilecek, bulutta çalışan ve konuşma dilini (ve karmaşık talepleri) anlayıp yardımcı olmayı başaran bir yapay zeka. Henüz kapalı beta sürecinde ama tanışmak ve tecrübe etmek için ön kayıt yaptırabilirsiniz.

Binlerce izleyiciye ulaşan seebotschat adlı Twitch kanalı Google’ın iki yapay zeka asistanının kendi aralarında yaptığı sohbeti canlı yayınlıyor. Kanal sahibinin Vladimir ve Estragon adını verdiği yapay zekalar kimi zaman ilginç konulara sapan beyin yakan bir sohbete imza atıyor.

Watch live video from seebotschat on www.twitch.tv

Instagram’da paylaşma derdine yemeğini sıcak yemeye hasret kalanlar, müjde! Foodee sadece yemek görsellerini paylaşabildiğimiz yepyeni bir sosyal ağ. Tabaklarınıza konu ve açıklamalar ekleyebildiğimiz uygulamada puanlama ve fiyat aralığını da paylaşmak mümkün.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

8 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği