3 bin paylaşımlı araç New York’a yeter

MIT tarafından yapılan bir çalışmada, 3 bin adet paylaşımlı aracın, New York City'deki 13 bin taksinin yerini alabileceği ifade edildi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

13 bin taksisiyle New York City (NYC) dünyanın en fazla taksi barındıran şehirlerinden birisi. Bu taksi nüfusu da şehirde çok fazla trafik sıkışıklığı, gürültü ve kirlilik olmasına neden oluyor. MIT Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı (CSAIL) tarafından yapılan bir çalışmada, NYC’de 3 bin paylaşımlı aracın, 13 bin taksinin yerini alabileceği ifade edildi.

CSAIL araştırmacıları, NYC taksilerinin seyahatlerine dair verileri kullanarak bir algoritma geliştirdi. Bu algoritma sayesinde, 3 bin adet dört kişilik aracın, şehirdeki taksi ihtiyacının yüzde 98’ini karşılayabileceği belirlendi. Bu sistemde bir müşterinin ortalama bekleme süresi 2,7 dakika olarak ifade edildi. Sistemin en önemli kısmı, araçların dinamik bir şekilde konum değiştirmesi ile her zaman ihtiyaç duyulan alanlara hizmet sunulabilmesi. Bu sayede 3 bin araçlık sistem, taksilere göre yüzde 20 daha hızlı çalışıyor.

Minibüsler de denkleme dahil olabilir

CSAIL ekibi, aynı zamanda farklı çözümler de deneyerek daha az araçla daha fazla kişi taşımanın yollarını araştırdı. Buna göre 10 yolcu kapasiteli 2 bin minibüs, şehrin taksi ihtiyacının yüzde 95’ini karşılayabiliyor. Sistem ayrıca gelen taleplere göre farklı araçlar da kullanabilir. Örneğin bir spor karşılaşması ya da konser çıkışına dört kişilik bir çok araç göndermek yerine on kişilik daha az araç gönderilebilir.

Sistem gelen tüm talepleri tek bir merkezden görüntüleyip uygun araçlar için yeni rotalar belirliyor. Araçlar taleplere göre yeni rotalara yönlendirildikten sonra, boştaki araçlar daha yüksek talep bulunan noktalara gönderiliyor.

 

Algoritma ve otonom araçlar

Çalışmayı yürüten Profesör Daniela Rus “En büyük zorluk, binlerce talebi geldikleri anda araçlarla eşleştirebilen gerçek zamanlı bir çözüm üretmekti. Bunu bizim geliştirdiğimiz yöntemde yapabiliyoruz çünkü bu ilk adım yol ağını algılayıp bunu sanal ortama detaylı bir şekilde aktarmamıza olanak sağlıyor.” diyor.

Uber ve Lyft gibi şirketler de büyük ihtimalle benzer algoritmalar geliştirmek için çalışıyor ancak bu çalışmaları bir ticari sır olarak saklıyorlar. Ancak MIT’nin sistemini çalışır bir şekilde görmek, araç paylaşımının şehirlerin çehresini nasıl değiştireceğini gözler önüne seriyor. Prof. Rus “Sistem özellikle otonom araçlar için çok uygun. Araçları gerçek zamanlı taleplere göre yönlendirmek, otonom araçlar kullanıldığında çok daha kolay olacaktır.” diyerek geleceğin şehirlerinde ulaşımın nasıl gerçekleşeceğini açıklıyor.

Kaynak: The Verge

13 bin taksisiyle New York City (NYC) dünyanın en fazla taksi barındıran şehirlerinden birisi. Bu taksi nüfusu da şehirde çok fazla trafik sıkışıklığı, gürültü ve kirlilik olmasına neden oluyor. MIT Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı (CSAIL) tarafından yapılan bir çalışmada, NYC'de 3 bin paylaşımlı aracın, 13 bin taksinin yerini alabileceği ifade edildi. Bu sistemde bir yolcunun ortalama 2,7 dakika araç bekleyeceği ifade edilirken, dört kişilik otomobiller yerine on kişilik minibüsler kullanılması halinde sadece 2 bin aracın yeterli olabileceği belirtildi. Uzmanlar bu sistemin otonom araçlarla çok daha kolay uygulanabileceğinin altını çiziyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği