Haftanın Özeti: 101

26 Eylül – 2 Ekim 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

1998 yılından bu yana hizmet veren ve her geçen yıl daha da büyüyen [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Google, geçtiğimiz günlerde 18. yaş gününü kutladı[/inlinetweet]. Sitede doğum gününe özel bir doodle da yayınlandı. Şirket ayrıca bugüne dek kendi sitesi ve alt ürünleri ile ilgili bilgileri paylaştığı 19 farklı blogu bir araya getiren Keyword adlı platformu da tanıttı. Keyword bundan sonra tüm Google, Android, Youtube, Chrome vs. bilgilerine tek bir noktadan ulaşılabilmesini sağlayacak.

google-18-birthday

Google ofis ortamına ve grup çalışmasına pratiklik getirmek için 10 yıl önce sunduğu Apps for Work’ün ismini misyonunu daha iyi ifade ettiği gerekçesiyle ‘G Suite’ olarak değiştirdi. Gmail, Docs, Drive, Calendar, Hangouts başta olmak üzere bir dizi akıllı uygulamanın oluşturduğu G Suite, yeni ismiyle birlikte bilginin cihazlar, uygulamalar, insanlar ve gruplar arasında kolaylıkla hareket edebilmesini sağlama hedefine doğru yeni gelişmelerle ilerlediğini de duyurmuş.

Özellikle Hindistan gibi internet bağlantısının çok hızlı olmadığı ülkelerde mobil uygulaması çok rahat kullanılamayan YouTube, bu probleme çözüm olarak YouTube Go’yu geliştirdi. Yeni uygulama düşük veri tüketimiyle ya da çevrimdışı olarak kullanılabiliyor. İlk olarak Hindistan’da kullanıma sunulan uygulamanın önümüzdeki yılın başından itibaren tüm dünyada kullanıma sunulması bekleniyor.

pexels-photo

Özellikle genç kullanıcılar arasında oldukça popüler olan Snapchat, adındaki ‘chat’ kelimesini çıkartarak sadece Snap olarak yoluna devam etme kararı aldı. Şirket ayrıca Spectacles adını verdiği yeni kameralı gözlüklerini de tanıttı. Bluetooth ve WiFi yoluyla akıllı telefona bağlanabilen gözlükler, çekilen video ve fotoğrafların anında uygulama üzerinde paylaşılmasına olanak veriyor.

spectacles-5

Twitter seçkin bir kitleye tanıdığı ‘Moments’ özelliğini herkese açtığını duyurdu. Artık birbirine bağlanan tweetlerle hikayeler anlatmak herkes için mümkün.

24 yaşındaki Amerikalı oyuncu ve şarkıcı Selena Gomez’in Instagram hesabı rekor üzerine rekor kırıyor. Temmuz ayında ‘Instagram’da en çok takip edilen kişi’ unvanını ele geçiren Gomez aynı ay içinde, bu platformda en çok beğenilen fotoğrafın da sahibi olmuştu. Daha sonra bazı psikolojik sorunlar sebebiyle sosyal medyadan ve insanlardan bir süre uzak durma kararı alarak haftalardır hiçbir paylaşımda bulunmayan [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Selena Gomez, Instagram’da 100 milyon takipçiyi aşarak bu alanda bir ilke imza attı.[/inlinetweet]

@revivaltour

A post shared by Selena Gomez (@selenagomez) on

Türk Telekom Yönetim Kurulu, 26 Eylül 2016 tarihi itibariyle geçerli olmak üzere sektörün yakından tanıdığı Paul Doany’i CEO ve Genel Müdür olarak atadı. Doany Türk Telekom’un özelleştirilmesini takiben 2005 ile 2010 yılları arasında da CEO’luk görevini üstlenmiş ve önemli satın alımlara imza atmıştı.

turk-telekom

İran’da internetin kontrol altında tutulması ve yasalara aykırı içeriklerin engellenmesi amacıyla 2011 yılından bu yana milli internet projesi yürütülüyor. Bu proje kapsamında yabancı şirketlerin internet hizmetlerine erişim kısıtlanarak yerli şirketlerin kullanılması teşvik edildi. Ayrıca yabancı şirketler, ülkede sunucu bulundurmaya ve ülkenin yasalarına uymaya çağrıldı. Yurt dışı internet bağlantıları bilinçli olarak yavaşlatıldı ve hızlanması engellendi. Geçtiğimiz ay ilk ayağı tamamlandığı belirtilen projenin ikinci ayağının da 2017 Şubat ayına kadar tamamlanacağı düşünülüyor.

1-pokqemnurhttm2pyca4pna

WhatsApp’ın kullanıcı bilgilerini Facebook’la paylaşma kararına Almanya’daki düzenlemecilerden tepki geldi. Hamburg veri koruma yetkilisi Johannes Caspar, WhatsApp’ın elindeki bilgileri Facebook’la paylaşmasının güvenlik ve mahremiyet açısından doğru olmadığını dile getirdi. Benzer bir tepki de Hindistan’dan geldi. Şikayetleri değerlendiren Hindistan mahkemesi, WhatsApp’tan, izinsizce paylaştığı kullanıcı verilerini silmesini istedi.

cq3r1gww8aa8av3

Üstün güvenlikli kriptolu mesajlaşma uygulaması Signal uzun süredir iPhone ve Android kullanıcıları tarafından kullanılabiliyordu. Ancak bugüne dek bilgisayarlarda kullanılamayan uygulama, tüm platformlarda kesintisiz bir şekilde mesajlaşmak isteyenler için sorun yaratıyordu. Geçtiğimiz Nisan ayında Android kullanıcıları için masaüstü desteği sunmaya başlayan Signal, şimdi de iOS kullanıcıları için aynı desteği vermeye başladı.

signal-desktop-splash

Güvenlik şirketleri, -spam olarak da adlandırılan- istenmeyen e-posta rakamlarında ciddi bir artış bulunduğunu, bu artışın sebebinin ise Necurs adlı bot ağı ve ABD başkanlık seçimleri ile ilgili gönderilen e-postalar olduğunu söylüyor. Bu maillerin içeriklerinde zararlı sitelere linkler, kişisel bilgileri almaya yönelik formlar ya da içinde fidye yazılımı bulunan eklentiler olabildiği ifade ediliyor. Özellikle şirketler bu tarz e-postalardan korunmak adına çok seviyeli güvenlik önlemleri almaları ve çevrimdışı yedekleme yapmaları konusunda uyarılıyor.

150803-tech-cybersecurity2_8e1bd26e87aca94517ecc467a4795f7c-nbcnews-fp-1200-800

Kosovalı hacker (Th3Dir3ctorY takma adlı) Ardit Ferizi 1,351 ABD hükümet çalışanının bilgisini İŞİD hacker’larına sağladığı gerekçesiyle 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ferizi’nin 2015 yılında Amerikalı bir perakende satış şirketinin sisteminden elde ettiği verileri filtreleyip hükümet çalışanlarının kayıtları ile eşleştirerek İŞİD’in hack’ten sorumlu biriminin lideri Junaid Hussain’e verdiği öğrenildi. Hussain’in adı geçen kişilerin bulunup öldürülmesi emri ile internette yayınladığı liste Ferizi’nin sağladığı bilgilerle oluşturulmuştu. Hussain Suriye’de insansız hava aracı saldırısı ile öldürüldükten sonra bilgisayar eğitimini sürdürdüğü Malezya’nın Kuala Lumpur kentinde Kosova’ya dönmek üzereyken havalimanında yakalanan Ferizi’nin ülkesindeki hacker topluluğu içinde saygın bir yeri olduğu öğrenildi.

ardit

Dünya genelinde kurumların bilişim departmanlarının güvenlik yöneticileriyle yapılan bir ankete göre şirketlerin yüzde 40’ının şifreleri bir Word dokümanında, yüzde 28’i ise ortak bir sunucu üzerinde ya da USB bellekte tutuyor. Bunlara rağmen önemli hesapların yönetimi konusunda gelişmiş süreçlere sahip olduklarını ifade edenlerin oranı ise yüzde 55. Katılımcıların yüzde 79’u büyük siber saldırılardan ders alarak güvenliği artıracak gerekli önlemleri aldıklarını belirtmiş. Ne diyelim; bol şans!

secure (1200x800)

Washington Üniversitesi’nde geliştirilen teknikle, vücudumuza temas eden elektronik cihazlar, elimizde bulunan ve parmak izi okuyucu özelliği bulunan bir başka cihazdan gönderilen kimlik doğrulama verilerini insan vücudu üzerinden alabiliyor. Böylece hassas verileri kablosuz olarak iletmeye gerek kalmıyor. WiFi ve Bluetooth ile iletilen verilere dışarıdan erişim mümkün olduğu için, aktarım aracı olarak insan vücudunu kullanmak çok daha güvenli.

on-body-graphic

Microsoft’tan mahremiyet ve bilgi güvenliği konularında hassaslaştırdığı kullanıcılarının daha da tepkisini çekecek bir hamle geldi. “Query Formulation Via Task Continuum” – Görev Sürekliliği Üzerinden Sıra Formülasyonu – başlıklı patenti yazılım ürünleri için hayata geçerse uygulamalar arasında gerçek zamanlı veri paylaşımı yapılabilecek ve bütün bu paylaşımlar Bing arama sonuçlarının iyileştirilmesi için kullanılacak. Özelliğin opsiyonel mi dahili mi olacağı bilinmiyor ancak bir kapatma düğmesi icad edileceği kesin.

Her şey daha rafine arama sonuçları için...
Her şey daha rafine arama sonuçları için…

Uber, son zamanlarda geliştirdiği yeni özellikler sayesinde hem sürücülerin hem de yolcuların güvenliklerini artırmayı amaçlıyor. Son geliştirilen güvenlik sistemi ‘gerçek zamanlı kimlik kontrolü’ olarak isimlendirilmiş. Yeni sistem sürücülerin belirli aralıklarla selfie çekerek uygulamaya yüklemelerini gerektiriyor. Böylece hem sürücünün hesabının başkaları tarafından kontrol edilmesi engelleniyor hem de yolcular kimin arabasına bineceklerinden ya da aracın modelinden emin olabiliyor.

1745097732_5138213928001_8ff7379beacb558c8a44ea63480f443b-tmb1

Günümüzde büyük sayıların, istatistiklerin ve olasılıkların hesaba katılarak yapıldığı sigorta primleri hesaplamaları her tür varyasyonu kapsayacak şekilde geniş bir havuz oluşturmayı gerektiriyor. Ancak yeni teknolojiler bu havuzdan ‘havuzcuk’lar yaratarak sigortacılıkta masrafları büyük oranlarda düşürecek ve biraz da piyasayı sarsacak etkilerle yola çıkmış durumda. Geleceğin sigortacılığı için etkili olacak teknoloji trendleri şöyle sıralanmış:

  • Dijitalleşme: Özellikle maliyetlerin yüzde 38’inden sorumlu olan sigorta dolandırıcılığının önüne geçmenin mümkün hale gelmesi.
  • Sosyal ağlar: Şahışlar arası, gruplar arası, şahıs ve grup arası sigortacılığın yaygınlaşması.
  • Genom bilimi: Sağlık sigortalarında genetik verilerin göz önünde bulundurulması (bir anlamda sektörel amaçlı genetik ayrımcılık).
  • Alıcılar: Sigorta şirketlerinin istatistiklere değil sensörlerden edinilen gerçek verilere dayalı çalışmasının önünün açılması.
  • Yapay zeka: Sürücü kaynaklı kazaları yüzde 90 oranında azaltması beklenen otonom araç teknolojilerinin 2040 yılına kadar otomobil sigorta şirketlerinin yüzde 60’ını devre dışı bırakması bekleniyor.

car-accident-1200x800

Photolemur fotoğraf düzenlemeyi otopilota almanıza yarayan bir yapay zeka uygulaması. Gözlerinizin gördüğüne en yakın kareyi oluşturmak için bilgisayar bilimini ve sanatsal yaklaşımı birleştiren bu otomatik iyileştirici araç, deneme sürümünü sunmaya hazırlanıyor.

Mobil yüzyılda hayat damarlarımızdan biri haline gelen, kullanıcının olduğu kadar ürün ve markaların da vazgeçilmezi olan uygulamalar, sayı, çeşitlilik ve fonksiyonellik bakımından coştukça ‘en iyi’lerini bulmak güçleşiyor. Peki fevkaladenin fevkinde bir uygulamayı bayağı bir uygulamadan ayıran nedir? Co.Design’ın yüzlerce başvuruyu değerlendirerek belirlediği ‘sihirli formüle sahip’ 35 yenilikçi uygulama kendi kendini sipariş eden pizzalardan masaüstü araç-gereçlerimizi düzenleyen yapay zekalı asistanlara kadar geniş bir yelpaze sunuyor.

Unutmayın: Her şey için en az bir uygulama vardır.

Girişimlerin serüvenlerini süslü hikayelerle dinlemek yerine büyüme rakamları ile izlemek isteyenler için şeffaf girişimler dizini: Transparent Startups. Şirketlerin kar sayaçlarının ve büyüme oranlarının yer aldığı bu panoyu kolaylıkla takip edebilir ya da kendi girişimizin de listede yer alması için başvuruda bulunabilirsiniz.

startup

Dijital arkeolojinin en güzel örneklerinden biri ile karşınızdayız: Emojilerin ortak atası, en ilkel hali ile ‘smiley’ / gülücük nasıl icad olundu? Şakalı diyaloglar için bir belirteç arayışındaki Scott Fahlman’ın ‘:-)’ önerisini içeren 19 Eylül 1982 tarihli orijinal yazışma 2002 yılında ortaya çıkarılmış. Bilinen en eski ‘gülücüğe özel bir simge’ fikri ise Rus asıllı Amerikalı yazar Vladimir Nabokov tarafından 1969 tarihli The New York Times röportajında ifade edilmiş.

scottfahlman-banner2-998x380

Gelişmeler devam ediyor! Sıradaki sayfaya aşağıdan geçebilirsiniz.

12 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği