Haftanın Özeti: 100

19 – 25 Eylül 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

İnternetten önceki yaşamı hatırlayanlar bugün verili kabul ettiğimiz teknolojinin üzerine biraz düşündüklerinde her şeyin kadar kısa zamanda nasıl bu kadar tanınmaz hale dönüştüğünü anlamakta güçlük çekebilirler. Sosyal medyanın 12 yıllık patlamasal büyümesinin ve yaygınlaşmasının altında yatan 5 ana sebep şu şekilde sıralanmış:

  • İnsanlarla tanışma ve görüşme imkanı sağlaması.
  • Kullanıcı dostu tasarımı.
  • Ücretsiz olması.
  • İş ilişkilerini kuvvetlendirmeye ve iş bulmaya yaraması.
  • İş dünyası için yeni fırsatlar sunması.

‘.kp’ yerel kodu ile biten her web sitesinin alan adı bilgisini içeren bir sunucu yanlışlıkla açılınca dünya Kuzey Kore’nin sadece 28 adet web sitesine sahip olduğunu öğrenmiş oldu. Bu sayının ne anlama geldiğini daha net anlamak için Almanya’nın ‘.de’ alan adı ile kayıtlı 16 milyondan fazla, Çin’in ‘.cn’ alan adıyla biten 10 milyondan fazla sitenin olduğunu belirtmekte fayda var. Kuzey Kore’nin nüfusu ise 25 milyon. Sızıntı verisi ilk olarak Güvenlik Mühendisi Matt Bryant tarafından GitHub’da paylaşıldı.

kore

Google’ın Google Trips adlı mobil uygulaması, seyahatlerin can sıkıcı detaylarını mümkün olduğunca ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Uygulama bir şehirdeki önemli tarihi turistik yerleri ya da güzel mekanları daha önceden oraları gezmiş olan kişilerin yorumlarına göre listeliyor. Örneğin, farklı günlük planlar içinden Barselona’nın “Eixample Bölgesi” planını seçerseniz, ünlü mimar Gaudi tarafından yapıları görmeniz tavsiye ediliyor. Google Trips’i kendi belirlediğiniz seyahat planı için kullanmanız da mümkün. Uygulamadaki günlük planları telefonunuza indirerek kaydedebiliyorsunuz. Böylece internet bağlantınız olmayan yerlerde de planlara erişmeniz mümkün oluyor. Google Trips’i Android ve iOS işletim sistemlerinde kullanmak mümkün.

 

Google akıllı mesajlaşma uygulaması Allo’yu tanıttı (Android & iOS). Dahili  Google asistanı sayesinde ‘Akıllı Cevaplar’ adı verilen otomatik cevaplar başta olmak üzere gündelik hayat için pek çok bilgisayar üretimi öneri sunan uygulama mahremiyet tartışmalarını da beraberinde getirdi. Kullanıcı mesajlarının şirket sunucularında sınırlı bir süre için değil belirsiz süreliğine tutulacağı anlaşılınca pek çok kaygılı sorunun muhattabı olan Google, mesajların kullanıcı tarafından silinene dek sunucularında tutulmasının sebebini akıllı cevap teknolojisinin konuşma geçmişi uzadıkça daha iyi performans göstermesi olarak gösterdi.

Google Android işletim sistemini haksız rekabete sebep olacak şekilde yapılandırması sebebiyle Avrupa Komisyonu’na 7,4 milyar dolar ceza ödemek zorunda kalabilir. Savunması için üçüncü kez ek süre isteyen şirket mobil telefon üreticilerine Google Search ve Google Chrome tarayıcısını telefonlara önden yüklemeyi zorunlu tutarak rakiplerini saf dışı bırakmakla suçlanıyor. Üreticiler bu zorunluluğu karşılamazsa telefon kullanıcıları Google uygulamalarını kullanamıyor. Google savunması için 7 Ekim’e kadar uzatma talep etti.

Avrupa Birliği yasaları Apple'dan sonra Google'ın da kabusu haline gelmiş durumda.
Avrupa Birliği yasaları Apple’dan sonra Google’ın da kabusu haline gelmiş durumda.

Facebook, son 2 yıldır sitedeki videoların ortalama izlenme sürelerini hesaplarken ilk 3 saniye içerisinde videoyu kapatan kişileri hesaba katmadığını açıkladı. Şirket bu durumun bir hata sonucu ortaya çıktığını ve en kısa süre içerisinde düzeltildiğini açıkladı. Ancak reklam verenler 2 yıldır Facebook’taki videolarının uzun uzun izlendiğini düşünerek Facebook’ta video kampanyaları düzenliyordu ve bu açıklama haklı olarak çok sert eleştirilere neden oldu. Facebook’un müşterilerine sunduğu verilerin üçüncü bir şirket tarafından kontrol edilmesi talep edildi.

06e1ddd0-5475-11e4-a673-65ef888e8179_facebook-getty-images

Twitter’ın karakter sınırını hepten sınırlayan uygulamalarında esnetmeye gideceğini vaktiyle duyurmuştuk. Şirketin kendi hesabından yaptığı açıklama ile fotoğraf, video, GIF, anket ve alıntı tweet’lerin artık 140 karakterden yemeyeceği kesinlik kazanmış oldu. Artık gerçekten 140 karakteriniz var, güle güle cikcikleyin.

Uygulama indirme sayısını artırmak isteyen reklamverenlere Twitter’dan yepyeni bir reklam formatı müjdesi geldi: Native Ads. Twitter İzleyici Platformu (TAP) üzerinden yürütülebilen reklam kampanyaları esnek formatları ve organik görünümlerinin yanı sıra kullanıcıları tek bir buton aracılığıyla uygulamaya yönlendirme kolaylığı ile öne çıkıyor.

Bir yıl önce Instagram iş dünyasından reklam almaya başlayacağını duyurmuştu. Reklamcılığının 5. ayında ise 200 bin reklamverenin ürün ve servislerini tanıtmak için Instagram’ı kullandığı açıklanmıştı. Bugün ise bu sayı katlanarak artmış ve 500 bin aktif reklamverene ulaşmış durumda. Reklamverenlere ek olarak platform 1,5 milyon kullanıcısının bireysel profilini (bu yılın başlarında kullanıma sunulan) ticari profil tipine çevirdiği belirtilmiş.

instagram-keyboard-app-take-pictures-photos-pics

Airbnb yaşadığı evi paylaşımlı kullanan kiracıların ev sahipleri ile de ortaklığa hazırlanıyor. Ev sahipleri Airbnb ve kiracılarla işbirliğine gitmeleri durumunda kiralama için kendi kurallarını koyabilecek ve kiracılarının elde ettiği kardan pay alabilecek. Böylece uygulamanın en çok başını ağrıttığı taraf olan ev sahipleri de memnun edilmiş olacak.

Temple-Airbnb-Logo

Tinder, sevilen (sağa / sola kaydırmalı) karar mekanizmasını iMessage’a getiriyor. Tinder Stacks adı verilen uygulama ile birlikte, telefonunda Tinder yüklü olan iPhone kullanıcıları arkadaşlarına kararsız kaldığı konularda iMessage üzerinden danışabilecek. Stack gönderilen kişiler beğendikleri seçenekleri sağa beğenmediklerini sola kaydırarak tercihlerini belirtebilecek.

screenshot_7

Konuya yakın kaynaklar Apple’ın, spor otomobil üreticisi McLaren’i bünyesine katmak için görüşmelerde bulunduğunu iddia ediyor. İki şirketin, Apple’ın uzun süredir üzerinde çalıştığı otonom araç teknolojisini hayata geçirmek için görüştüğü düşünülüyor. McLaren “Şu anda Apple ile bir yatırım görüşmesi yapmıyoruz” şeklinde bir açıklamada bulunmuş olsa da bu açıklamanın, “Yatırım için değil, satın alma için görüşüyoruz” ya da “Görüşmeler çoktan bitti, anlaşmaya vardık” şeklinde de yorumlanabileceği belirtiliyor.

mclaren_mp4-12c_-_frontansicht_3_30-_august_2012_dusseldorf

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Yahoo 500 milyon kullanıcısının kullanıcı adı, şifre, telefon numarası ve güvenlik sorularının çalındığını duyurdu[/inlinetweet]. Verilerin 2014’te, devlet desteğiyle yapıldığı düşünülen bir hacker saldırısında ele geçirildiği ifade edildi. Yahoo kullanıcılarının sadece Yahoo’da değil, benzer şifre ve güvenlik sorusu kullandıkları tüm hesaplarında şifre değişikliği yapması öneriliyor.

3000

Fotoğraf sanatçısı Trevor Paglen, Edward Snowden’ı anlatan Citizenfour filminin setinde Bill Binney’den aldığı tavsiyeyle okyanus tabanındaki internet kablolarının konumlarını araştırmaya başladı. 2 yıllık çalışmayla kabloların yerini tespit eden Paglen daha sonra aylarca tüplü dalış eğitimi alarak deniz altında fotoğraf çekebilecek yeteneğe kavuştu. 30’un üzerinde dalış gerçekleştiren Paglen, NSA’in dinlediği söylenen uluslararası internet kablolarını görüntüledi.

Tumon Körfezi, Guam
Tumon Körfezi, Guam

Oliver Stone imzalı ‘Snowden’ filminin gişe başarısı Rusya’da sürgün hayatı yaşayan Snowden’in affedilmesi için yürütülen kampanyaları güçlendirebilir. Filmde gerçek bir vatansever olarak ele alınan internet aktivisti, ABD hükümetinin yurt içinde ve dışında yürütttüğü haksız gözetleme kampanyaları ile ilgili bilgi ve belgeleri sızdırmıştı. Filme paralel olarak bazı sivil toplum kuruluşlarının Snowden’ın affedilmesi için kampanya yürüttüğü biliniyor. (SnowdeniAffedin.com)

Şeffaflık raporları iyidir fakat çoğu zaman sıradan kullanıcı için yeteri kadar anlamlı ve detaylı bilgi içermez. Twitter son şeffaflık raporunda kullanıcılarına daha önce hiç olmadığı kadar detaylı bilgi sunarak raporlara işlevsellik kazandırmış oldu. Özellikle veriye aç devlet kurumlarının sıralı şekilde açık açık belirtilmesi bir ilk olma niteliği taşıyor. ABD Twitter’a iletilen veri taleplerinin yüzde 44’üne sahip ve talep performansıyla ilk sırada yer alıyor. ABD’nin en çok bilgi talebinde bulunan kurumları ise FBI, CIA ve New York Bölgesel Savcılığı. Şeffaflık raporunda ayrıca talebin devlet kurumlarından mı özel kurumlardan mı geldiğini de belirtilmiş.

twitter logo

KingComposer en gelişmiş WordPress tabanlı sayfa düzenleyici olma iddiası taşıyor. Kendi UI’si sayesinde yüksek hız, performans ve daha yumuşak bir sürükle-bırak deneyimi sunan eklenti maksimum optimizasyon ve kullanım kolaylığı ile öne çıkıyor.

king-composer-free-wordpress-page-builder

RideData motosiklet sürücülerinin her bir yolculuklarını ayrı ayrı izleyerek kayıt altına alabilen ve bu kayıtlardan pek çeşitli veriler sağlayabilen bir uygulama. RideData ile GPS  bilgileriniz, virajı alma şekliniz, haritalama, hava durumu ve sürüşünüzü masaüstünden seyretmek de mümkün.

ridedata

SmileFocus, Google Chrome’a eklenerek her yeni sekmede yardım kampanyalarına destek vermeyi sağlayan bir uygulama. Kullanıcılar açtıkları her yeni sekmede gördükleri reklamlarla ihtiyaç sahiplerine yardımcı olabiliyor. Sekme açmak her gün yaptığımız bir iş olduğu için hayatımızda hiçbir değişiklik yapmadan ve para harcamadan yardım yapmak mümkün oluyor.

img_3139

Ucuz tabletleri ile tanınan DataWind Hindistan’da 3 adet 4G LTE kapasiteli telefon çıkarılacağını duyurdu. Fiyatları 45 ile 75 dolar arasında değişen modellerin 1 yıllık ücretsiz internet aboneliği ile satılması, en ucuzunun 1 GB RAM ve 8 GB dahili hafızaya sahip olması bekleniyor.

Hindistan'da epey popüler olan ucuz tabletten sonra sıra cep telefonları ve internette.
Datawind’in Hindistan’da epey popüler olan ucuz tabletinden sonra sıra cep telefonları ve internette.

Thimble isimli web tabanlı kod editörü ile bir yandan HTML, CSS ve JavaScript bilginizi geliştirip bir yandan kolaylıkla kendi web sitenizi yaparak yayına alabilirsiniz. (İşe örnek projeleri düzenleyerek başlayabilirsiniz.) Thimble, Mozilla Öğrenim Ağı‘nın bir parçası.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Türkiye`de internet girişimleri neden sapır sapır dökülüyor?[/inlinetweet] Washington merkezli Sidar Global Advisors (SGA) politik risk ve makroekonomik araştırma firmasının sahibi ve yöneticisi Cenk Sidar’a göre ilk problem Türkiye’deki girişimcilerin hala geleneksel zihniyetten kurtulamamaları. İkinci sorun ise Türkiye’nin son dönemde artan politik ve ekonomik risklerinin Türkiye’deki girişimlerin risklerini gereksiz yere artırması. Sidar gerek zihniyet değişikliği ile gerek özgürlükçü ve demokratik bir zemin oluşturarak girişimler için daha ideal bir ortam yaratılabileceğini belirtmiş.

startup

Gelişmeler devam ediyor! Sıradaki sayfaya aşağıdan geçebilirsiniz.

11 Yorum

  • İlk haftadan beri takip ediyorum. Hiç teşekkür etmediğimi fark ettim. Teşekkürler :). En başta bahsettiğiniz yenilikleri merakla bekliyorum. Şimdiden başarılar.

  • Böyle nitelikli ve açıklayıcı haberler için çok teşekkürler.Pazar günleri rahat rahat okumak en keyiflisi.Benim bir önerim var fotoğraflar bilgisayar ekranına büyük geliyor hem onunla alakalı haberi okumak hemde fotoğrafa bakmak tam bir sayfada biraz zor oluyor fotoğrafların boyutlarını biraz küçülterek bu sorunun çözülebileceğini düşünmekteyim.Emekleriniz için tekrar teşekkürler daha nice haftalara :).

    • İlginiz için biz teşekkür ederiz. Tasarım ve aktarıma yönelik arayışlarımız her dönem sürüyor. Bu bir evrim süreci. Biz de deneyerek öğreniyor, doğru olanları saklayıp yanlışları eliyoruz. Klasik bir söylem olacak belki ancak ‘bizi takip etmeye devam edin’.

  • Teşekkür ederiz Serdar Bey. Bir ufak soru, haberlerin toplanması, derlenmesi, yazılması sürecinde yardım aldığınız bir ekip var mıdır acaba?

  • Ben en çok okuma oranlarını merak ediyorum. En çok okunan kategori, en çok beklenilen sayfa, en çok paylaşılan içerik vs:)))
    İşim veri toplamak ve işlemek olunca tabi bunları merak etmeden edemiyor insan. Bir ara paylaşırsanız harika olacak:)))

    100 hafta. Büyük bir sabır ve disiplinle yapılan bir iş. Okumaya sıkılıyor insanlar ama siz birde her biri için kendi uslubunuzla daha ilgi çekici hale getiren metinler yazıyorsunuz. Okumazsam kendimi suçlu hissediyorum. Böyle bir emek ve tamamen ücretsiz.

    Çok teşekkürler Serday bey bu verdiğiniz büyük özverili emek için ve çok teşekkürler garanti bankası bu emeğe sahip çıkıp sponsor olup sürdürülebilir kıldığınız için. Normalde bankalar sponsor olduysa oraya buraya logolarını isimlerini koyarlar sizin sadece arada ürün tanıtımı tadında yenilikleriniz geçsede okadar olacak diyerek okumadan geçiyorum:))

    Dünya Halleri ekibine nice 100 haftalar

  • Cok yasayin amirimiz ve ekip.
    Yukarida “vay efendim egzoz gazi.salinim.yasak.2050”. asagida saatlerce reklam icin bosa gurul gurul calusan motorlar.. gozlerimi devirdim. Dinya halleri iste. Bi de.. o dominolari teeek tek renklerine gore duvarin dibine istiflemek isteyen bir tek ben miyim??

  • derlemeleriniz haberleri secişiniz ve yorum eklememeniz okuyucu ve takipcilere saygınızı gösteriyor.iyi ki farketmişim ve varsınız daim ve sağlıklı huzurlu kazançlı günler dilerim.

  • Merhaba Serdar Abi,

    Haftanın Özeti’ni ilk başladığı günden 50. haftasına kadar takip ettim. Sonra araya bir zaman girdi ve bir kaç haftadır tekrar takip ediyorum. Ancak şu var ki; son özetlerde kullanılan dil biraz yorucu. Cümleler fazla uzun,zaman zaman anlam düşüyor ya da bozuluyor. Bazen de noktalama işaretleri kullanılmıyor. O sebeple özeti okumak biraz ağır gelebiliyor. Belirtmek istedim İyi çakışmalar.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği