Haftanın Özeti: 100

19 – 25 Eylül 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.
(Künye sayfamızda da değindiğimiz gibi) 2 Kasım 2014 tarihinde hafta boyu ilgi çeken ancak hakkında bir şeyler yazmaya fırsat bulunamayan linkleri Pazar günleri paylaşma adına başlayan Haftanın Özeti serisi, 100 haftayı geride bıraktı. Yaz, kış, bayram, tatil, darbe, kargaşa demeden -bazen hiç tahmin edemeyeceğiniz kadar zor şartlarda- sektirmeden ve sürekli gelişerek karşınıza çıkan bu çaba, bugün kendi web sitesinde; ekibi, günlük haber akışı ve mecralarıyla kararlı bir şekilde yoluna devam ediyor. Önümüzdeki dönemde daha da heyecan verici bir dizi diğer gelişmeyle karşınızda olmayı hedefliyoruz. Bu süre boyunca bize destek veren, eleştiri ve önerileriyle yol gösteren, katkıda bulunan, sosyal medyada duyurulmasına yardımcı olan herkese teşekkürü borç biliriz. Sağolun, var olun.

Genel Gündem

Grip aşısı hakkındaki iddialar diğer tüm aşılara göre daha fazla çeşitlilik gösterir ve hemen her sene aşı döneminde yoğun olarak tartışılır. Bu aşıya ilişkin daha beter hasta ettiğinden hiçbir fayda sağlamadığına kadar 25 yaygın hurafe sıralanıp cevaplanmış. Hastalığın da aşının da mevsimindeyken bir bakmakta kesinlikle fayda var.

vaccine-3

Kimi zaman devlet sırları açığa çıktığında komplo teorilerini gölgede bırakacak bir takım ‘uçuk’ detaylar ortalığa saçılır. Devletlerin genellikle istihbarat örgütleri ya da gizli servisler üzerinden yürüttüğü ve bir şekilde açığa çıkan ‘çok gizli’, ‘yasadışı’ bazen de tüyler ürpertici bu operasyon ve eylemlerin bazıları Quora’da derlenmiş. Liste CIA tarafından yürütülen Project MKUltra’nın Otomatik Portakal’ın meşhur ‘beyin yıkama’ sahnelerine ilham veren uygulamalarından Fidel Castro’nun suikasti için çılgın planlara, Rus denizaltılarını etkisiz hale getiren dev deniz dibi vakumlarından komünistleri ‘temizlemek’ için Batı Avrupa, Balkanlar ve Rusya’nın çeşitli noktalarına döşenerek hazır bekletilecek 200’ün üzerinde nükleer silah önerisine kadar pek çoğumuzun hayaş dahi edemeyeceği ‘parlak’ fikir içeriyor.

Bunlar hep yaşanmış.
İşte bunlar hep yaşanmış.

Çöllerin yağmura hasret kaldığı gibi hasret kaldığımız barışı kendisi gelene kadar gıyabında kutlamak isterseniz 21 Eylül ‘Peace One Day’ olarak ilan edilmiş. Elçiliğini İngiliz aktör Jude Law’ın yaptığı Barış Günü 1999’dan bu yana kutlanıyormuş.

Avrupa Ekolojisi-Yeşiller Partisi’nin önerisiyle mecliste görüşülen ‘kullan-at’ tarzı plastik yemek ürünlerinin yasaklanması yönündeki yasa kabul edildi. Şirketlerin 2020 yılına kadar bu yasaya uyum sağlaması gerekiyor. Bu tip ürünlerin artık organik malzemelerden üretilmesi gerekiyor. Yasanın Avrupa Birliği serbest dolaşım kurallarına aykırı olduğunu iddia eden ambalaj endüstrisi ayrıca yeni üretilen organik ürünlerin de doğada öylece çözünmeye bırakılarak daha fazla kirliliğe yol açacağı savını öne sürüyor.

image_1474138846_66841531

Isviçre halkı bu ay ülkelerinin enerji politikasını kökten değiştirebilecek bir oylamaya gidiyor. Vatandaşlar 2050 yılına dek enerji üretimi için doğal kaynakların kullanım miktarını bugünün üçte biri seviyesine indirme hedefine ‘evet’ derse İsviçre ‘yeşil ekonomi’ye uyumun yasalarla zorunlu kılındığı ilk ülke olacak.

green

İklim Eylem Takibi (CAT) adlı organizasyonun yayınladığı rapora göre, küresel ısınmayı kontrol altına almak için 2035’te petrol tabanlı otomobil üretmeyi bırakmamız, 2050’de ise tüm petrol tabanlı araçlardan kurtulmamız bir mecburiyet. Paris’te dünya liderleri tarafından konulan ‘1,5 derece ısınmanın aşılmaması’ hedefine ulaşmak için ise ulaşımda karbon salınımını 35 yıl içinde sıfıra indirmemiz gerekiyor.

carbon-car-1366x576

İran İslam Cumhuriyeti’nin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in son olarak İranlı kadınların bisiklete binmelerine karşı verdiği fetva bazı kadınları durduramadı ve onlar hem bisiklete binmeyi sürdürüp hem de bisikletli görüntülerini internette paylaşmaya başladılar. Bu yasağın gerekçesi ise bisikletin toplumu yozlaşmaya sevk etmesi ve kadın iffetine aykırılığı olarak belirtilmiş. Bu videonun ve benzer videoların paylaşıldığı My Stealthy Freedom’ın Facebook sayfasından İranlı kadınların ‘vazgeçmiyoruz.’ sloganlı kampanyalarını izleyebilirsiniz.

Bazen sadece pedal çevirmek istersin.
Bazen sadece pedal çevirmek istersin. Ve bazen devlet buna bile karışır.

Avrupa’nın en yaşanılır 10 şehrini açıklamak isterdik fakat karşımıza bu işlerin öyle kolay olmadığını, ‘yaşanılabilirlik’ değerlendirmelerinin pek çok farklı değişkenden etkilendiğini vurgulayan bir araştırma çıktı. Örneğin Londra da Ljubljana da sakinlerinin barınma giderlerini ‘kabul edilebilir’ bulduğu Avrupa kentleri. Gel gelelim barınma masrafları değerlendirmesi sadece o kentte yaşayanların kanaatleri ile yapılamıyor. Hane geliri, evin yaşı ve genel durumu, yaşam alanlarının genişliği, yaşam masrafları gibi önemli faktörler ışığında hazırlanan 2015 Urban Europe raporu (PDF) şehirler, kasabalar ve banliyöler hakkında önemli veriler içeriyor.

city-nights-dreamy-world-6

Türkiye İstatistik Kurumu 2015 yılına ait Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Verilere göre [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Türkiye’nin en yüksek gelire sahip yüzde 20’lik grubunun toplam gelirden aldığı pay yüzde 46,5 oldu[/inlinetweet]. Gelir eşitsizliği ise bir önceki yıla göre arttı. Toplam gelirdeki en yüksek pay yüzde 49,7 ile maaş ve ücret gelirlerine ait olarak kaydedilirken nüfusun yüzde 14,7’si yoksulluk sınırının altında kaldı. Aynı sonuçlara göre [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Türkiye nüfusunun sürekli yoksulluk oranı yüzde 15,1’den 15,8’e çıktı[/inlinetweet]. Konuta ilişkin en büyük sorun izolasyon yetersizliğine bağlı ısınma sorunu olurken yemek ve ısınma başta olmak üzere ev ihtiyaçlarının karşılanamaması olarak tanımlanan maddi yoksunluk oranı yüzde 29,4’ten yüzde 30,3’e yükseldi.

Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Marka Danışmanı Güven Borça sıkça duyduğumuz, belki sıkça kullandığımız ancak ‘ne ki o?’ dense belki bir anda derli toplu bir tanımını yapamayacağımız ‘Beyaz Türk’ tabirinin ve onu karşılayan kimselerin tanımını yapmaya çalışmış. Siz de Borça’nın puanlama sistemine göre renginizi tayin etmek isterseniz Beyaz Türk kimdir? yazısı için 3 dakikanızı ayırabilirsiniz.

Olmadı şimdi.
Yenilenen formülüyle beyazlar daha beyaz, renkliler daha canlı.

İtalyan sanatçı Maurizio Cattelan tarafından tasarlanan tamamen ‘fonksiyonel’ 18 ayar altından oyulma Kohler marka klozet replikası Solomon R. Guggenheim Müzesi’nin 5. katında bulunan mütevazı bir kabinde ‘zor durumdaki’ ziyaretçilerini bekliyor. Sanatçı eserini yerinde ilk gördüğü an gözyaşlarını zor tuttuğunu açıklamış. İçine edileceği için duygulandığını düşündüyseniz yanıldınız. Anlayamazsınız.

golden

Kimileri için binlerce taşın ahenk içinde kusursuzca devrilmesi kadar tatmin edici pek az görüntü vardır. Hevesh5 isimli domino sanatçısının 8 gün boyunca toplam 25 saat çalışarak 15 bin domino taşı ile oluşturduğu üçlü spiral dizim meraklısı için konsantre bir seyir keyfi sunuyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Uluslararası Ceza Mahkemesi bundan böyle şirket yöneticilerini ve hükümetleri de çevre suçlarından sorumlu tutacak[/inlinetweet]. Savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, soykırım suçları gibi konularla ilgilenen Hollanda Lahey merkezli mahkeme, şirketlerin hükümet desteği ile yabancı topraklarda arazi ihlallerinde bulunmaları, doğal kaynakları sömürmeleri ve çevresel yıkıma sebep olmaları gibi konulara yaklaşımını genişleteceğini açıkladı ancak pek çok küresel şirkete ev sahipliği yapan Rusya, Hindistan, Endonezya ve Çin gibi ülkelerin uluslararası mahkemeyi tanımalarını gerektirecek Roma Statüsü’nü imzalamadıkları için bu uygulamalardan nasibini alamayacakları da iddia ediliyor. ABD, İsrail ve Sudan ise ilgili anlaşmayla yükümlü taraflar olmalarına karşın gelecekte mahkemenin bir parçası olmayı planlamadıklarını belirten ülkelerden.

studyatentho

Daha çok dünyanın bilinen en eski bilgisayarını taşı(yama)mış olmakla ünlü batık gemi Antikythera şimdi de 2 bin 100 yıllık bir insan iskeletini barındırmakla gündemde. Kemiklerden elde edilecek DNA ile geminin yolcuları ve meşhur Antikythera mekanizması hakkında daha fazla detaya ulaşılması bekleniyor. Yunanistan yakınlarında bulunan gemi en büyük batık olarak kabul ediliyor.

14 adet yeni nesil Scania kamyonunun 24 saat boyunca şaşkınlık yaratan bir uyum ve ritm ile 70 bin metrekarelik bir saat yaratma idealine tanıklık edin. Zamana karşı yarışmak diye biz buna deriz.

Gelişmeler devam ediyor! Sıradaki sayfaya aşağıdan geçebilirsiniz.

11 Yorum

  • İlk haftadan beri takip ediyorum. Hiç teşekkür etmediğimi fark ettim. Teşekkürler :). En başta bahsettiğiniz yenilikleri merakla bekliyorum. Şimdiden başarılar.

  • Böyle nitelikli ve açıklayıcı haberler için çok teşekkürler.Pazar günleri rahat rahat okumak en keyiflisi.Benim bir önerim var fotoğraflar bilgisayar ekranına büyük geliyor hem onunla alakalı haberi okumak hemde fotoğrafa bakmak tam bir sayfada biraz zor oluyor fotoğrafların boyutlarını biraz küçülterek bu sorunun çözülebileceğini düşünmekteyim.Emekleriniz için tekrar teşekkürler daha nice haftalara :).

    • İlginiz için biz teşekkür ederiz. Tasarım ve aktarıma yönelik arayışlarımız her dönem sürüyor. Bu bir evrim süreci. Biz de deneyerek öğreniyor, doğru olanları saklayıp yanlışları eliyoruz. Klasik bir söylem olacak belki ancak ‘bizi takip etmeye devam edin’.

  • Teşekkür ederiz Serdar Bey. Bir ufak soru, haberlerin toplanması, derlenmesi, yazılması sürecinde yardım aldığınız bir ekip var mıdır acaba?

  • Ben en çok okuma oranlarını merak ediyorum. En çok okunan kategori, en çok beklenilen sayfa, en çok paylaşılan içerik vs:)))
    İşim veri toplamak ve işlemek olunca tabi bunları merak etmeden edemiyor insan. Bir ara paylaşırsanız harika olacak:)))

    100 hafta. Büyük bir sabır ve disiplinle yapılan bir iş. Okumaya sıkılıyor insanlar ama siz birde her biri için kendi uslubunuzla daha ilgi çekici hale getiren metinler yazıyorsunuz. Okumazsam kendimi suçlu hissediyorum. Böyle bir emek ve tamamen ücretsiz.

    Çok teşekkürler Serday bey bu verdiğiniz büyük özverili emek için ve çok teşekkürler garanti bankası bu emeğe sahip çıkıp sponsor olup sürdürülebilir kıldığınız için. Normalde bankalar sponsor olduysa oraya buraya logolarını isimlerini koyarlar sizin sadece arada ürün tanıtımı tadında yenilikleriniz geçsede okadar olacak diyerek okumadan geçiyorum:))

    Dünya Halleri ekibine nice 100 haftalar

  • Cok yasayin amirimiz ve ekip.
    Yukarida “vay efendim egzoz gazi.salinim.yasak.2050”. asagida saatlerce reklam icin bosa gurul gurul calusan motorlar.. gozlerimi devirdim. Dinya halleri iste. Bi de.. o dominolari teeek tek renklerine gore duvarin dibine istiflemek isteyen bir tek ben miyim??

  • derlemeleriniz haberleri secişiniz ve yorum eklememeniz okuyucu ve takipcilere saygınızı gösteriyor.iyi ki farketmişim ve varsınız daim ve sağlıklı huzurlu kazançlı günler dilerim.

  • Merhaba Serdar Abi,

    Haftanın Özeti’ni ilk başladığı günden 50. haftasına kadar takip ettim. Sonra araya bir zaman girdi ve bir kaç haftadır tekrar takip ediyorum. Ancak şu var ki; son özetlerde kullanılan dil biraz yorucu. Cümleler fazla uzun,zaman zaman anlam düşüyor ya da bozuluyor. Bazen de noktalama işaretleri kullanılmıyor. O sebeple özeti okumak biraz ağır gelebiliyor. Belirtmek istedim İyi çakışmalar.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği