Haftanın Özeti: 100

19 – 25 Eylül 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Finans Teknolojileri

Daha önce haftalık ödeme sistemi kullanan dijital ödeme platformu Stripe, kullanıcılarına anında ödeme yapabilmek için Mastercard Send ve Visa ile anlaştı. Önceki sistemde, Stripe üzerinden ödeme alan kişilerin bu parayı kendi hesabına geçirmesi 10 günü bulabiliyorken artık sadece saniyeler içinde para aktarımı gerçekleşiyor. Böylece Stripe kullanan kişiler rahat, güvenli ve hızlı ödeme alabiliyor.

Text messaging

Modo çok çeşitli ve yönlü ödemeler dünyasının birleştiricisi olmayı hedefleyen bir dijital ödeme merkezi. Patentli COIN işlemi ile parasal değer transferinde yer alan taraflar farklı sistemlerini birbirlerine uyarlamalarına gerek kalmaksızın her kaynaktan her kaynağa aktarım yapabiliyorlar. ‘Küresel ödemeler için nakliyat konteynırı’ olarak nitelendirilen sistem şu anda ödeme, hediye, üyelik kartı avantajları, kupon ve indirimleri dijital cüzdanlara, dijital ağlara, üye işyerlerine ya da hesaplara iletebiliyor.

Hint Girişimciler Chaitra Chidanand ve Nitya Sharma tarafından oluşturulan Simpl, şimdiye kadar hiç görülmemiş bir kredi sistemi oluşturmaya hazırlanıyor. Sistem şu şekilde işliyor: Diyelim ki bir restorandan yemek sipariş etmek istediniz. Ödeme ekranına geldiğinizde ‘Simpl ile daha sonra öde’ butonuna tıkladığınızda, siparişinizin tutarı Simpl hesabınızdaki kredi limitinizden otomatik olarak düşülüyor. Size 15 gün içinde ödeme koşuluyla verilen bu limitten kullandığınız tutarı her ayın 1’i ve 16’sında Simpl’a ödemeniz gerekiyor. Yani 15 gün boyunca yaptığınız alışverişlerinizi tek seferde ödeyebiliyorsunuz. Temelde, maaşı alana kadar mahalle esnafına veresiye yazdırmakla aynı mantığa sahip uygulama, bu yöntemi daha sistemli ve güvenli bir hale getiriyor. 15 gün içerisinde alınan kredi ödenmediğinde bir sonraki kredi kullanılamadığı için kredilere faiz uygulanmıyor.

paypal-online

Etiyopya‘da bugüne dek para havalesi sadece fiziksel parayla (banknotla) ve fiziksel mekanlardan (bankalardan) gerçekleştirilebiliyordu. Özellikle yurtdışına yapılan transferler ağırlıklı olmak üzere havalenin Etiyopya’da 3,5 milyar dolarlık bir pazar olduğu tahmin ediliyor. Yeni duyurulan ve ‘Homesend’ adı verilen dijital tabanlı platformun ülkelerin ve sistemlerin farklılıklarını sıfırlayarak elektronik ödemenin ekonomiye olumlu etkisini belirginleştirmesi bekleniyor.

Etyopya ülke dışında çalışan vatandaşlarının ailelerine sıklıkla para gönderdiği ülkelerden biri.
Etyopya ülke dışında çalışan vatandaşlarının ailelerine sıklıkla para gönderdiği ülkelerden biri.

New York’ta kiracılar ve ev sahipleri için geliştirilen kişilerarası sigorta uygulaması Lemonade, akıllı danışmanıyla size özel bir sigorta tipi belirleyerek aylık ücret karşılığında evinizi ve eşyalarınızı güvence altına alıyor. Özellikle mobilyalı ev kiralama durumu için ideal bir çözüm sunan uygulama, kültürümüzde ‘depozito’ olarak adlandırılan illetin yerini tutar mı bilinmez ama ardında Lloyd’s gibi önemli isimlerin olması her şeyi değiştirebilir.

Finans teknolojilerin çeşitlenmesi ve yaygın kullanımı, 2025 yılına dek gelişmekte olan ekonomilerde 3,7 trilyon dolar civarında bir büyüme sağlayabilir. McKinsey Global Institute raporu bugüne dek finansal hizmetlerin dışında bırakılmış 2 milyar insanın ekonomiye katılmasının etkilerini ölçmeye çalışan ilk çalışma olma niteliği taşıyor. Söz konusu dönüşümün büyük oranda dijital ödeme teknolojilerinden kaynaklanacağı tahmin ediliyor.

Innovate-Mobile-Banking

Forrester Research raporuna göre 2021 yılına dek fintek şirketlerinin müşteri kazanımı ve memnuniyeti için en çok fırsat yapay zeka ve şeylerin interneti teknolojilerinden doğacak. O yılda blok zincirinin olgunlaşma aşamasında olacağı tahmin edilirken, yapay zeka ve şeylerin interneti verilerinin özellikle analiz ve öngörü için kullanılması bekleniyor.

AI-ross_A-1400x600

Fiziksel parayı dijital paraya göre daha mı zor harcıyoruz? Scrip dijital cüzdan konseptinin ardında yatan bu soru Apple gibi pek çok markanın finansal işlemleri mümkün olduğunca görünür yapmaya çalışmasının da sebebi. Bu şık, bilim kurgusal ve biraz da garip cihazla 26 dolarlık bir şey alınmak istendiğinde üzerine 20, 5 ve 1 defa basmak gerekiyor. Gayet basit bir mekanizması olan Scrip’in en önemli numarası ise fiziksellik değil güzellik. Buton, tuş, temassız POS gibi kişide herhangi bir estetik duygu ya da kıymetlilik algısı yaratmayan ödeme araçlarının aksine son derece tarz sahibi olan bu zahmetli ve pırıltılı alet paramızın kıymetini hatırlamamıza yeter mi dersiniz?

02_scrip

Satış, satın alım ve ödeme şekillerimiz değişse ve hatta bankalara ve döviz bürolarına olan ihtiyacımız kalmasa ne olur? Bitcoin ve Ethereum gibi sanal para birimlerinin radikal vaddi bu değişimi tetiklemek ve hızlandırmak ancak o noktaya henüz ulaşmış değiliz. Araştırmacı Neha Nerula ‘Paranın Geleceği’ başlıklı 16 dakikalık konuşmasında paranın kolektif kurgusunu tarif ederken çok farklı bir gelecek manzarası resmediyor. Nerula’nın konuşmasını (İngilizce altyazılı olarak) izleyebilirsiniz.

 

Gelişmeler devam ediyor! Sıradaki sayfaya aşağıdan geçebilirsiniz.

11 Yorum

  • İlk haftadan beri takip ediyorum. Hiç teşekkür etmediğimi fark ettim. Teşekkürler :). En başta bahsettiğiniz yenilikleri merakla bekliyorum. Şimdiden başarılar.

  • Böyle nitelikli ve açıklayıcı haberler için çok teşekkürler.Pazar günleri rahat rahat okumak en keyiflisi.Benim bir önerim var fotoğraflar bilgisayar ekranına büyük geliyor hem onunla alakalı haberi okumak hemde fotoğrafa bakmak tam bir sayfada biraz zor oluyor fotoğrafların boyutlarını biraz küçülterek bu sorunun çözülebileceğini düşünmekteyim.Emekleriniz için tekrar teşekkürler daha nice haftalara :).

    • İlginiz için biz teşekkür ederiz. Tasarım ve aktarıma yönelik arayışlarımız her dönem sürüyor. Bu bir evrim süreci. Biz de deneyerek öğreniyor, doğru olanları saklayıp yanlışları eliyoruz. Klasik bir söylem olacak belki ancak ‘bizi takip etmeye devam edin’.

  • Teşekkür ederiz Serdar Bey. Bir ufak soru, haberlerin toplanması, derlenmesi, yazılması sürecinde yardım aldığınız bir ekip var mıdır acaba?

  • Ben en çok okuma oranlarını merak ediyorum. En çok okunan kategori, en çok beklenilen sayfa, en çok paylaşılan içerik vs:)))
    İşim veri toplamak ve işlemek olunca tabi bunları merak etmeden edemiyor insan. Bir ara paylaşırsanız harika olacak:)))

    100 hafta. Büyük bir sabır ve disiplinle yapılan bir iş. Okumaya sıkılıyor insanlar ama siz birde her biri için kendi uslubunuzla daha ilgi çekici hale getiren metinler yazıyorsunuz. Okumazsam kendimi suçlu hissediyorum. Böyle bir emek ve tamamen ücretsiz.

    Çok teşekkürler Serday bey bu verdiğiniz büyük özverili emek için ve çok teşekkürler garanti bankası bu emeğe sahip çıkıp sponsor olup sürdürülebilir kıldığınız için. Normalde bankalar sponsor olduysa oraya buraya logolarını isimlerini koyarlar sizin sadece arada ürün tanıtımı tadında yenilikleriniz geçsede okadar olacak diyerek okumadan geçiyorum:))

    Dünya Halleri ekibine nice 100 haftalar

  • Cok yasayin amirimiz ve ekip.
    Yukarida “vay efendim egzoz gazi.salinim.yasak.2050”. asagida saatlerce reklam icin bosa gurul gurul calusan motorlar.. gozlerimi devirdim. Dinya halleri iste. Bi de.. o dominolari teeek tek renklerine gore duvarin dibine istiflemek isteyen bir tek ben miyim??

  • derlemeleriniz haberleri secişiniz ve yorum eklememeniz okuyucu ve takipcilere saygınızı gösteriyor.iyi ki farketmişim ve varsınız daim ve sağlıklı huzurlu kazançlı günler dilerim.

  • Merhaba Serdar Abi,

    Haftanın Özeti’ni ilk başladığı günden 50. haftasına kadar takip ettim. Sonra araya bir zaman girdi ve bir kaç haftadır tekrar takip ediyorum. Ancak şu var ki; son özetlerde kullanılan dil biraz yorucu. Cümleler fazla uzun,zaman zaman anlam düşüyor ya da bozuluyor. Bazen de noktalama işaretleri kullanılmıyor. O sebeple özeti okumak biraz ağır gelebiliyor. Belirtmek istedim İyi çakışmalar.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği