Fransa’da plastik bardak yasağı

Temmuz ayında plastik poşet kullanımını yasaklayan Fransa şimdi de plastik bardak, tabak, çatal, kaşık, bıçak gibi ürünleri yasaklamaya hazırlanıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Fransa plastik tabaklara güle güle diyor. Dünyada plastik tabakları, bardakları, çatalları, kaşıkları ve bıçakları yasaklayan ilk yasa 2020 yılında yürürlüğe girecek. Associated Press’e göre, geçtiğimiz ay meclisten geçen yasaya uyum sağlamak için şirketlerin 2020’ye kadar süresi olacak.

Yasa, tüm kullan at yemek ürünlerinin biyolojik kaynaklı maddelerden üretilmesini gerektiriyor. Ürünlerin ayrıca kompostlaşmış (organik gübre haline gelmiş) olması gerekiyor.

Plastik poşetler de yasaklanmıştı

Temmuz ayında tüm plastik poşetleri yasaklayan Fransa, başka ülkelerde de benzeri olan bu uygulamayı plastik yemek setlerini de dahil edecek şekilde genişleten ilk ülke oldu.

2015’te Paris’te düzenlenen İklim Değişikliği Konferansı‘nda da lider ülke konumunda olan Fransa, çevre koruma politikalarına verdiği önemle biliniyor.

Ambalaj endüstrisinden tepki

Bu son yasaklama kararı, ambalaj endüstrisinden bazı tepkilerle karşılaştı. Eleştirileri dile getirenler, bu yasağın Avrupa Birliği’nin, malların serbest dolaşımı kurallarına uymadığını ifade etti.

Yasa önerisi ilk kez Avrupa Ekolojisi-Yeşiller Partisi tarafından tartışmaya sunulmuştu. Öncelikle 2017’den itibaren yürürlüğe girmesi talep edilen yasaya Çevre Bakanı Segolene Royal tepki göstermişti. Royal, bazı düşük gelirli ailelerin bu ürünleri tekrar tekrar kullandığını ifade ederek yasağın 2020’ye ertelenmesini talep etmişti.

Yasa ayrıca, organik maddelerden üretilen yeni ürünlerin doğada kolayca çözüneceği düşüncesini yaygınlaştıracağı gerekçesiyle de eleştirildi. Kullanıcıların organik ürünleri kullandıkları yerde bırakıp daha fazla çevre kirliliğine yol açmasından endişe ediliyor.

Kaynak: Mashable

Avrupa Ekolojisi-Yeşiller Partisi'nin önerisiyle mecliste görüşülen kullan-at plastik yemek ürünlerinin kullanımının yasaklanması yönündeki yasa kabul edildi. Şirketlerin 2020 yılına kadar bu yasaya uyum sağlaması gerekiyor. Bu tarz ürünlerin artık organik malzemelerden üretilmesi gerekiyor. Yasanın AB serbest dolaşım kurallarına aykırı olduğunu düşünen ambalaj endüstrisi ayrıca yeni üretilen organik ürünlerin de doğada öylece çözünmeye bırakılarak daha fazla kirliliğe yol açacağını düşünüyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği