Haftanın Özeti: 85

6 – 12 Haziran 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

  • Mart ayında Instagram’ın Facebook’a benzer bir yöntem kullanarak, kullanıcıların daha çok etkileşim kurduğu kişilerin gönderilerini ön plana çıkaracak bir algoritma kullanmaya başlayacağı açıklanmıştı. Geçtiğimiz günlerde Instagram’ın blogunda bu algoritmanın önümüzdeki aydan itibaren kullanılacağı duyuruldu. Yeni uygulamayla Instagram, tersine kronolojik akışından vazgeçmiş olacak. Bu başta Instagram fenomenleri olmak üzere pek çok kişinin ‘bildirimlerimi açın’ duyuruları yapacağı anlamına geliyor. Geliştirmeyle birlikte kullanıcı en çok hangi profil ile etkileşime giriyorsa onun gönderileri günde 20 paylaşım yapan bir başka kişinin gönderilerinden önce görüntülenecek.

instagram-keyboard-app-take-pictures-photos-pics

  • Birleşik Krallık’ta 23 Temmuz’da gerçekleşecek ‘Avrupa Birliği’ne üyeliğimiz devam etmeli mi?’ konulu referandum epey kafa karışıklığı ve ateşli tartışmalarla beklenirken, Tinder geçici bir süre için bu önemli karar hakkında üyelerini bilgilendirmeyi görev edindi. Bite the Ballot ile işbirliği halinde yürütülen proje, genç nesli aktif yurttaşlık ve ülkeyi ilgilendiren değişimlere duyarlı olmak konularında cesaretlendirmeyi hedefliyor. Tinder son olarak 18 yaşından küçüklere hizmet vermeyeceğini duyurarak sorumluluk hamlelerine bir yenisini daha ekledi. Uygulamanın gelecek ay hayata geçirilmesi planlanıyor.

tinder-eu-referendum-cards (960x724)

  • Bir süredir üzerinde çalışılan ve bazı okullarda test edilen Minecraft Eğitim Sürümü artık tüm okullar tarafından kullanılabiliyor. Halen test aşamasında olan oyunun tam sürümünün Eylül ayında piyasaya sürülmesi ve öğrenci başına 1 ila 5 dolara kullanılabilmesi bekleniyor. Açık dünya tasarımı ile çocukların yaratıcı keşiflerde bulunmasını sağlayan oyun, okullarda kullanılmak üzere değiştirildi. Bu versiyonda 30’a kadar öğrenci işbirliği içinde çalışabiliyor ve öğretmen öğrencilere kara tahtalar ve diğer karakterler aracılığıyla yol gösterebiliyor.

minecraft-educationtutorial

  • 2011’de Japonya’da felaketler içinden doğan anlık mesajlaşma uygulaması Line, teknoloji sektörü için bu yıl içinde gerçekleşecek en büyük halka arz hamlesine hazırlanıyor. Temmuz ayı ortalarında Tokyo’nun yanı sıra New York borsasından da gerçekleşmesi beklenen halka arzın 3 milyar dolar değerinde olacağı tahmin ediliyor. Tokyo merkezli şirketin, Amerika’daki güçlü tekeli aşarak büyümeyi hedeflediği açık. 218 milyon aylık kullanıcısına anlık mesajlaşma ve ücretsiz arama dışında ödeme yapma, pizza ısmarlama, iş arama gibi hizmetler de sunan uygulama, Japonlara has ‘şirin’ karakterleri, kendine özgü çıkartmaları ve hatta mobil oyunları ile emsallerinden ayrılıyor.

line (960x540)

  • Karanlık gönderiler… Kulağa korkutucu ve tuhaf gelse de esasında yaygın olarak kullanılan bir pazarlama yöntemi. Sosyal ağlardaki potansiyel müşterilerinin homojen bir topluluk oluşturmadığının pekala farkında olan şirketler, karanlık gönderiler ile hedef kitleye yönelik paylaşımlarda bulunabiliyorlar. ‘Karanlık’ sıfatı ise gönderinin, markanın belirlediği grup dışındaki takipçilere görünür olmayışından ve kendi sayfasında yayınlanmayışından ileri geliyor. Böylece rakiplerin analiz edemeyeceği bir kör noktada hedefe yönelik bir pazarlama hamlesi yapılmış oluyor. Dezavantajlarından biri ise daraltıldıkça daraltılan hedefin isabet ihtimalini epey düşürmesi ve nokta atışını neredeyse zorunlu kılması. Başarısız bir atışta takipçilerde kuvvetli bir ‘bu neydi şimdi’ hissi uyandırması olağan.

dark-3- (960x439)

  • İnternet reklamı dolandırıcılığı, uyuşturucu ticaretinden sonra en büyük organize suç örgütlenmesi haline gelebilir. Dünya Reklamcılar Federasyonu tarafından açıklanan rapora göre (pdf) önlem alınmadığı durumda botlar aracılığıyla yürütülen sahteciliğin toplam maliyeti 2025’e kadar 50 milyarı aşabilir.

bot-traffic (960x409)

  • Netflix, kullanıcıların ilk sezonunu tamamen izledikleri dizilerin hangi tempoda izlendiğini inceleyen bir araştırma yayınladı. Araştırmada her kullanıcının günde ortalama 2 saat 10 dakika dizi izlediği ve bir sezonun genellikle 5 günde bitirildiği görüldü. Bu rakamlara göre günde 2 saatten çok izlenen dizilerin hızlı ‘tüketildiği’ 2 saatten az izlenen dizilerin ise ‘sindirilerek’ izlendiği kabul edildi. Buna göre tüketilen dizilerin daha çok duygulara hitap eden komedi, korku ve gerilim tarzında olduğu gözlenirken, sindirilen dizilerin dramalar ve dönem dizileri olduğu görüldü. Toplumu eleştiren komedilerin de izleyiciyi düşünmeye ittiği için daha düşük tempoda izlendiği görüldü.

netflix-tv

  • Petrol devi Suudi Arabistan, araç paylaşım şirketi Uber’e 3,5 milyar dolar yatırım yaptı. Bu yatırımla şirketin yüzde 5’lik hissesine sahip olan Suudi Arabistan Uber’in toplam 62,5 milyar dolar üzerinden değerlendirilmesine sebep oldu. Bu değerlendirme Ford, General Motors ve American Airlines gibi pek çok büyük şirketin milyarlarca dolar üzerinde. Ancak Uber’in değerinin geçtiğimiz yıl Google’ın bir günde kazandığı miktara eşit olduğu için teknoloji şirketlerinin yanında hala küçük kalıyor.

SONY DSC

  • Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg’in Twitter ve Pinterest hesapları, hacker grubu OurMine tarafından ele geçirildi. Twitter’dan alışılmadık tweetler atılırken Pinterest hesabının da kullanıcı adı ve açıklama kısımları değiştirildi. Ekip hesapların şifresini, internette yayınlanan LinkedIn kullanıcı adı ve şifreleri arasından bulduğunu söylüyor. İddiaya göre Zuckerberg bu hesaplarda ‘dadada’ gibi oldukça basit bir şifre kullanıyordu. Twitter kurucularından eski CEO Evan Williams da tıpkı Zuckerberg gibi aynı şifreyi farklı platformlarda kullanmanın kurbanı oldu. OurMine’ın Foursquare üzerinden giriş yaparak ele geçirdiği hesap, aralarında Drake, Lana Del Rey gibi isimlerin olduğu ‘yüksek profilli hackler’ listesinde yerini aldı.

mark zuckerberg

  • Roman Zaikin Facebook’un mesajlaşma sisteminde gönderilmiş mesaj, fotoğraf, dosya ya da linki modifiye etmeye imkan veren bir açıklık keşfetti. Chat log müdahaleleri, dolandırıcılık, belgede sahtecilik ve bilgisayar ya da telefona kötü yazılım sızdırmak için kullanılabilir.

  • LeakedSource elinde 32 milyon Twitter hesabının çalıntı bilgilerinden oluşan bir veritabanı olduğunu açıkladı. Etkilenip etkilenmediğinizi buradan öğrenebilirsiniz.

lsb

  • Microsoft’un yeni şifre politikası doğrultusunda yayınladığı öneri belgesi, yıllar içinde farklı şifre kırma yöntemleri ile donanan ‘kötü adamlar’a karşı geleneksel yolları terk etmeyi öneriyor. Uzunluk ve karmaşıklık kriterlerinden vazgeçilmeli, şifrelere son kullanma tarihi tanımlanmamalı. Peki sistemini korumak isteyenler bunların yerine ne yapmalı? Yaygın kullanılan şifrelerden ya da farklı yerlerde aynı şifrenin kullanımından kaçınmak, çoklu faktör doğrulama ve risk bazlı doğrulama yapmak alınabilecek önlemlerin bazıları.

hacker-inline

  • Microsoft tarafından yapılan bir çalışmada, kullanıcıların arama motoru üzerinden yaptığı aramaların pankreas kanserini teşhis etmede kullanılabileceği keşfedildi. Araştırmacılar bu yöntemle kanser hastalarını erken teşhis edip, sadece yüzde 3 olan 5 yıldan uzun hayatta kalma oranını yüzde 5 ila 7 arasına çıkarmayı amaçlıyor. Araştırmada yanlış pozitif teşhis oranının sadece 100 binde 1 olduğu belirtildi. Bu ve benzer yöntemler kullanılarak gelecekte sanal sağlık asistanları oluşturulabileceği düşünülüyor.

WPCD-poster-symptoms21 (960x504)

  • İşlerden kafanızı kaldıramadığınızda sadece verimli çalışmayı imkansız hale getirmez aynı zamanda bedeninize ve zihninize işkence etmiş olursunuz. Tuvalete gidecek vakti bile bulamıyorsanız, aralıklarla sandalyenizden kalkıp dolaşmıyor ya da gözlerinizi bilgisayar ekranından başka bir şeye çeviremiyorsanız sizi omuzlarınızdan yakalayıp ‘bir molayı hak ettin’ diyecek bir kişiye, olmadı bir siteye ihtiyacınız var demektir. VitalTime, masabaşı çalışanların iş güç derdine düşüp kendilerini unutmaları durumu ile mücadele eden bir kişisel asistan mantığı ile çalışıyor. Denemesi bedava.

  • Startup fikriniz çoktan hayata geçmiş olabilir mi? Eğer sizin de ‘Köpekler için Tinder gibi düşün’ ya da ‘ev partileri için Airbnb olsa’ ya da ‘Uber gibi çalışan bir masaj hizmeti nasıl fikir’ gibi halihazırda tutmuş bir uygulama üzerinden tanımlayabildiğiniz bir startup projeniz varsa burada yapılmışı olabilir:

startup

  • AnyPixel kocaman, etkileşimli ve alışılmışın dışında ekranlar tasarlamak için web’i kullanmayı mümkün kılan açık kaynaklı bir yazılım ve donanım kütüphanesi. Dileyen herkesin kodu ve şemayı değiştirerek kendi gösterisini, istediği ölçekte tasarlayabilmesini sağlıyor.. Bir Google projesi olan AnyPixel ilk gösterimini Google’ın New York ofisinde yaptı. Bu görsel şov için pikselleri temsilen 5880 adet atari salonu butonu kullanıldı.

  • Mobilin saygın devi Ericsson’un Mobilite Raporu yayınlandı. Şeylerin interneti bağlantılarının mobili sollayacağı günlerden yüksek hızlı mobil internetin son durumuna, video/TV izleme alışkanlıklarının dönüşümünden hava tahmin teknolojisine kadar pek çok konuyu ele alan rapor, mobil üyeliklerin, mobil trafiğin ve sosyal ağların mevcut durumuna ilişkin pek değerli bilgiler içeriyor.

new-mobile-subscriptors-1188 (960x587)

  • Ünlü analist Mary Meeker, 2016’nın internet ve teknoloji trendleri üzerine hazırladığı sunumunu gerçekleştirdi. Sunumun en dikkat çeken noktası, sektörde tüm alanlarda büyümenin yavaşlamaya başlaması ve bir duraklama dönemine girilmesi oldu. Meeker ayrıca reklamların mobile yöneldiğini ancak reklam engellemenin de hızla arttığını belirtti. Ek olarak, sesli komutların ve sesli aramanın büyümesinden bahseden Meeker, mesajlaşma uygulamalarının kapsamının artmasının akıllı telefon kullanımını değiştirebileceğine değindi.

[slideshare id=62593113&doc=internettrends2016v20160531mainv03-160531212945]

  • Sıkıcı haber akışlarına bakmaktan bunaldınız mı? sorusuyla HiveMii, gerçek zamanlı sohbete farklı bir yorum katıyor. İlgi alanlarınızı konuşabilir, yerel kanallarda sohbet edebilir ya da arkadaşlarınız nerede sohbet ediyorsa oraya gidip onlara katılabilirsiniz.

  • İş zekası firması App Annie’nin açıklamalarına göre Asya Pasifik bölgesinin artan uyumunun da etkisiyle uygulama pazarının 2020’ye kadar 102 milyar dolar değere ulaşması bekleniyor. En hızlı pazar büyümesinin beklendiği ülkeler ise Hindistan, Brezilya ve Arjantin.

apps (960x597)

  • Diplomacy.Live, Türkiye’de ulusal yayın yapan 30 televizyon, 30 radyo, 38 gazete ve 10 haber sitesini kapsayan Medya Dijital Varlık Reytingi’ni açıkladı. İnternet sitesi, sosyal medya hesap ve sayfaları ile mobil uygulamaları baz alan rapora göre televizyon kategorisinde NTVSPOR 64,59 puan ile BB+ reyting ile ilk sırada yer alıyor.

dijitalvarlik (960x457)

  • 1 yıl boyunca her hafta data merkezli, el çizimi kartpostallarla iletişim kuran bilgi tasarımcıları Giorgia Lupi ve Stefanie Posavec, data görselleştirmenin kişilerin birbirini tanımasına etkisini test etti. Sevgililerine karşı hissettikleri duygulardan, saate kaç kez baktıklarına kadar çeşitlilik gösteren pek çok kişisel istatistik Dear Data’nın parçası oldu. Çalışma, data odaklı iletişimin potansiyellerini ve risklerini gözler önüne sererken görselleştirmenin en karmaşık konuları anlamada ne kadar faydalı olabildiğini doğrular nitelikte sonuçlar verdi.

  • Bilinen ilk Türkçe içerikli blogun tarihinin 2000 yılına kadar gittiğini biliyor muydunuz? Blogger Evren Soyuçok’un 2010 yılı ve daha önceki yıllarda yazılmaya başlanmış ve 6 aydan daha güncel kişisel blogları listelediği (sürekli güncellenen) kıymetli çalışması Türkiye’nin En Eski Blogları, blog kültürüne katkı sağlamayı amaçlıyor.

Gelişmeler devam ediyor! Sıradaki sayfaya aşağıdan geçebilirsiniz.

Etiketler:

10 Yorum

  • Ted konuşmasının eksikliğini yaşadım. Son özet biterken bir ted konuşması ve medium yazısı çok güzel olurdu.

  • zenginlik ve afrika ilişkisini daha iyi anlayabilmek açısından Daron Acemoğlu’nun “Ulusların Düşüşü” kitabı okunabilir. Şeylerin (nesnelerin) inteneti konusu da bana şişirilmeye çalışılan bir balon gibi geliyor. Sanıldığının aksine normal insanlardan çok şirketlerin işine yarayabilecek bir teknoloji. Normal insanların(toplumların) bu gibi teknolojileri verimli bir şekilde kullanabilmesi için baya uzun bir zaman geçmesi gerekiyor zannımca. Bir de apple, (eğer haber doğruysa) renk değiştireceğine renk değiştiren telefon yapsa daha hoş olmaz mı? gerçi onlar yapmasada böyle bir şey hoş olmaz mı? :)

  • amirim her şey süper…garanti biraz keseyi açsında, artık video olarak hazırla şu haftanın özetini

  • M.Serdar Kuzuloğlu’nu seviyorum çünkü:
    -Çalışkan (Yazıları ile topluma bana faydası oluyor)
    -Samimi ( Urunleri ve yeni bir bulusu sunarke
    n reklam kokmuyor)
    -Gercekci ( Projelerinin parasal olarak desteklemenin yontemini buluyor)
    -Bilgili (Konulari onceki bilgileriyle sentez yaparak cok yonlu sunuyor)
    -Akici anlatici (Cumlelerinde mizahi bir uslup kullaniyor)
    -Arkadasca (Bulundugu bolgeden kopuk degil ama iyi seylerinde kotu seylerinde gayet farkinda) … Ozet gecmeye calistim dusunceleremi.. Iyi ki varsin :)

  • Merhaba, Havaalanı robotu Leo’nun İtalya’nın Cenova havaalanında kullanıldığı belirtilmiş ama hem fotoğrafa baktığımızda hem de haberin linkini kontrol ettiğimizde havaalanı Genevé yani Cenevre / İsviçre olarak gözüküyor.

    Sevgiler,

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği