Haftanın Özeti: 85

6 – 12 Haziran 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.
Garanti Bankası’nın desteğiyle Pazar günleri saat 10:00’da yayımlanan haftalık özetler, genel gündemin koşturmacasında gözünüzden kaçan ancak haberdar olmanızda fayda olan gelişmeleri sıralar.

Genel Gündem

  • Alışkanlıklar güzeldir. Onlarla kafamız rahatlar ve kendimizi güvende hissederiz. Öte yandan otomatikleştiğimiz bir pratik bize yeni hiçbir şey öğretemez. Yeni bir şey öğrenmediğimiz sürece aklımız ve duygularımız uyarılmaz. ‘Dünyanın en başarılı 10 girişimcisinin sabah rutinleri’, ‘büyük edebiyatçıların 5 çayı pratikleri’, ya da ‘ikonik sanatçıların olmazsa olmazları’ gibi internetin bayıldığı listeler zaman zaman klas alışkanlıkları olmayan fanilere kötü hissettirse de, alışkanlıklara sarılmak yerine sürekli öğrenmenin kişiyi daha üretken kıldığı iddiası yabana atılacak gibi değil. Neden en zekilerimiz sürekli yeni şeyler öğrenenlerdir? Buyrun sohbete.

books (960x640)

  • İnsanlar gün geçtikçe daha sık, daha hızlı ve daha uzağa uçuyorlar. Martin Grandjean’in OpenFlights.com’dan aldığı dünya genelindeki 3 bin 275 havalimanı ve 37 bin 153 rota bilgisini ‘force-directed’ plan algoristması uygulayarak çalıştığı bu harita, havalimanları arasındaki uçuş trafiğini görselleştiriyor. Renklerin boylamı, noktaların boyutunun ise rota sayısını temsil ettiği çalışma insanoğlunun coğrafi engelleri aşarak yarattığı hayranlık verici manzarayı gözler önüne seriyor.

airports-world-network (960x640)

  • İsviçre’de Bien-CH adlı bir sivil toplum örgütü, gelecekte teknoloji tabanlı otomasyonun gelişmesiyle iş imkanlarının azalacağını ve bu sebeple vatandaşların sabit bir gelire ihtiyaç duyduğunu iddia ederek imza topladı. Yeterli imzaya ulaşan kampanya neticesinde ülkede referanduma gidildi. Her yetişkine 7 bin 500 lira ve her çocuğa bin 875 lira maaş bağlanmasını öneren referandum yüzde 77’lik oy oranı ile reddedildi.

swiss-franc-fallout-20150117

  • Kenya’da Gitaru hidroelektrik santralinin transformatörüne düşen maymunu kurtarmak için ülke genelinde elektrik kesintisine gidildi. 180 megawatt’lık (180 milyon watt) enerji kaybına neden olan ve 4 saate yakın süren kesinti maymunun canlı olarak kurtulması üzerine sona erdi.

kengen (960x640)

  • Zenginin malı ile züğürdün çenesi arasındaki bitmez tükenmez tepkime bu defa da Quora’da ‘dünyanın gelmiş geçmiş en zengin insanı’nı arama çalışmalarında zirve yapıyor. Cevap arayışlarında kanıt olarak sunulan bir DailyMail haberine göre Celebrity Net Worth’s tarafından hazırlanan gelmiş geçmiş en zengin 25 kişi listesinin lideri 14. yy’da Batı Afrika’ya hükmetmiş olan Mansa Musa isimli imparator. Listede yer alanların toplam serveti 4.317 trilyon dolar, hiçbiri kadın değil, 14’ü Amerikalı ve yaşayan en zengin kişi Bill Gates.

Mansa-Musa-Net-Worth1 (960x480)

  • Obama yönetimi George Bush döneminde Guantanamo Bay Hapishanesi’nden salıverilen hükümlülerden en az 12’sinin Afganistan’da Birleşik Devletler ve müttefiklerine karşı saldırılar düzenleyerek 6 Amerikalı’yı öldürdüğünü açıkladı. Obama’nın Guantanamo Hapishanesi’nin kapatılması planının askıya alındığı söylentiler arasında.

guantanamo (960x650)

  • İtalyan fotoğrafçı Luca Locatelli’nin objektifinden Umre döneminde Mekke manzaraları, şehirde bina ve insan patlamasına karşı geliştirilen baş döndürücü -ve hüzün verici- ‘modernleştirme’ çalışmalarını gözler önüne seriyor. 1970’lerden bu yana süren çalışmalar, eski Osmanlı yapılarını Arap stili mimari ile yenilerken hac alanını genişletmeyi hedefliyor. ‘Mega Mekke’ ile başlayan yeni dönemin yüksek teknoloji ile donanmış 21. yüzyıl tipi bir hac yolculuğu deneyimi sunduğu söylenebilir.

Kabe960

  • Akıllı cihazlarımız çeşitlenip çoğaldıkça podcasting (cepyayın?) ütüye, temizliğe, trafiğe katlanmak, spora, kahve molasına tat katmak, sessizliği asap bozan evin havasını dağıtmak ya da ilim irfan sahibi olmak isteyenlerimizin vazgeçilmezi haline geldi. Sizin de hala günlük ritüelleriniz arasına girmiş, düşkünü olduğunuz, dinlemeden kendinize gelemediğiniz, herkes dinlesin istediğiniz bir podcast’iniz yoksa Ekşi Sözlük yazarı immanuel tolstoyevski’nin kefil olduğu 49 podcast’ten birini seçerek işe başlayabilirsiniz.

podcast (960x427)

  • Ünlü iş adamı ve yardımsever Bill Gates, kurduğu vakıfla Afrika’da yaptığı çalışmalar sırasında fakir aileler için tavuk yetiştiriciliğinin ne kadar önemli olabileceğini öğrendiğini ve bu sebeple Afrika’da sürdürülebilir tavuk pazarları oluşturmak için harekete geçtiğini açıkladı. Gates bunun için takipçilerinin yardımını istedi. Blogunda yayınladığı videoyu izleyip soruyu yanıtlayan herkes adına Afrika’da bir aileye bir tavuk sürüsü bağışlayacağını açıklayan Gates, yıllarca devam eden “Bill Gates servetini dağıtıyor” efsanesini de gerçekleştirmiş oldu.
Fotoğraf: Ramin Talaie / Getty Images
Fotoğraf: Ramin Talaie / Getty Images
  • Kariyeri ile ilişkilendirilen Parkinson hastalığı sebebiyle 74 yaşında hayata veda eden efsanevi boksör Muhammed Ali ‘The Greatest’, sportif kariyerinin yanı sıra sergilemekten hiç geri durmadığı etkiliyici kişiliği ve gösterişli duruşu ile 40 ikonik karede

muhammed ali (960x677)

Gelişmeler devam ediyor! Sıradaki sayfaya aşağıdan geçebilirsiniz.

Etiketler:

10 Yorum

  • Ted konuşmasının eksikliğini yaşadım. Son özet biterken bir ted konuşması ve medium yazısı çok güzel olurdu.

  • zenginlik ve afrika ilişkisini daha iyi anlayabilmek açısından Daron Acemoğlu’nun “Ulusların Düşüşü” kitabı okunabilir. Şeylerin (nesnelerin) inteneti konusu da bana şişirilmeye çalışılan bir balon gibi geliyor. Sanıldığının aksine normal insanlardan çok şirketlerin işine yarayabilecek bir teknoloji. Normal insanların(toplumların) bu gibi teknolojileri verimli bir şekilde kullanabilmesi için baya uzun bir zaman geçmesi gerekiyor zannımca. Bir de apple, (eğer haber doğruysa) renk değiştireceğine renk değiştiren telefon yapsa daha hoş olmaz mı? gerçi onlar yapmasada böyle bir şey hoş olmaz mı? :)

  • amirim her şey süper…garanti biraz keseyi açsında, artık video olarak hazırla şu haftanın özetini

  • M.Serdar Kuzuloğlu’nu seviyorum çünkü:
    -Çalışkan (Yazıları ile topluma bana faydası oluyor)
    -Samimi ( Urunleri ve yeni bir bulusu sunarke
    n reklam kokmuyor)
    -Gercekci ( Projelerinin parasal olarak desteklemenin yontemini buluyor)
    -Bilgili (Konulari onceki bilgileriyle sentez yaparak cok yonlu sunuyor)
    -Akici anlatici (Cumlelerinde mizahi bir uslup kullaniyor)
    -Arkadasca (Bulundugu bolgeden kopuk degil ama iyi seylerinde kotu seylerinde gayet farkinda) … Ozet gecmeye calistim dusunceleremi.. Iyi ki varsin :)

  • Merhaba, Havaalanı robotu Leo’nun İtalya’nın Cenova havaalanında kullanıldığı belirtilmiş ama hem fotoğrafa baktığımızda hem de haberin linkini kontrol ettiğimizde havaalanı Genevé yani Cenevre / İsviçre olarak gözüküyor.

    Sevgiler,

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği