Haftanın Özeti: 81

9 – 15 Mayıs 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

  • Deloitte Global Mobil Kullanıcı Araştırması sonuçlarına göre Türkiye’deki kullanıcılar günde ortalama 70 kez, yani her 15 dakikada bir cep telefonu ekranına bakıyor. Türkiye, sosyal medyada fotoğraf paylaşımında başı çekiyor; her iki kullanıcıdan biri sosyal medyada günlük fotoğraf paylaşımında bulunuyor.
  • Twitter, kendi hizmetine ait mesajları analiz eden anlaşmalı şirketi Dataminr’ın istihbarat örgütleriyle sözleşmelerini iptal etti. CIA ve FBI’a veri sağlayan şirketin yaptığı anlaşmaların halkı gözetleme amaçlı olduğunu belirten Twitter, buna hiçbir zaman izin vermediklerini açıkladı.

twitter

  • Facebook’un eski çalışanlarından biri haber sitesi Gizmodo’ya yaptığı açıklamada muhafazakar haberlerin sitede sansüre uğradığını belirtti. İddiaya göre sitenin ‘trending’ kısmında yayınlanan haberler bir algoritma tarafından seçilmesine rağmen editörler bazı haberleri sansürlüyor. Facebook bu iddiaların kanıtlanamayacağını belirterek, editörlerin herhangi bir görüşe ya da haber kaynağına sansür uygulamasının yasak olduğunu ifade etti.
  • Son dönemde içerik bakımından hızlı bir değişim geçiren Instagram bu değişimi tasarımına da yansıtmaya karar verdi. Uygulamanın yeni logosu ve kullanıcı arayüzü, farklı içerikleri kucaklayan sade bir tasarımla oluşturuldu.

  • Yavaş fakat etkin düzenlemelere sahne olan bir diğer platform ise Youtube. Hizmetin mobil uygulaması arkadaşlarınızla video paylaşmak ve sohbet etmek için bazı tasarımsal dokunuşlar deniyor.

YouTube-

  • Youtube’un CEO’su Susan Wojcicki 18 – 49 yaş aralığında bütün TV platformlarından daha geniş bir erişime sahip olduklarını iddia etti. Wojcicki ayrıca TV’lerin en çok izlenen zaman dilimini temsil eden ‘prime-time’da (Nielsen tarafından ölçülen) ABD’nin en popüler 10 TV programının toplamından fazla izleyici topladıklarını belirtti.
  • Amazon, Video Direct adıyla Youtube’a karşı rakip mecrasını duyurmaya hazırlanıyor. Video Direct’te içerik (video) üreticiler hem telif hem de reklam gelirinden pay alacak. Ancak Youtube’dan farklı olarak Amazon’un hizmeti sadece ‘profesyonel video üreticilerine’ açık olacak. İçerik sahipleri videoların satılmasını, kiralanmasını ya da sadece canlı izlenmesini sağlayabilecek.
  • Salı günü Fransa’da bir trenin önüne atlayarak intihar eden kadının olay anında Periscope uygulamasıyla yayın yaptığı tespit edildi. Konu ile ilgili soruşturma başlatan Fransız yetkililer Periscope’un ana şirketi Twitter’dan olay anının videosunu talep etti.
  • İnternetteki amansız takip, sansür ve yasaklarıyla meşhur Çin’de yeni yasak dalgası video yayıncılarını hedef aldı. Açıklanan kararlardan biri hayli iddialı. Buna göre artık Çin’de baştan çıkarıcı şekilde muz yenilen videolar çekmek yasak.
Beterin de beteri varmış meğer
Beterin de beteri varmış meğer
  • Son güncellemesiyle masaüstü web tarayıcısına standart VPN ekleyen Opera bu hafta iOS uygulamasında da aynı hizmeti devreye soktu (uygulama önceki sürümlerinden bu yana reklam ve takip engelleme özelliklerine de sahipti).

  • Mesajlaşma uygulaması Telegram’ın neredeyse her adımını birkaç ay gecikmeyle devreye sokan Whatsapp, uzun zamandır uyarlayamadığı bir özellikte daha arayı kapattı. Artık Mac bilgisayar kullanıcıları WhatsApp’ı özel masaüstü uygulamasıyla da kullanabilecek. Sanal klavyeler ile boğuşmaya son!

79a77be6e2d3985e0a2bc8dd7d4a1f8086fc6334

  • Google (çalışan) kadınların emojilerde daha iyi temsil edilebilmesi için yeni emojilerden oluşan bir seti standartlaştırmaya çalışıyor (PDF).

g-emoji

  • Apple, bağımsız taksi filosu hizmeti Uber’in Çin’deki muadili Didi’ye 1 milyar dolar yatırım yaptı. Hizmetin diğer girişimcileri arasında Alibaba ve Tencent de yer alıyor. 300 milyon kullanıcıya sahip Didi ile her gün ortalama 11 milyon seyahat gerçekleştiriliyor. Şirketin değeri Apple’ın yatırımıyla 26 milyar dolara ulaştı.
  • BMW ABD’de ReachNow adı altında bir araç paylaşım hizmeti vermeye başladı. Sadece 1 ayda 13 bin üyeye ulaşan ağ markanın tamamen elektrikli i3 model araçlarının paylaşımını sunuyor.

  • Çinli teknoloji devi Lenovo ise internet girişimlerine yatırım yapmak üzere 500 milyon dolarlık fonunu duyurdu.
  • Dünyanın en akıllı şehirlerinden biri olarak gösterilen Güney Kore’nin Başkenti Seul, ülke dışındaki girişimcilere ortam sağlayacak ve teşvikler sunacak yeni bir program hazırladı. Bu kapsamda yabancı girişimciler aralarında Samsung, LG gibi devlerin de bulunduğu 15 firmadan mentorluk desteği de alacak.
  • Torrent sitesi The Pirate Bay, popüler internet tarayıcıları tarafından zararlı içerik ve reklam bulundurduğu için engellendi. Siteye erişmek isteyenler, bu sitenin zararlı olduğuna dair bir uyarı ekranı ile karşılandı. The Pirate Bay’in zararlı reklamları ve içerikleri siteden kaldırmasının ardından uyarı ekranı kaldırıldı.
  • Rus güvenlik güçlerinin ülkedeki aktivistlerin Telegram hesaplarına izinsiz eriştiği düşünülüyor. Yetkililerin hesaplara erişmek için, kullanıcılara iletilmesi gereken giriş kodunu mobil operatörden aldığı sanılıyor. Telegram, kullanıcılarını iki aşamalı doğrulama sistemi kullanarak bu tarz müdahalelerden korunabilecekleri konusunda uyardı.

pavel durov

  • Firma tarafından paylaşılan bilgilere göre (PDF) Microsoft’un kurumsal ağı ve Azure altyapısı günde 10 milyon saldırıya uğruyor.
  • Mart ayında Bangladeş Merkez Bankası organize bir internet operasyonuyla soyulmaya çalışılmış ancak hackerlar küçük bir imla hatası yüzünden yakayı ele vermiş; soygun yarım kalmıştı. Buna rağmen 81 milyon doları buhar olan bankayı hedef alan aynı zararlı yazılım faaliyetlerine devam ediyor. ABD dolarının uluslararası dolaşımını yöneten ve düzenleyen SWIFT tarafından yapılan açıklamaya göre bu hafta aynı yöntem bir başka bankaya yönelik operasyonda yine kullanıldı.
  • Elektronik açıklarınızı tespit edip kapatmaya yönelik web tabanlı bir çözüm: FraudGuard.
  • Kitle fonlama (crowd funding) akımı IndieGogo ve Kickstarter başta olmak üzere birçok farklı platformda binlerce ürün ve hizmetin hayata geçmesini sağladı. Health Fundit ise isminden anlaşıldığı gibi aynı şeyi sağlık sektörü için yapıyor. Sağlığa yönelik yüksek bütçe gerektiren (ancak insanlığın kaderini değiştirecek) araştırma ve ürünlerin destekçileriyle oluştuğu ilginç bir hizmet.
  • Growth hacking ve Twitter’ı buluşturan -otomatik- çözüm: Twoostly.
  • Sosyal medyada kişisel ve kurumsal pazarlama çalışmalarına yönelik yapılacaklar aşağı yukarı belli. Ancak bunların ne kadar işe yaradığını anlamak da bir o kadar karmaşık, zor. Newlytics adlı çözüm, ROI (yatırımın geri dönüşü) kavramını sosyal medya ile buluşturuyor.
  • Erkekler için yapay zeka üstünde çalışan bir giyim / stil danışmanı: Stryde.

  • Pictofit ise telefon ekranında beliren kıyafetlerin sizin üstünüzde nasıl durduğunu gösteriyor. Satın almadan önce kişiselleştirme seçenekleri de sunarak.
  • Sitesindeki renk paletinden okumanız zor olabilir ancak Kitap Bankosu Türkiye’de kitap okuma oranını yükseltmek; daha da önemlisi kitapları insanlarla buluşturmak için kurulmuş bir görüllü hareketi.
  • Tinbox ise dünyayı daha iyi, yaşanılabilir bir yere çevirme adına her gün 1 doları bir hayır kurumuna bağışlıyor (ilgilisi için Türkiye kökenli çok daha basit ve etkili bir alternatifi de tanıtmış olalım: Yuvarla).

  • Çok iyi bir girişim fikriniz var ama kiminle yapacağınızı bilmiyorsunuz. Fikrin herkeste olduğu ancak hayata geçirenin olmadığı bu çağda Launch Bios adlı platform geliştiricilerle fikir sahiplerini buluşturuyor.
  • Türkiye’de bir türlü mayası tutmayan podcast yayınlarına özenli bir örnek: On bir – on sekiz.
  • Bilimi ve hisleri kesiştirme adına Dr. Paul Ekman Ruhani Lider Dalai Lama ile bir araya gelerek ‘Hisler Atlası‘ adlı projeyi hayata geçirmiş. Gezmesi de incelemesi de ayrı keyif.

Gelişmeler devam ediyor! Sıradaki sayfaya aşağıdan geçebilirsiniz.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği