Haftanın Özeti: 242

10 - 16 Haziran 2019 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım, İnovasyon

Apple’ın inişli çıkışlı devam eden otonom araç çalışmalarında yeni bir gelişme yaşandı. Şirketin Drive.ai adlı girişimin tüm çalışanlarını kendi bünyesine katacağı iddia edildi. Otonom araçlara yardımcı yapay zeka geliştirmek için çalışan Drive.ai’ın çalışanlarının Apple ekibine katılmasıyla Apple, otonom sürüş yazılımı geliştirme çabalarını hızlandırmış olacak. Apple’ın daha önce Volkswagen ile iş birliği yaptığı söylenmiş daha sonra Apple bu projede çalışan 200 kişiyi açıklama yapmadan işten çıkarmıştı. Drive.ai ile birlikte çalışmalar yeniden hız kazanabilir.

Fiat Chrysler Automotive, Silikon Vadisi’nden otonom sürüş girişimi Aurora ile iş birliği yaparak otonom sürüş özelliği olan kamyonları kullanıma sunmayı hedefliyor. İki şirket arasında yapılan anlaşma ile birlikte, ticari amaçlı otonom araçlar geliştirilmesi için iş birliğine gidilecek. Kişisel kullanım için geliştirilen otonom araçların şehir trafiğine çıkması için önümüzde biraz daha uzun bir zaman var ancak otonom kamyon ve kamyonetlerle şehirler arası yük taşımak çok daha yakın bir teknoloji olarak görülüyor. Fiat Chrysler da bu teknolojinin öncülerinden olmak için Aurora ile iş birliği yapıyor. Aurora aynı zamanda Volkswagen, Hyundai ve Byton gibi otomobil üreticileri ile de otonom teknolojiler geliştiriyor.

Fiat Chrysler, Aurora’nın teknolojisini Ram modeli ticari araçlarında kullanmayı planlıyor.

Toyota Başkan Yardımcısı Shigeki Terashi, şirketin 2025’e kadar piyasaya sürmeyi planladığı altı adet elektrikli aracı tanıttı. Şirket bu tasarımların konsept tasarım olduğuna dair bir ifadede bulunmadı ancak önümüzdeki beş yıl içinde tasarımlarda bazı değişikliklere gidilmesi mümkün olabilir. Toyota’nın en popüler elektrikli aracı Prius’larla karşılaştırıldığında bu yeni tasarımlar hiç de dost canlısı görünmüyor. Keskin çizgileriyle, yeni araçlar performans vadeder gibi bir görünüme sahip. Yine de bunların muhtemelen nihai tasarımlar olmadığını akılda bulundurmak gerekiyor.

Uber’in Elevate etkinliğinde sekiz farklı firma, 16 adet skyport (uçan taksi kalkış ve iniş rampası) tasarımını beğeniye sundu. Uber bu tasarımları değerlendirip, büyük şehirlerde, dikey iniş kalkış yapabilen (VTOL) araçlarının nasıl platformlar kullanacağını belirleyecek. Tasarımlar arasında platformları katlı otoparkların, halkın kullandığı park alanlarının ya da otoyolların üzerine yerleştirenler var. Uber’in uçan taksi hizmeti sunması için hem şehir içinde hızlıca ulaşılabilecek hem de kolay iniş-kalkış yapılabilecek platformlara ihtiyacı var. Uber, bu platformları ilk kez ABD’de Dallas ve Los Angeles şehirlerinde ve Avustralya’nın Melbourne şehrinde kullanacak. Uber Air programının 2023’te hizmete girmesi hedefleniyor.

Bunlara ek olarak Uber bu yazdan itibaren ABD’nin San Francisco şehrinde dronla teslimat yapmaya başlayacağını açıkladı. Uber Eats hizmetiyle evlere yiyecek teslimatı yapan şirket artık bu teslimatları dron ile yapmayı hedefliyor. Başlangıçta, deneme amaçlı olarak Uber dronları müşterilerin evine değil, özel olarak hazırlanmış güvenli alanlara iniş yapacak.

Uber Air için tasarlanan iniş-kalkış platformlarından biri

İngiltere’nin başkenti Londra, dünyanın ilk 360 derece sonsuzluk havuzuna ev sahipliği yapacak. Infinity London adını taşıyacak havuz, yerden 220 metre yüksekliğinde, 55 katlı bir gökdelenin en tepesinde yer alacak ve panoramik bir şehir manzarası sunacak. Gökdelenin en üst katını tamamını kapsayacak havuza girmek için bildiğiniz yüzme havuzlarındaki merdivenler değil, havuzun alt katından otomatik suyun içine doğru çıkacak bir merdiven sistemi kullanılacak. Havuzun diğer bir ilginç özelliği de tabanının şeffaf olması. Bu şekilde alt kattaki insanlar, havuzda yüzenleri görebilecek. Yerleşik bir rüzgar kontrol monitörü de, suyun aşağıdaki sokaklara dökülmesini engelleyecek. Binanın havalandırma sistemini kullanan yeni bir ısıtıcı teknoloji ise havuzun sıcak kalmasını sağlayacak. Havuz, geceleri mücevher gibi parlamasını sağlayacak neon ışıklarla dekore edilecek.

Çinli araştırmacıların ayı kürkünden aldıkları ilhamla geliştirdikleri yeni materyal, öncekilere göre daha iyi performans gösterecek. Kutup ayısı kürkünün başarısının en büyük sırlarından biri, her bir tüyün içinin boş oluşu. Bu özellikleri tüylerin ısı iletkenliklerini en aza indirerek hayvanın vücudundan ısı çekmelerini önlüyor. Aynı zamanda çok elastik olan bu tüyler, kırılmak yerine esniyor ve su geçirmiyorlar. Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesinden bir ekip, bu niteliklerden ilhamla, tellürden yapılmış küçük telleri bir takım işlemlerden geçirerek kutup ayısı tüylerini andıran içi boş karbon tüpler yarattı. Bu karbon tüpler daha sonra küçük bir yalıtım aerojeli küpü oluşturacak şekilde “spagettiye benzeyen” bir düzeneğe sarıldılar. Yapılan testler sonunda bu aerojelin diğer yalıtkan malzemelerden daha hafif, ısı akışına daha dirençli ve yüksek oranda su geçirmez olduğu ortaya çıktı. Bununla birlikte, tellürün oldukça nadir bulunan ve pahalı bir malzeme olması, teknolojinin şu anki haliyle ticari uygulanabilirliğini sınırlıyor.

Karbon tüpü aerojelinin mikroskobik bir görüntüsü

Yeni yayımlanan bir rapor 2040 yılında insan nüfusunun tükettiği etin çoğunun öldürülmüş hayvanlardan gelmeyeceğini iddia ediyor. AT Kearney isimli bir küresel danışmanlık şirketinin yayımladığı rapora göre gerçek et yerine ya laboratuvarlarda yetiştirilmiş et ya da bitkilerden elde edilmiş, tadı ve görüntüsü et gibi olan ürünler gelecekte hayvan etinin yerine geçecek. Laboratuvar ortamında et hücreleri üreten şirketler, hayvan yetiştirmeyi ve öldürmeyi gerektirmeyecek şekilde et üretme üzerinde çalışıyor. Rapor 2040 yılında tüketilen etin yüzde 35’inin yapay, yüzde 25’inin de bitkisel kaynaklı olacağını tahmin ediyor. Muadil burgerler, yumurta ve diğer ürünleri yapmak için bitkisel içeriklerden faydalanan Beyond Meat, Impossible Foods ve Just Foods gibi şirketler giderek büyüyor.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: