Kutup ayısı kürkünden esinlenen yalıtım malzemesi

Karbon tüpü aerojelinin mikroskobik bir görüntüsü
Çinli araştırmacıların ayı kürkünden aldıkları ilhamla geliştirdikleri yeni materyal, daha iyi performans gösterecek.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bilimciler uzun yıllardır kutup ayı kürklerinin yalıtım özelliklerine şaşmış ve ısıya dayanıklı malzemelerin yapı için örnek alınabileceğini söylemişti. Çinli araştırmacılar bugünlerde ayı kürkünden bile daha iyi performans gösteren bir materyal geliştirdiler.

Kutup ayısı kürkünün başarısının en büyük sırlarından biri, her bir tüyün içinin boş oluşu. Bu özellikleri tüylerin ısı iletkenliklerini en aza indirerek hayvanın vücudundan ısı çekmelerini önlüyor. Aynı zamanda çok elastik olan bu tüyler, kırılmak yerine esniyor ve su geçirmiyorlar.

Kutup ayı tüylerinden daha dayanıklı

Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden bir ekip, bu nitelikleri taklit etme amacıyla çalışmalarına, tellur olarak bilinen bir elementten yapılmış küçük teller kullanarak başladı. Bu nanoteller önce bir karbon tabakasıyla kaplanıp, kimyasal bir işlemle çözüştürüldükten sonra ortaya kutup ayısı tüylerini andıran milyonlarca minik, içi boş karbon tüp çıktı. Bu karbon tüpler daha sonra küçük bir yalıtım aerojeli küpü oluşturacak şekilde “spagettiye benzeyen” bir düzeneğe sarıldılar. Yapılan testler sonunda bu aerojelin diğer yalıtkan malzemelerden daha hafif ve ısı akışına daha dirençli ve yüksek oranda su geçirmez olduğu ortaya çıktı. Ayrıca tüpler gerçek tüylerden bile daha esnektiler.

Bununla birlikte, tellurun oldukça nadir bulunan ve pahalı bir malzeme olması, teknolojinin şu anki haliyle ticari uygulanabilirliğini sınırlıyor. Bu yüzden bilimciler daha ucuz şablon tel alternatiflerini araştırıyorlar.

Kaynak: New Atlas

 

Kutup ayısı kürkünün başarısının en büyük sırlarından biri, her bir tüyün içinin boş oluşu. Bu özellikleri tüylerin ısı iletkenliklerini en aza indirerek hayvanın vücudundan ısı çekmelerini önlüyor. Aynı zamanda çok elastik olan bu tüyler, kırılmak yerine esniyor ve su geçirmiyorlar.Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden bir ekip, bu niteliklerden ilhamla, tellur olarak bilinen bir elementten yapılmış küçük telleri bir takım işlemlerden geçirerek kutup ayısı tüylerini andıran içi boş karbon tüpler yarattı. Bu karbon tüpler daha sonra küçük bir yalıtım aerojeli küpü oluşturacak şekilde "spagettiye benzeyen" bir düzeneğe sarıldılar. Yapılan testler sonunda bu aerojelin diğer yalıtkan malzemelerden daha hafif ve ısı akışına daha dirençli ve yüksek oranda su geçirmez olduğu ortaya çıktı. Bununla birlikte, tellurun oldukça nadir bulunan ve pahalı bir malzeme olması, teknolojinin şu anki haliyle ticari uygulanabilirliğini sınırlıyor. 

 

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği