Haftanın Özeti: 236

29 Nisan - 5 Mayıs 2019 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım, İnovasyon

Nikkei Asian Review, Huawei’nin dünyanın ilk 5G bağlantılı 8K çözünürlüklü televizyonunu ürettiğini ve televizyonun bu yıl içinde tanıtılacağını söyledi. Çinli teknoloji devi ürettiği 5G çipleri ile biliniyor ve televizyon alanına ilk kez giriş yapacak. 5G bağlantılı televizyon fikri şimdiye kadar pek gündeme gelmemişti ama bu tarz bir bağlantı kullanıcıların sanal gerçeklik gibi büyük boyutlu ve yüksek çözünürlüklü içerikleri indirmesine yardımcı olabilir. 5G’li televizyonlar diğer cihazlar için bir bağlantı aktarıcısı rolü de üstlenebilir.

Karlsruhe Teknoloji Enstitüsünden bir grup araştırmacı havadan karbondioksit ve su toplayabilen klima sistemleri geliştirilmesini öneriyor. Bu tarz karbon toplama sistemleri şu anda Climeworks gibi bazı şirketler tarafından geliştiriliyor. Toplanan su ve karbondioksit daha sonra yenilenebilir hidrokarbon yakıtlarına dönüştürülecek. Bu da ofislerde ve apartman bloklarında kullanılan klima sistemlerine bağlı yerel, sentetik petrol kuyuları varmış gibi bir etki yaratacak. Ancak bu klimaların kullanılabilmesi için öncelikle bazı yeni teknolojilerin geliştirilmesi gerekiyor. Plan şimdilik teorinin ötesine geçebilmiş değil.

Naturo adında Avustralyalı bir şirket, ısı olmadan gerçekleştirilen yeni bir işleme tekniği sayesinde, pastörizasyona göre sütte bulunan patojenlerin daha fazlasını yok edebildiğini ve sütün raf ömrünü 90 güne kadar uzatabildiğini söylüyor. Böylece günümüzde sadece aşırı sıcaklıkta işleme (UHT) ile korunan süt ürünlerini tüketebilen ülkelere, daha az işlenmiş süt ürünleri gönderilebilecek.

Pennssylvania Üniversitesi’nden Profesör Marc Miskin, geliştirdiği toz zerresi boyutundaki robotlar ile bedenimizin içinde tedaviye yönelik devrim niteliğinde yenilikler hedefliyor. Mikrobot adını verdiği mekanizmalar cerrahi anlamdaki yeteneklerinin yarısıra beden içinden paylaşacağı veriler ile büyük bir veri setinin de oluşmasını sağlayacak.

Belçikalı mineralli su markası Bru insanları ‘anı yaşamaya’ yönlendirmek için yeni bir yöntem geliştirdi. Bru Social Plates (sosyal tabaklar), havalı bir tasarıma sahip normal seramik tabaklara benziyor. Ama mavi desenlerin arasında birçok QR kodu gizli. Bu kodlar akıllı telefonların kameraları tarafından otomatik olarak algılanıyor ve telefonlarda bir web sayfasının açılması için bir uyarı gösteriyor. Uyarıda “Güzel fotoğraf! Ama birlikte yemek yediğin insanlarla hoş vakit geçirmeyi unutma.” ifadesi yer alıyor.

Sonunda bu da oldu. Yıllarca internette paylaşılan dik videoların altına yazılan öfkeli yorumlar hiçbir işe yaramadı ve elektronik dünyası dik video çekenlere boyun eğdi. Video yönü savaşlarını portre modunda video çekenler kazandı. Ödülleri ise 43 inçlik garip görünüşlü bir Samsung televizyon. Sero adı verilen televizyon klasik düz ekran televizyonlara getirilmiş en ilginç yorumlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. İki işlevli televizyon manzara (yatay) görünümünde standart olarak kullanılabiliyor. Ya da dilerseniz ekranı dik çevirip sosyal medyada gezinebiliyor ve dik videoları televizyonunuzun ekranının tamamını kullanarak izleyebiliyorsunuz.

Birçok çocuk market arabalarını sürmeyi çok seviyor ama bazen fazla heyecanlanıp markette sağa sola çarpabiliyorlar. Bu süpermarket tehlikesini önlemek için Ford, kendi kendine fren yapan market arabası geliştirdi. Market arabası, Ford’un araçlarında kullandığı çarpışma öncesi destek sisteminde kullanılanlara benzer algılayıcılar kullanıyor. Bu sistemde aracın önüne yerleştirilen kameralar ve radarlar aracın önündeki yolu tarıyor. Eğer sürücü, yaklaşmakta olan çarpışma uyarısına tepki vermezse sistem frenleri otomatik olarak uyguluyor. Market arabasında da raflara, üst üste dizilmiş ürünlere ya da diğer müşterilere çarpma ihtimali karşısında frenler otomatik olarak uygulanıyor. Sistem başıboş market arabalarının süpermarketin otoparkında müşterilerin araçlarına çarpmasını da önleyebilir.

İspanya / Barcelona merkezli bisiklet markası Nua Bikes tarafından geliştirilen Nua Electrica adlı bisiklet, arka tekerleğin göbeğinde yer alan kendi kendini şarj eden pil ve motor mekanizmasıyla ‘sonsuz menzile’ sahip bir elektrikli araç olarak dikkat çekiyor. Tamamen titanyumdan mamul 13 kiloluk Nua Electrica’nın 3 kilo ağırlığındaki göbek kısmı istenen herhangi bir bisiklete da monte edilebiliyor. Hırsızlığa karşı özel bir kilit mekanizmasına sahip olan ve karbon zincir kullanan araç hiçbir bakıma ihtiyaç duymuyor. 4 bin 500 Avro fiyat etiketine sahip olduğunu da notlarımıza eklemiş olalım.

İngiliz BAE Systems, sesten hızlı yol alan Magma adlı insansız hava uçağını göklere çıkardı. 2017 yılından bu yana Manchaster Üniversitesi ile birlikte ortak geliştirilen uçağın en büyük özelliği, ‘flap’ olarak adlandırılan ve bütün hava araçlarında yükselme ve alçalmayı sağlayan hareketli kanat uçlarının yer almaması. Bu yönelimleri Magma’da flaplar yerine motorların üflediği havanın yönü gerçekleştiriyor.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

5 Yorum

  • haberler paragraflarla ayrılmış ama iki paragraf arasında diğer habere geçtiğimizi anlatacak bir işaret konabilir mi?
    emeğinize sağlık, teşekkürler..

  • çok mantıklı ve kesinlikle gerekli ne okuduğumuzu alttaki habere geçip geçmediğimizi anlamıyoruz

  • Merhaba, “haftanın özeti” serinizde haberleri başlık başlık ayırabilir misiniz? Bu şekilde ilgimizi çeken haberleri daha kolay seçip okuyabiliriz. Emeğiniz için teşekkür ederim.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: