Haftanın Özeti: 226

İnternet, Girişimler

Birleşik Kralık Parlamentosu teknoloji şirketlerini denetleyecek ve belirli bir etik kuralları listesine uymalarını sağlayacak bağımsız bir kurum kurulması kararı aldı. Parlamentonun ilgili birimi tarafından hazırlanan raporda, Facebook’un eleştirilerin hedefi olduğu görülüyor. Bilerek ve isteyerek veri mahremiyeti ve tekelleşme yasalarını ihlal ettiği düşünülen şirketin denetlenmesi öneriliyor. “Facebook ve benzeri şirketlerin ‘dijital gangster’ gibi davranmalarına ve kendilerini kanunlardan üstün görmelerine izin verilmemeli” denilen rapora göre şu önlemlerin alınması şart:

  • Teknoloji şirketleri için zorunlu etik kurallar belirlenecek. Bağımsız bir kurul şirketleri bu kurallar çerçevesinde denetleyecek ve gerekli gördüğü takdirde yasal işlem başlatacak.
  • Yurt dışından Birleşik Krallık seçimlerine müdahale hakkındaki yasa ve kurallarda düzenleme yapılacak.
  • Sosyal medya platformlarının kaynağı bilinen zararlı içerikleri ve yanlış bilgileri kaldırması zorunlu olacak.

İnternette ‘sil’ butonuna basmak her zaman o içeriğin tamamen silineceği anlamına gelmeyebiliyor. Twitter’ın uygulamaları bunun en son örneği. Güvenlik araştırmacısı Karan Saini gönderilen mesajlar alıcı ve gönderici tarafından silinse Twitter’ın mesajları saklamaya devam ettiğini tespit etti. Bu durum, silinen hesaplardan gönderilen mesajlar için de geçerli. Saini, Twitter’dan verilerini talep ettiğinde gelen dosyaların arasında, siteden yıllar önce silinmiş hesapların gönderdiği mesajların da bulunduğunu gördü. Haberin yayılmasının ardından Twitter adına konuşan bir sözcü, şirketin bu açığı incelediğini ve konunun ölçeğini belirlemeye çalıştığını söyledi.

Madonna, Kate Moss, Kendal Jenner gibi ünlü isimlerin fotoğraflarını çeken ve kısaca Rankin olarak bilinen İngiliz fotoğrafçı John Rankin Waddell gençlerin sosyal medyada nasıl görünmek istediklerine dair bir deney yaptı. Selfie Harm adlı sergi için, mümkün olduğunca sade şekilde fotoğrafları çekilen 15 genç, daha sonra bu kareleri sosyal medyada daha çok beğeni alacağını düşündükleri şekilde düzenledi. Ortaya çıkan fotoğrafları orijinalleriyle birlikte sergileyen Rankin “Çok fazla değişiklik yapıldı. Daha büyük gözler, daha küçük burun ve daha ince boyunlar ilk akla gelenler. Güzellik konusunda homojen bir anlayış olduğuna dair bir soru işareti yok” diyor.

Uygulama mağazası optimizasyon şirketi Mobile Action Türkiye’deki App Store kullanıcılarının arama, sayfa görüntüleme ve uygulama indirme davranışlarına dair bir rapor hazırladı. Türkiye’de popüler iki binden fazla uygulamanın verileri incelenerek oluşturulan rapordan birkaç not:

  • Her bin arama sonucu, ortalama 223 ürün sayfası görüntülemesine ve 35 indirmeye dönüşüyor.
  • Çarşamba ve Perşembe günleri ortalama yüzde 35 daha az arama sonucu görüntüleniyor.
  • Hafta sonu ortalama yüzde 25 daha fazla uygulama indiriliyor.
  • Arama sonucuna göre indirme oranı en yüksek olan kategori, yüzde 11,4 ile eğlence.
  • İş uygulamalarında ise her bin aramanın sadece 12’si indirmeyle sonuçlanıyor.
  • Oyun kategorisinde her bin arama, ortalama 25 indirmeyle sonuçlanıyor.

 

Fiyat karşılaştırma platformu cimri.com 2018 verileriyle hazırlanan bir infografik paylaştı. Ziyaretçi sayısı geçtiğimiz yıl yüzde 112 artarak 93 milyonu aşan platformun raporundan notlar:

  • Siteyi en çok kullananlar 25-34 yaş arası grup (yüzde 36,8).
  • En çok ziyaret alan kategoriler cep telefonu, televizyon, dizüstü bilgisayar, buzdolabı, çamaşır makinesi ve bebek bezi oldu.
  • En çok ziyaret edilen 6 ürün: Huawei P20 Lite 64 GB Siyah, Apple iPhone 8 Plus 64GB Uzay Grisi, Apple iPhone 7 Plus 32 GB Siyah, Samsung Galaxy Note 8 64GB Siyah, Xiaomi Mi 6 64GB Siyah ve Sony PlayStation 4 Pro 1 TB.
  • En çok aranan kelimeler: Çamaşır makinesi, krampon, ikiz bebek arabası, iPhone 7, lastik, salon avize, erkek mont, televizyon, darbeli matkap.
  • En çok artış yaşanan kategoriler: Çamaşır deterjanı (yüzde 1061), bluetooth kulaklık (yüzde 671), bebek bezi (yüzde 517), oyun bilgisayarı (yüzde 461).

Apple ve Goldman Sachs bu yıl yeni bir kredi kartı çıkarmayı planlıyor. Bu kartın en büyük özelliği, Apple Wallet uygulamasıyla daha derin bir entegrasyon sunması olacak. Böylece kullanıcılar hesaplarını uygulama üzerinden yönetip harcama limitleri koyabilecek. Wall Street Journal kaynaklarına göre kart önümüzdeki haftalarda şirket içinde test edilmeye başlayacak.

Apple sesli uygulamaların tasarımına ve yayınlanmasına imkan sağlayan San Francisco merkezli Pullstring adlı girişimi satın alıyor. Bu hamle, Siri’nin Alexa ile daha kolay rekabet edebilecek konuma getirebilir. 2011 yılında bir grup Pixar yöneticisi tarafından kurulan şirketin amacı etkileşimli oyuncaklar için sesli uygulamalar üretmekti. 2015 yılında üretilen Hello Barbie, Pullstring’in teknolojisini kullanan oyuncaklardan biri. Daha sonra şirket, Amazon Echo ve Google Asistan gibi ürünlerin kullanıma sunulmasıyla yaklaşımını bu alana doğru genişletti.

Apple’ın bu hamlelerini, en değerli markalar listesinin 18 yıllık değişimini gösteren şu videoyla birlikte düşünmek gerek:

Pinterest halka arza hazırlanıyor. Bu süreçte JPMorgan Chase ve Goldman Sachs ile birlikte çalıştığı bilinen platformun halka arzının 12 milyar Dolar değerleme üzerinden olacağı tahmin ediliyor.

Petrol devi Shell, Alman ev enerji depolama sistemleri girişimi Sonnen’i satın aldığını açıkladı. Shell geçtiğimiz yıl bu şirkete 70 milyon Dolar yatırım yapmıştı. 2010 yılında kurulan Sonnen bugüne kadar 40 bin batarya setini evlere yerleştirdi. Şirket faaliyete başladığı tarihten bu yana bu ünitelerin maliyeti yüzde 80 oranında azaldı. Bunun nedeni lityum iyon batarya maliyetinin düşmesi oldu. Shell daha önceden Greenlots ve New Motion adlı elektrikli araç şarj şirketlerini de satın almıştı. Geçtiğimiz yılın Mayıs ayında BP, araç bataryalarını 5 dakikadan daha kısa sürede şarj edebildiği iddiasını taşıyan StoreDot adlı şirkete yatırım yapmıştı. 2016’da da Total batarya şirketi Saft’ı 1,1 milyar Dolar’a satın almıştı.

IAB Türkiye tarafından bu yıl 9’uncusu düzenlenen ve yılın öne çıkan dijital pazarlama çalışmalarına verilen Mixx Ödülleri Four Seasons Bosphorus Otel’de gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu. 27 kategoride 210 ödülün verildiği gecede Büyük Ödül Grundig için V For Viral ve Ingage tarafından hazırlanan Ruhun Doysun kampanyasına gitti.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

2 Yorum

  • Teknoloji haberlerini düzenli ve doyurucu olarak okuduğum tek yer burası. Elinize sağlık.

    “Huawei: 2020 milyon (önceki yıl 150 milyon)” sayıda hata olmuş, düzeltirsiniz.
    kolay gelsin.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: