İngiltere Parlamentosu: “Facebook dijital gangster gibi davranıyor”

Birleşik Krallık Parlamentosu, Facebook'un bir dijital gangster gibi davrandığını ve kendini yasalardan üstün gördüğünü düşünüyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Birleşik Kralık Parlamento Komitesi, teknoloji şirketlerini denetleyecek ve belirli bir etik kuralları listesine uymalarını sağlayacak bağımsız bir düzenleme kurumunun kurulması kararı aldı.

108 sayfalık raporda Facebook’un tavırları eleştirilerin hedefi oldu. Şirketin bilerek ve isteyerek veri mahremiyeti ve tekelleşme yasalarını ihlal ettiği vurgulandı ve şirketin çalışmalarının denetlenmesi önerildi. Facebook’un hesapların kötü amaçlı ve yanıltıcı şekilde kullanımına müdahale etmeyi reddettiği belirtildi. Komitenin raporunda “Facebook gibi şirketlerin ‘dijital gangsterler’ gibi davranmasına ve kendilerini kanunlardan üstün görmesine izin verilmemeli” denildi.

Raporda şu önlemlerin alınması gerektiği belirtildi:

  • Teknoloji şirketleri için zorunlu etik kuralları belirlenecek. Bağımsız bir denetleme kurulu şirketleri bu kurallar çerçevesinde denetleyecek ve kurallara uymayanlara karşı yasal işlem başlatacak.
  • Yurt dışından Birleşik Krallık seçimlerine müdahale hakkında yasalara ve kurallara reform yapılacak.
  • Sosyla medya şirketlerinin kaynağı bilinen zararlı içerikleri ve yanlış bilgileri kaldırması zorunlu olacak.

Komite Başkanı Damian Collins ve geçtiğimiz yıl sosyal medya düzenlemesi konusunda onay veren dokuz farklı ülkenin temsilcileri Mayıs ayında yeniden görüşecek.

Birleşik Krallık’ın bu kararları almasının ardında, son dönemde yaşanan tartışmalar ve ortaya çıkan skandallar olduğu düşünülüyordu. Ancak komitenin yayımladığı 250 sayfalık belgeye bakıldığında durumun daha da derin olduğu anlaşılıyor. Facebook’a ait belgelerden oluşan dosyada Mark Zuckerberg’in diğer üst düzey yöneticilerle yaptığı e-posta görüşmeleri de yer alıyor.

Belgeler, Birleşik Krallık yetkilileri tarafından geçtiğimiz hafta ABD’li yazılım şirketi Six4Three’nin kurucusu Ted Kramer Londra’ya geldiğinde ele geçirildi. Kramer 2015’ten bu yana Facebook ile geliştiricilerin kullanıcı verilerine erişimi konusunda bir yasal mücadele içindeydi.

Belgelerden öğrenilen bazı önemli bilgiler şu şekilde:

  • Facebook bazı şirketlere kullanıcıların arkadaşlarının verilerini görme izni verdi. Şirket 2014-15 döneminde bu izinleri tamamen kaldırdığını açıklamıştı. Airbnb, Netflix ve Badoo gibi bazı şirketlerin Facebook’un özel müdahalesi ile bu izinleri kullanmaya devam ettiği öğrenildi.
  • Facebook Twitter’ın altı saniyelik video platformu Vine’ın popülaritesini azaltmak için uygulamanın Facebook API’ına ulaşımını engelledi. Bu hamle rekabeti durdurmaya yönelik agresif bir hamle olarak değerlendiriliyor.
  • Facebook’un gelirlerinde arkadaş verilerinin yeri büyüktü. Şirket bu veriler sayesinde uygulama geliştiricilerinden elde ettiği geliri artırdı. Bu verileri geliştiricilerin Facebook ile ilişkisine bağlamak belgelerde sıkça rastlanan bir durum.
  • Mark Zuckerberg Facebook ve uygulama geliştiricileri arasında birebir karşılıklı ilişki talep etti. Yani Facebook kullanıcılarla ilgili tüm verileri şirketlerle paylaşacak, şirketler de kullanıcılara dair elde ettiği tüm verileri Facebook ile paylaşacaktı.
  • Facebook kullanıcıların haberi olmadan arama geçmişlerine ulaşmanın yöntemlerini buldu. Bu bilgiler, “Tanıyor Olabileceğiniz Kişiler” önerilerinde ve haber akışı detaylarında kullanıldı. Facebook, bu durumun kullanıcılar tarafından fark edilmesini mümkün olduğunca zorlaştırdı.
  • Facebook İsrailli VPN şirketi Onavo’yu satın aldıktan sonra kullanıcıların internet trafiğini ve hangi uygulamaları indirdiklerini takip etti. Bunu, yeni uygulamaları kaç kişinin indirdiğini takip etmek ve hızlı büyüyen şirketleri satın almak için kullandı.
Kaynak: Technology Review

Birleşik Kralık Parlamento Komitesi, teknoloji şirketlerini denetleyecek ve belirli bir etik kuralları listesine uymalarını sağlayacak bağımsız bir düzenleme kurumunun kurulması kararı aldı. 108 sayfalık raporda Facebook'un tavırları eleştirilerin hedefi oldu. Şirketin bilerek ve isteyerek veri mahremiyeti ve tekelleşme yasalarını ihlal ettiği vurgulandı ve şirketin çalışmalarının denetlenmesi önerildi. Facebook'un hesapların kötü amaçlı ve yanıltıcı şekilde kullanımına müdahale etmeyi reddettiği belirtildi. Komitenin raporunda "Facebook gibi şirketlerin 'dijital gangsterler' gibi davranmasına ve kendilerini kanunlardan üstün görmesine izin verilmemeli" denildi. Facebook'un uygulamalarına dair ele geçirilen 250 sayfalık bir dosyada şirketin kullanıcı verilerinin mahremiyetine ve tekelleşmeye dair işlediği suçlar listeleniyor.

1 Yorum

  • Ben şahsen Zuckerberg, elon musk, bil Gates, Jack Ma vb yaratıcı nitelikli insanlarla onur duyuyorum. Onlar sermayelerini bilim ve teknolojik devrimler çağı doğrultusunda değerlendiriyor. Facebook, Google, WhatsApp uygarlığımızın yüzakı. Dogma siyasilerin ve politikacıların kendilerini yenilemeleri gerekirken çağdaş uygarlık enstrümanlarına Hitler ve pinoşetçi tedbirler uygulamak onlar adına utanç verici. İnsan uygarlığının yakasından düşsünler şu 0 uygarlıkların kalıntıları. Tarihin tekeri ters çevrilmez. Sevgiyle kalın kardeşlerim. 21.02.2019

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği