Haftanın Özeti: 226

Tasarım, İnovasyon

Fast Company yılın en yenilikçi 50 şirketini seçti. Zamanın ruhunu anlamak ve iş fikirlerini şekillendirmek için el altında tutulası bir liste. 30 yıllık köklü şirketler de var, henüz bir iki yıl önce kurulan girişimler de. Kondisyon bisikleti girişimi olarak çıktığı yolda içerik stüdyosu olarak da hizmet veren ve yılda 700 milyon Dolar gelir elde eden bir spor platformuna dönüşen Peloton da onlardan biri. Dijital abonelik sistemi de olan Peloton’da her gün 20’ye yakın çevrimiçi ders de yayınlanıyor.

Bloomberg de ülke bazında en yenilikçi ekonomileri sıraladı. Böyle listelerin ilk sırasında görmeye alışkın olduğumuz Almanya bu kez ikinci sırada. Zirvede ise Güney Kore var:

Moda efsanesi Karl Lagerfeld 85 yaşında dünyaya veda etti. Chanel’in kreatif direktörlüğünü yaptığı uzun yıllar boyunca moda endüstrisine yön veren isimlerden biri olan tasarımcı, 50 yıldan uzun bir süredir de Fendi ile birlikteydi. Karl, hazırladığı defilelerin görkemiyle de hafızalarda yer etmişti. O etkileyici defilelerden 12 tanesini şurada bulabilirsiniz.

İngiltere merkezli tasarım stüdyosu Gomi esnek plastik atık (LDPE) kullanarak taşınabilir bir hoparlör üretti. Bu atıklar normalde ülkenin ilgili kurumları tarafından geri dönüştürülemez olarak kabul ediliyor. Proje, günümüzde dünya genelindeki plajlardaki kirliliğin yüzde 85’ini oluşturan plastik atıklara dikkat çekmeye odaklanıyor. Stüdyonun amacı, normalde çöpe ya da okyanusa gidecek olan atık plastiklerden yapılma tüketici elektroniği ürünlerini piyasaya kazandırmak. Üç adet modüler, desenli plastik bileşenden oluşan hoparlörün tasarımında, geleneksel el işi teknikleri ile dijital üretim teknikleri birleştirildi. Gomi yeni ürünler için 26 Şubat’ta Kickstarter’da destek kampanyası başlatacak.

İstanbul merkezli mimarlık ofisi Melike Altınışık Architects (MAA) Güney Kore’nin başkenti Seul’de inşa edilecek olan Robot Bilimleri Müzesi için açılan tasarım yarışmasında birinciliği elde etti. Önümüzdeki yıl başlaması planlanan inşa sürecinde de robotlar, dronlar ve 3D yazıcılar baş rolde olacak. MAA’in kurucusu Melike Altınışık konuya ilişkin açıklamasında şunları söylüyor: “Müze sadece robotları sergilemekle kalmayacak; tasarımdan üretime, inşaattan servise kadar robotlar her alanda iş başında olacak. Bir başka deyişle Robot Bilimleri Müzesi ilk sergisine kendi inşaatında robotları kullanarak başlayacak.”

New York John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı’nın geçmişten gelen yeni bir eklentisi var. Havalimanı yakın zamanda, eski havayolu şirketi Trans World Airlines’a (TWA) saygı duruşunda bulunan bir otelin tanıtımını yaptı. Bir zamanlar ABD’nin en büyük havayolu şirketlerinden biri olan TWA uçuşlarına 1930’da başlamış, 2001’de ise kapılarını tamamen kapatmıştı. 1962’de inşa edilen JFK Uçuş Merkezi de yine 2001’de kapandı. Bu geniş alan, ‘retro’ konaklama ortamı sunan bir otel olarak yeniden kullanıma açılıyor. Lobi ve iş etkinlikleri merkezinde, orijinal bekleme alanından alınan koltuklar kullanılıyor. Bir yandan da o dönemin müzikleri (Frank Sinatra, Dean Martin, Beatles…) ortama eşlik ediyor. Ortak alanların dışında, her misafir odasında yine geçmişten izler taşıyan bir estetik hakim. Pirinç kaplama, ahşap paneller ve deriden oluşan bir doku odaları süslüyor. TWA Hotel resmi olarak 15 Mayıs’ta açılacak.

Berlin halkı, tüm ulaşım hizmetlerine tek uygulamadan ulaşacak. Jelbi adı verilen ve bu yaz kullanıma sunulacak olan mobil uygulama, şehirde kendi uygulaması bulunan tüm ulaşım sistemlerini (paylaşımlı bisikletler, scooter’lar, araç çağırma ve araç paylaşım servisleri, taksiler ve tüm toplu taşıma altyapısı) tek bir çatı altında toplayacak. Böylece yolculuğu planlamak ve bilet almak çok daha kolay olacak.

İtalya’nın Bari kentinde ise bisiklet kullanana 250 Avro’ya kadar (yaklaşık 1500 TL) teşvik geliyor. Pazartesi günü başlayacak Yaşanabilir ve Teknolojik Kent İçi Hareket projesi kapsamında belediye, ikinci el bisiklet alanlara 100, yeni bisiklet alanlara 150, elektrikli bisiklet alanlara da 250 Avro’ya kadar destek sağlayacak. Ayrıca projeden faydalanan ve 4 ay boyunca ulaşım aracı olarak bisiklet kullanan ilk bin kişiye kilometre başına ödeme yapılacak. Amaç, bu yıl içinde kentte bisiklet kullanımını iki katına çıkarmak.

Otomobil üreticisi Citroen bisiklet ya da scooter yerine kullanılabilecek bir otomobil üzerinde çalışıyor. Ami One Concept 2,5 metre uzunluğunda, tamamen elektrikli bir şehir içi ulaşım aracı. Şehir merkezlerinde yapılacak kısa mesafeli yolculuklar için tasarlanan iki koltuklu araç, tek şarjda 100 kilometre yol kat edebiliyor ve saatte 45 kilometre hız yapabiliyor. Ami One Concept anahtar yerine bir QR kodu ile çalışıyor. Citroen, “Bazı ülkelerde bu aracı kullanmak için ehliyete bile ihtiyacınız yok” diyor. Aracın adındaki ‘Concept’ kelimesi, onu yollarda tam olarak bu şekilde göremeyeceğimiz anlamına da geliyor elbette.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

2 Yorum

  • Teknoloji haberlerini düzenli ve doyurucu olarak okuduğum tek yer burası. Elinize sağlık.

    “Huawei: 2020 milyon (önceki yıl 150 milyon)” sayıda hata olmuş, düzeltirsiniz.
    kolay gelsin.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: