Ergenler sosyal medyada kendilerini nasıl görmek istiyor?

İngiliz fotoğrafçı John Rankin Waddell, Selfie Harm adlı sergisi için 15 ergenin doğal fotoğraflarını, üzerinde oynanmış halleriyle birlikte sergiledi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Çoğu insan, İngiliz fotoğrafçı John Rankin Waddell’in karşısına oturup bir portre çektirecek kadar şanslı değil. Madonna, Kate Moss, Kendal Jenner gibi ünlü isimlerin fotoğraflarını çeken ve kısaca Rankin olarak bilinen sanatçı bu fırsatı 15 ergene sundu. Selfie Harm adlı sergi için, mümkün olduğunca sade fotoğrafları çekilen 15 genç daha sonra bu fotoğrafları Facetune adlı programda düzenledi. Waddell gençlere fotoğraflarını sosyal medyada daha fazla beğeni alacak şekilde düzenlemelerini söyledi.

Ortaya çıkan görselleri orijinal fotoğrafla birlikte sergileyen Waddell “Erkekler için bile çok fazla benzer değişiklik vardı. Daha büyük gözler, daha küçük burun ve daha ince boyunlar ilk akla gelenler. Ama cildi pürüzsüzleştirme ve gözleri parlaklaştırma gibi daha az fark edilen değişiklikler de yapıldı. Güzellik konusunda homojen bir anlayış olduğuna dair bir soru işareti yok. Ama uygulamalar da sizi o yöne doğru yönlendirmek için tasarlanmış” diyor.

“Ben de suçluyum”

Rankin, kendisinin de bu sorunun bir parçası olduğunu kabul ediyor. “Benim bu görsel düzenleme hareketinin yanında ve karşısında durduğum uzun ve problemli bir geçmişim var.” diyen Rankin “Bir noktada ünlüler, markalar ve dergiler hiç durmadan Photoshop kullanımını talep etmeye başladı ve bu benim işimin önemli bir parçası oldu.” şeklinde konuştu.

Ama bugün Photoshop artık sadece reklamlar ve dergilerde kültürel algıları şekillendiren profesyonel bir araç olmaktan çıktı. Artık Facetune, Instagram ya da Snapchat gibi uygulamalarda tek dokunuşla fotoğrafları değiştirmek mümkün. Bu uygulamalar, filtreler aracılığıyla fotoğrafları düzenlemeyi eğlenceli bir hale getirmiş durumda. Zira filtreler şirketlerin üzerinden para kazanabileceği yüksek etkileşim imkanı sunuyor.

“Kişilik algısını değiştirmek eğlenceli olmamalı”

Waddell “Ben bu uygulamalarla oynarken çok eğlendim. Ama bunların çoğu çocuklar için tasarlanmış. Biz kaçırma korkusu (FOMO), üzüntü, anksiyete ve Snapchat’te şekli bozulmuş görüntüler dünyasında yaşıyoruz. Artık sosyal medyanın kişisel algımız üzerindeki zararlı etkilerinin farkına varmamızın vakti geldi. Bu projenin bu konu hakkında daha fazla tartışmayı tetiklemesini ve bu tartışmaların da #filtresiz ya da #facetunesuz gibi etiketlerin kullanılması ya da sosyal medyada gözümüze sokulan sahte gerçeklikler arasında daha dürüst olmanın olumlu bir davranış haline getirmesini umuyorum.” diyor.

İyi haber ise çalışmaya katılan ergenler fotoğraflarını sosyal medya için düzenlemiş olsa bile hepsinin doğal görünen fotoğraflarını tercih ettiklerini söylemesi. Yan yana koyduğumuzda da zaten bir tarafta etiyle kemiğiyle bir insan diğer tarafta plastikten yapılmış gibi duran bir yüz üzerine şişmiş dudaklar ve göz yerine mücevherler takılmış bir ‘varlık’ var. Hiçbir şey olmasa bile Selfie Harm, kendimiz gibi olduğumuzda güzel olduğumuzu ortaya koymak için yeterli.

Kaynak: Fast Company

İngiliz fotoğrafçı John Rankin Waddell'in Selfie Harm adlı sergisi için, mümkün olduğunca sade fotoğrafları çekilen 15 genç daha sonra bu fotoğrafları Facetune adlı programda düzenledi. Waddell gençlere fotoğraflarını sosyal medyada daha fazla beğeni alacak şekilde düzenlemelerini söyledi. Ortaya çıkan görselleri orijinal fotoğrafla birlikte sergileyen Waddell "Erkekler için bile çok fazla benzer değişiklik vardı. Daha büyük gözler, daha küçük burun ve daha ince boyunlar ilk akla gelenler. Ama cildi pürüzsüzleştirme ve gözleri parlaklaştırma gibi daha az fark edilen değişiklikler de yapıldı. Güzellik konusunda homojen bir anlayış olduğuna dair bir soru işareti yok. Ama uygulamalar da sizi o yöne doğru yönlendirmek için tasarlanmış" diyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği