Dünya genelinde 250’den fazla ‘selfie ölümü’ gerçekleşti

Mesela bu poz çok iyi bir fikir değil.
Ekim 2011 ve Kasım 2017 arasında toplam 259 kişinin selfie çekerken öldüğü belirlendi. Ölenlerin çoğu 30 yaş altı erkeklerden oluşuyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

En mükemmel selfie’yi çekmek eğlenceli ve havalı olabilir ancak bu işlem sırasında uçak kullanıyorsanız, elinizde dolu bir silah tutuyorsanız ya da bir şelalenin yanındaki kaygan taşların üzerinde duruyorsanız iki kere düşünmenizde fayda var.

All India Tıp Bilimleri Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada, Ekim 2011 ve Kasım 2017 arasında toplam 259 kişinin selfie çekerken öldüğü belirlendi. Gazetelerde yer alan selfie ölümü haberlerini inceleyen araştırmacılar, en fazla selfie ölümünün Hindistan’da gerçekleştiğini, bunu Rusya, ABD ve Pakistan’ın takip ettiğini belirtti. Selfie çekerken ölenlerin yüzde 72’si otuz yaşın altındaki erkeklen oluşuyordu.

Hindistan toplam 159 ölümle ilk sırada yer alıyor. Araştırmacılar ülkede bu sayının yüksek çıkmasının sebebi olarak Hindistan’ın 30 yaş altı erkek nüfusunda dünyada ilk sırada olması ile ilişkili olduğunu söylüyor. Kadınlar genel olarak daha fazla selfie çekse de erkekler risk almaya daha meyilli. Bir uçurumun kenarında bir erkeğin selfie çekme ihtimali bir kadına göre daha fazla.

En büyük ölüm sebebi boğulma

Boğulma selfie ölümleri arasında en sık görülen sebep olarak kaydedildi. İnsanlar genellikle sahilde dev dalgalarla fotoğraf çekilmeye çalışırken dalgalara kapılıyor ya da kayıktan düşüp boğuluyorlar. En sık görülen ikinci selfie ölümü sebebi ise ulaşım olarak kaydedildi. Hareket halindeki bir trenin önünde fotoğraf çektirmeye çalışanlar bu kategoride yer alıyor. Üçüncü sırayı yangın ve yüksek bir yerden düşme kategorileri paylaşıyor. Ayrıca 8 kişi de tehlikeli hayvanlarla selfie çektirmeye çalışırken hayatını kaybetti. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, ABD ateşli silahlarla selfie çekerken ölenler sıralamasında ilk sırada yer alıyor.

Çalışmada gerçek rakamların daha farklı olabileceği çünkü selfie ölümlerinin tamamının haberlere yansımadığını söylüyor. Bazen arabada selfie çekmeye çalışırken kaza yapıp ölen biri sadece “Trafik kazasında öldü” şeklinde rapor ediliyor. Bazı az gelişmiş ülkelerde de selfie ölümleri yerel haberlere çıkmıyor.

Araştırmacılar 2011’de sadece üç kişinin selfie çekerken öldüğünü tespit etti. Bu rakam 2016’da 98’e kadar çıkmıştı. Çalışmada özellikle gençlerin ve turistlerin ‘havalı’ olmak amacıyla tehlikeli selfie’ler çekerken hayatını yitirdiği belirtiliyor. Sosyal medyaya konulan bu ‘havalı’ fotoğraflara gelen yorumlar ve beğeniler, gençleri bu tarz fotoğraflar çekmeye teşvik ediyor. Yani bu tarz ölümlerin önüne geçmek için, tehlikeli pozlar veren arkadaşlarınızın fotoğraflarını beğenmek yerine onları uyaran yorumlar yazarak yaptıklarının yanlış olduğunu onlara hatırlatabilirsiniz.

Devlet göreve

Araştırmacılar devlete de görev düştüğünü söylüyor. İnsanların tehlikeli selfie’ler hakkında bilinçlendirilmesi gerektiğini belirten araştırmacılar, sıkça selfie ölümü yaşanan ya da tehlikeli fotoğraflar çekilen bölgelerde ‘No selfie zone’ (Selfie’siz alan) oluşturulması gerektiğini söylüyor. Dağların zirveleri, su kıyıları ve binaların çatıları ‘Selfie’siz alan’ ilan edilebilir. Hindistan şimdiden bazı noktalarda bu uygulamaya geçti. Polis, sıkça sorun yaşanan noktaları belirledikten sonra bu alanlarda selfie çekilmesini yasakladı.

Rusya’da da 2015’te artan selfie ölümlerinin ardından polis iki sayfalık bir ‘güvenli selfie’ broşürü dağıtmaya başladı. “Havalı bir selfie hayatınıza mal olabilir” ifadeleri kullanılan iki sayfalık broşür okullarda öğrencilere ve genel halka dağıtıldı. Broşürde selfie çekerken kendini buran 21 yaşındaki kadın ya da raylarda fotoğraf çekerken trenin altında kalan genç gibi haberlere yer verildi. Broşürde, hayvanların yanında, yüksek noktalarda ve açık kabloların yanında fotoğraf çekerken dikkatli olunması gerektiği ifade edildi.

Kaynak: CNN

All India Tıp Bilimleri Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada, Ekim 2011 ve Kasım 2017 arasında toplam 259 kişinin selfie çekerken öldüğü belirlendi. Gazetelerde yer alan selfie ölümü haberlerini inceleyen araştırmacılar, en fazla selfie ölümünün Hindistan'da gerçekleştiğini, bunu Rusya, ABD ve Pakistan'ın takip ettiğini belirtti. Selfie çekerken ölenlerin yüzde 72'si otuz yaşın altındaki erkeklen oluşuyordu. Hindistan toplam 159 ölümle ilk sırada yer alıyor. En sık görülen ölüm sebebi ise boğulma.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği