Selfie’den hastalık teşhisi

Yeni yapılan bir çalışma, gelecekte fotoğraf çeker gibi genetik hastalıklarımıza tanı koyulabileceğini öne sürüyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yeni yapılan bir çalışma bir gün fotoğraf çeker gibi genetik hastalıklarımıza tanı koyulabileceğini öne sürüyor. ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü’ne bağlı (NIH) Ulusal İnsan Genom Araştırma Enstitüsü’nden (NHGRI) araştırmacılar, havalimanlarında ve Facebook’ta da bulunan yüz tanıma yazılımını nadir bir genetik hastalığın teşhisi için kullandı. DiGeorge sendromu olarak da bilinen hastalık kalp problemleri, işitme kaybı, yarık damak ve diğer belirgin yüz özellikleri gibi çeşitli kusurlara yol açtığı için teşhis koymak zor. Bununla birlikte erken müdahale, birçok hastalıkta olduğu gibi, kritik bir öneme sahip. NHGRI’dan Dr. Paul Kruszka, “İnsan malformasyonu sendromları dünyanın farklı yerlerinde farklı görünüyor” dedi. “Deneyimli doktorlar bile Avrupa’daki popülasyonların genetik sendromlarını teşhis ederken güçlük çekiyorlar.”

11 doktor bu çalışma için Amerikan Tıbbi Genetik Dergisi‘nde yayımlanan 101 fotoğrafı kullandı. Ardından araştırmacılar yüzlerce analiz tekniğini kullanarak, hastalığa yakalanan 156 Kafkasyalı, Afrikalı, Asyalı ve Latin Amerikalıyı bu hastalığa sahip olmayan insanlarla karşılaştırdı.

Yüzde 96,6 oranında başarı

Araştırmacılar, 126 ayrı yüz özelliklerine dayanarak yürüttüğü çalışmanın sonunda tüm etnik grupları yüzde 96,6 oranında doğru teşhis ettiğini belirtti. Veriler NIH’nin Çeşitli Nüfuslardaki İnsan Malformasyonu Sendromları Atlası‘nın bir parçası. Bu kaynak, klinisyenlerin doğum kusurlarını ve genetik hastalıkları teşhis etmesine yardımcı olmak için geçen yıl başlatıldı.

Doktorlar, çalıştıkları fotoğrafları, ellerindeki mevcut ekipmanları kullanarak çekti. Ancak akıllı telefonların kişilerde üriner enfeksiyon ve Preeklampsi olup olmadığına tanı konarken yardımcı olduğu bir çağda yazılım geliştiren Marius George Linguraru, bu cihazların doktorlara hızlıca değerlendirme yaparken yardımcı olacağını düşünüyor. Şeyh Zayed Enstitüsü‘nden Linguraru, “Sonunda, en son teknoloji ürünlerinin bulunmadığı kliniklerdeki doktorların da akıllı telefonlarla hastaların resimlerini çekip anında sonuç almasını sağlayacak basit bir aracımız olacak,” dedi. Elbette bunun gerçekleşebilmesi için daha fazla klinik araştırmaya ve FDA onayına ihtiyaç var. Araştırmanın ilk çalışması Down sendromu üzerineydi, şimdiki hedef ise Noonan ve Williams sendromu olacak.

Kaynak: Cnet

Yeni yapılan bir çalışma bir gün fotoğraf çeker gibi genetik hastalıklarımıza tanı koyulabileceğini öne sürüyor. Ulusal Sağlık Enstitüsü'ne bağlı (NIH) Ulusal İnsan Genom Araştırma Enstitüsü'nden (NHGRI) araştırmacılar, havalimanlarında ve Facebook'ta bulunan yüz tanıma yazılımını nadir bir genetik hastalığın teşhisi için kullandı. Araştırmanın ilk çalışması Down sendromu üzerineydi, şimdiki hedef ise Noonan ve Williams sendromu olacak. Bu sayede, bir süre sonra teknoloji ekipmanı eksik doktorlar da hızlıca değerlendirme yapabilecek.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği