Bebeğin cinsiyetini daha erken öğrenmek mümkün

Klasik yöntemlerin aksine yeni geliştirilen invaziv olmayan doğum öncesi testiyle (NIPT) daha fazla beklemeye gerek kalmıyor.

Erkek mi olacak, kız mı?” Bebek bekleyen çiftlerin en çok merak ettikleri soru bu olsa gerek. Bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi için en çok kullanılan yöntem ultrason ama bunun için gebeliğin 15 ile 20’nci haftası arasını beklemek gerekiyor.

NewScientist dergisinde yayımlanan bir habere göre artık bu kadar süre beklemeye gerek kalmıyor. Hamile kadınlar, parmaktan alınan kan üzerinde yapılan testle bebeklerinin cinsiyetini öğrenebiliyorlar. Son birkaç yıldır, birçok hamile kadın, invaziv olmayan (test için doku bütünlüğünü bozmayan) doğum öncesi testi (Non-Invasive Prenatal Test-NIPT) ile ilk 3 ay içinde bebeğinin cinsiyetini öğrendi.

İnvaziv olmayan doğum öncesi testi (NIPT) nedir?

Hamilelik süresince anne ve bebeğin sağlık durumu ve bebekte genetik olarak muhtemel anomalilerin varlığını tespit etmek için farklı yöntemler mevcut. Birinci ve ikinci kombine dörtlü testler yaygın olarak kullanılıyor ama invaziv olmayan doğum öncesi testi (NIPT) daha yeni ve doğruluk yüzdesi daha yüksek. Her iki test de anne kanının bir örneğini içermesine rağmen, invaziv olmayan doğum öncesi test anne kanındaki hücresiz DNA’yı analiz ederken, kombine ve dörtlü test annenin hormon seviyelerini analiz ediyor. İstatistiksel olarak invaziv olmayan doğum öncesi test yüzde 98’den fazla doğruluğa sahip. Yani bebeğin Down Sendromu riskini veya ihtimalini tahmin etmek için birinci 3 ay kombine testinden veya ikinci 3 ay dörtlü testinden daha yüksek doğruluk oranına sahip. Bu yöntemle sadece Down Sendromu değil aynı zamanda Edwards Sendromu, Patau Sendromu ve Turner Sendromu gibi diğer yaygın genetik anomalileri de tespit etmek mümkün.

Bebeğin cinsiyetinin tespiti

Bu yeni yöntem (NIPT), annenin kanında bulunan ve bebeğe ait olan DNA parçalarına odaklanıyor ve bunları analiz ederek bebeğin genetik özellikleri hakkında bilgi elde ediyor. İşte analiz edilen genetik özelliklerden yararlanılarak bebeğin cinsiyeti tespit edilebiliyor. Bu alanda yapılan klinik çalışmalar ve tanı yöntemleri sayesinde bebeğin cinsiyeti, gebeliğin yedinci haftasında yüzde 80 doğrulukta, dokuzuncu haftasında ise yüzde 100 doğrulukta saptanabilmiş. İnvaziv olmayan doğum öncesi testi (NIPT), doktorların ve ailelerin doğum öncesinde bebeğin sağlığı, genetik özellikleri, doğuştan getireceği hastalıklar başta olmak üzere bebek hakkında birçok bilgiye ulaşmasını sağlıyor.

Kaynak:NewScientist


Bir yanıt

Yorumunuz: